Hyppää pääsisältöön

Mitä varikset ja harakat syövät?

Varis tutkii lastenruokapurkkia
Varis tutkii lastenruokapurkkia Kuva: Juha Laaksonen lastenruoka

Radion Luontoillassa tehtiin aikoinaan yleisökysely varisten ja harakoiden ravinnosta. Vastaukset paljastivat, että kyseessä ovat Suomen luonnon ennakkoluulottomimmat napostelijat, todelliset ahmatit.

Kuulijat kertoivat varisten ja harakoiden viihtyvän parhaiten lintulautojen talikimpaleiden ja kauranjyvien äärellä. Leivänpalat, pullanmurut ja auringonkukansiemenet maistuivat niille, samoin pähkinät ja omenat.

Myös tunkioiden antimet olivat suuressa suosiossa. Perunat, puurot, hedelmät, riisi, mannaryynit, luut, rustot, kananmunankuoret, kahvinporot, keitot ja kotieläinten ruoat kelpasivat näille herkuttelijoille.

Janojuomaksi harakoiden ja varisten kerrottiin latkivan maitoa, piimää ja tiskivesiä. Joku oli innostunut kotikaljastakin.

Kaikki kelpaa - mausteilla tai ilman

Varislintujen kaikkiruokaisuudesta kertoivat myös vastaukset kalaravinnosta ja kuolleista eläimistä. Silakan, särjen ja ahvenen perkeet mainittiin useissa korteissa.

Harakoiden ja varisten oli nähty syövän myös kuolleita nisäkkäitä, lähinnä hiiriä, päästäisiä, jäniksiä ja rusakoita. Joku oli havainnut harakan kuolleen käpytikan kimpussa ja variksen höyhentämässä talitiaista ja tilheä.

Kaupunkialueilla varikset ja harakat tonkivat roskiksia ja nauttivat grillijätteitä. Nakkikioskien tuotteet kelpasivat hyvin hampurilaisista lihapiirakoihin, oli niissä sitten mausteita tai ei.

Variksia kivillä
Variksia kivillä Kuva: Juha Laaksonen varis

Mitä hyötyä variksista ja harakoista on?

Varisten ja harakoiden ansioksi luettiin teidenvarsien puhtaanapitojärjestelmä. Ilman varislintuja tiestöt täyttyisivät kuolleista eläimistä. Samoin taajama-alueet olisivat huomattavasti sottaisempia ilman varislintuja. Ne ovat siivoojina korvaamattoman avuliaita.

Jos ihmiset itse oppisivat tekemään roskiksia, joihin ovelat linnut eivät pääsisi käsiksi tai vaivautuisivat sulkemaan roskisten kannet kunnolla, varisten status nousisi kohisten. Sille, että varikset ja harakat ovat petoja ja vaikuttavat pikkulintujen pesimämenestykseen, ei oikein voi mitään.

Teksti: Juha Laaksonen

Kommentit