Hyppää pääsisältöön

Kun kemiat kohtaavat

Ronja ja Cassu
Ronja ja Cassu Kuva: Emmi Kähkönen cassu ja ronja

Ponini Mira on ollut minulla seitsemän vuotta. Jokaisen vuoden aikana olen oppinut sen kanssa uusia asioita, ja se on minulle ikuisesti ykkösratsu ja paras ystävä. "Kerran ponityttö, aina ponityttö" on lause suoraan minun suustani.

Viime vuonna minun oli kuitenkin pakko myöntää itselleni, ettei Mira pystynyt enää tarjoamaan minulle riittävästi haastetta ratsastuksen saralla. Ponin jatkuva sairastelu myös vahvisti ajatustani siitä, että minun oli löydettävä uusi ratsu alleni. Ilmoittauduin syksyllä ratsastuskoulun valmennusryhmään ja ryhdyin käymään tunneilla kahdesti viikossa.

Hevonen ja ratsastaja
Hevonen ja ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen ronja ja cassu

Alku tuntui kammottavalta. Olin ratsastanut seitsemän vuotta pääasiassa yhdellä hevosella, joten oli aikamoinen shokki nousta joka viikko uuden ratsun selkään. Opin ratsastuskouluvuodessa huimasti, erityisesti vakkarikseni vakiintuneelta Sulolta. Sulo oli isomman puoleinen ja jäykkä valtamerilaiva, jonka kanssa sai taivuttaa joka kerta hiki valuen. Tuntui, että ruunan takajalat olivat aina kilometrin päässä minusta, ja niitä sai etsiä kissojen ja koirien kanssa. Kun jalat lopulta löytyivät, hevonen kulki kyllä mahtavalla moottorilla. Kevään lähestyessä onnistumisen hetket lisääntyivät jatkuvasti.

Jalustimen hihnan säätäminen
Jalustimen hihnan säätäminen Kuva: Emmi Kähkönen satula

Jokin kuitenkin mätti. Pohdin ja analysoin pääni puhki, miksi ratsastus ei tuntunut yhtä hyvältä kuin ennen. Kaiken piti olla kohdallaan, ja minulta vain puuttui fiilis.

Ja siinähän se oli. Fiiliksessä, tunteessa. Juuri siitähän ratsastuksessa on minun kohdallani kyse!

Ratsastaja ja hevonen
Ratsastaja ja hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ronja ja cassu

Seitsemän vuotta sitten Miraa ostaessa en valinnut ponia järjen perusteella. Valitsin Miran koska se tuntui oikealta, jostain selittämättömästä syystä. Meidän kemiamme kohtasivat, silmissä säkenöi ja olin yhtä hymyä hevosen kanssa.

Vähän samanlainen fiilis minulla oli kaksi viikkoa sitten Tuomarinkylän maneesissa.

Ratsastaja hevosen selässä
Ratsastaja hevosen selässä Kuva: Emmi Kähkönen ronja ja cassu

Muutama ravikierros, ja se oli siinä. Huikkasin heti maahan, että minä otan tämän. Laukassa nauroin jo ääneen, koska hevonen tuntui niin hyvältä. Ratsastuksen jälkeen makasin olohuoneen matolla ratsastushousuissani, ja tuijotin kattoon onnesta lamautuneena. Mikä hevonen! Mikä fiilis! Kuin rakastuessa, oli nytkään syytä mahdotonta selittää. Kun kohtaa sen oikean, se on vain menoa.

Casillas, eli Cassu on nyt minun vuokrahevoseni. Minulla on ilo ratsastaa sitä muutaman kerran viikossa, ja tutustua siihen kunnolla. Olen jälleen oppinut jotain uutta itsestäni, kun tajusin ettei minua ratsastuksessa motivoi pelkkä ratsastus. Minua motivoi ratsastus juuri tietyn hevosen kanssa, ei ratsastus ylipäätään. Nyt uuden ystävän löydyttyä, en malta odottaa että pääsen seuraavan kerran satulaan!

Ratsastaja hevosen selässä
Ratsastaja hevosen selässä Kuva: Emmi Kähkönen ronja ja cassu
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.