Hyppää pääsisältöön

Koreografi Tero Saarinen arvojen löytöretkellä

Tero Saarinen tanssii teoksessaan Vox Balaneae
Tero Saarinen tanssiteoksessaan Vox Balanae Tero Saarinen tanssii teoksessaan Vox Balaneae Kuva: EIC/ Luc Hossepied vox balaneae

Koreografi ja tanssija Tero Saariselle ihminen on tärkeä. Yksikään teos ei synny ilman työryhmän välisiä keskusteluja. Syyskuussa viisikymppisiään juhliva tanssitaiteilija ei pelkää vanhenemista, vaikka oma tanssiminen jää taka-alalle.

Parinkymmenen vuoden aikana tanssiryhmä Tero Saarinen Companylle on kehittynyt vahva yhteishenki ja tekemisen meininki.

- Tärkeintä on olla aidosti kiinnostunut toisesta ihmisestä. Pitää olla mielenkiinto ihmisen kehittymiseen, oikean paikan löytymiseen, kasvuun ja kukintaan, pohdiskelee Saarinen.

- Arvomaailma ja ihmisen peruselementit luodaan kotona. Jo lapsuudessani Porissa puhuttiin työnteosta ja oltiin urheilullisia. Yrittäjyyshenkisyys oli läsnä.

Työ ja arki nivoutuvat yhteen

Tero Saarinen kuvailee työnsä ja arkensa suhdetta pullapitkoksi, jossa asiat lomittuvat toisiinsa.

- En tee työtä yhdeksästä viiteen, vaan se on koko ajan läsnä. Tärkeintä ovat asioiden jakaminen ja Tero Saarinen Company, sanoo taiteilija, joka jakaa organisaation vastuun toiminnanjohtaja Iiris Aution kanssa. Niin hallinnon kuin taiteen puolella työskentelevät ammattilaiset.

- Pystymme puhumaan samoista asioista ja keskustelemaan. Lisäksi meillä on selkeät päämäärät ja aitoa välittämistä. Se on suurin palkinto parinkymmenen vuoden työstä, toteaa Tero Saarinen.

Jokainen ihminen on kehollisesti lahjakas

Tero Saarisen mielestä tanssijan fyysinen ja henkinen hyvinvointi ovat syvästi yhteydessä toisiinsa. Urheilu, liikkuminen ja kehollinen hyvinvointi, sen hakeminen, opettaminen ja siitä kiinnostuminen ovat aina kulkeneet Tero Saarisen elämässä käsi kädessä henkisen hyvinvoinnin kanssa.

Tanssi säilyy uudessa muodossa

- Opettaessa on hienoa nähdä ihminen, joka yhtäkkiä ymmärtää kehostaan uutta, löytää hyvän olon tai oman lahjakkuuden. Ne pitävät minut tässä ammatissa senkin jälkeen, kun oma tanssijan ammatti jää taustalle, tunnustaa Saarinen. Hänen mielestään tanssijuuden ja kehollisuuden ymmärtäminen on muuttuneessa yhteiskunnassa tärkeää.

- Olemme aika epäkehollisia, ja metafyysinen kommunikointi valtaa alaa. Kehon hyvinvointi jää taustalle. Tanssijoilla ja koreografeilla on aika iso tehtävä saattaa ihmisten tietoisuuteen alkukantaisen voiman ja kehollisen lahjakkuuden ymmärtäminen. Vastuu tästä on tärkeä ja ihanakin asia, painottaa Tero Saarinen.

Media ja mainokset korostavat fyysisyyttä, mutta se on Tero Saarisesta pinnallista.

- Hyvännäköisyyteen ja seksikkyyteen sekä voittamiseen ja pärjäämiseen keskittyvä ihmiskuva sivuttaa tietoisuuden syvällisemmästä kehollisuudesta ja lahjakkuudesta. Jokainen on lahjakas ja pystyy tanssimaan ja liikkumaan sekä sitä kautta voimaan paremmin.

Kuuntele Koreografi Tero Saarinen arvojen löytöretkellä Yle Radio 1 ma 25.8. klo 17.20 sekä Yle Areena.

Tero Saarinen Yle Teemalla

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri