Hyppää pääsisältöön

Tosi tarina: Lentäjät Kirgiisiaroilla

Hävittäjälentäjä Salminen oli yksi Neuvostoliitossa Mig-21F koulutuksen saaneita. YLE Kuvapalvelu.
Hävittäjälentäjä Salminen oli yksi Neuvostoliitossa Mig-21F koulutuksen saaneita. YLE Kuvapalvelu. Kuva: Hävittäjälentäjä Salminen oli yksi Neuvostoliitossa Mig-21F koulutuksen saaneita. YLE Kuvapalvelu. tosi tarina: lentäjät kirgiisiaroilla

Vuonna 1962 ilmavoimat lähetti 15 lentäjää salaiseen hävittäjälentäjäkoulutukseen Neuvostoliittoon. Dokumentti kertoo kolmen lentäjän tarinan kylmän sodan keskellä. TV1 pe 29.8. klo 21.00.

Vuonna 1962 kylmä sota uhkasi ja Neuvostoliiton naapurina Suomella oli erityisasema. Suomen ilmavoimien lentokalusto oli vanhentunutta eikä Suomella ollut mahdollisuutta puolustaa ilmatilaansa itänaapurin haluamaan tapaan. Noottikriisi vaati Kekkosta toimimaan, vaikka Suomi olisi halunnut pysyä mahdollisimman puolueettomana.

Kesällä 1962 Suomen ilmavoimat lähetti 15 lentäjää, 37 mekaanikkoa, neljä lääkäriä ja kaksi tulkkia salaiselle ulkomaankomennukselle. Matkan tarkoitusta tai päämäärää ei kerrottu miehille. Matkan aikana miehet saivat kuulla olevansa menossa kouluttautumaan ensimmäisiksi uuden ajan hävittäjälentäjiksi, kalustona Mig-21F. Koulutuksen paikka oli silloiseen Neuvostoliittoon kuuluva Kazakstanin alue.

Neuvostoliittoon lähteneistä miehistä tuli Suomen ensimmäiset äänennopeuden ylittäneet lentäjät sekä kaukana kotoa koettujen kylmän sodan hetkien yhdistämät ystävät. Dokumentissa kolme lentäjää kertoo arkistomateriaalin kuvittamana matkastaan Kirgisiaan ja takaisin. Sekä siitä kuinka lentäjä on aina lentäjä.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.