Hyppää pääsisältöön

Ehkäisyä luomuna vai hormoneilla?

e-pillerit
Kuinka turvallista on käyttää e-pillereitä? e-pillerit Kuva: Yle/ Akuutti yhdistelmäehkäisypillerit

Suurin osa suomalaisnaisista käyttää ehkäisyä ison osan elämästään. Erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti, luomuna ja hormoneilla. Estrogeeniä ja keltarauhashormonia sisältävien yhdistelmäehkäisypillereiden eli e-pillereiden turvallisuus joutui tapetille reilu vuosi sitten. Esille tuli nuorten naisten kuolemantapauksia, jotka yhdistettiin neljännen polven e-pillereiden käyttöön.

–Nämä neljännen polven ehkäisypillerit ovat siis niitä pillereitä, jotka ovat viimeisimmäksi tulleet markkinoille. Ja tietenkin niitten käyttäjähistoria on vielä aika lyhyt, ja ne ovat kuitenkin vallanneet markkinoita aika lailla. Ja niin potilaat, lääkärit ja myös toimittavat tahot ovat olleet innostuneita näistä, summaa tutkijalääkäri Terhi Piltonen Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysten ja naistentautien klinikalta.

Uusien pillereiden käytön seurauksena esille alkoi nousta vakavia haittavaikutuksia, ja kuolemantapausten myötä Euroopan lääkevirasto käynnisti omat selvityksensä, jotka koskivat myös kolmannen polven pillereitä.

–Onko näissä valmisteissa esimerkiksi sellaisia, jotka pitäisi vetää pois markkinoilta, pitäisikö niitten käyttöä vähentää, toisaalta sitten pitäisikö puuttua siihen informaatioon, joka niissä on, kun ne tuolta apteekista jaetaan, listaa Piltonen lääkeviraston selvitystyötä, joka valmistui vuoden 2013 lopussa.

–Tämän kohun mukana yhtään ainutta valmistetta ei markkinoilta vedetty pois, Piltonen kertoo ja tarkentaa, että neljännen polven pillereistä erityisen epäilyn alla ovat olleet drospirenonia sisältävät valmisteet. Näitä valmisteita ovat Yasmin, Yasminelle, Yaz, Linatera, Liofora, Palandra, Stefaminelle sekä Tasminetta.

e-pillereiden tukkumyynti 2013
E-pillereiden tukkumyynti 2013 (lähde: Fimea). e-pillereiden tukkumyynti 2013 Kuva: Yle/ Akuutti tukkumyynti

Riski laskimotukokseen suhteellinen

Vaikka yhtään valmistetta ei markkinoilta vedetty, ehti moni ehkäisypillerin käyttäjä tehdä omat johtopäätöksensä ja lopettaa käytön kohun perusteella. Käyttäjien huoli e-pillereiden turvallisuudesta on näkynyt toki myös lääkäreiden vastaanotolla.

–Kyllä osa on ilmaissut kovastikin huolensa. He ovat tulleet keskustelamaan siitä, että mitä pitäisi tehdä, saako jatkaa, pitääkö lopettaa, kertoo Piltonen. Riski laskimotukokseen on monitahoinen asia.

–Se on kuitenkin noin kaksin-kolminkertainen verrattuna niihin naisiin, jotka eivät e-pillereitä käytä. Mutta sitten taas jos ajattelee asiaa toiselta kannalta, niin esimerkiksi raskauteen liittyy noin kymmenkertainen laskimotukosriski ja raskauden jälkeiseen aikaan eli tähän lapsivuodeaikaan noin kaksikymmentäkertainen riski. Eli kyllähän tässä kuitenkin suhteellisesta riskistä puhutaan.

Riskit huomioitava

Ehkäisypillereiden turvallisuus riippuu paljolti siitä, kenelle niitä määrätään. Perusterve nuori nainen voi huoletta käyttää e-pillereitä, kun tietyt riskitekijät on käyty lääkärin kanssa perusteellisesti läpi.

–Sitten on eri asia, jos taustalla on jotain riskitekijöitä. Esimerkiksi nainen tupakoi, hän on yli 35-vuotias - ja erityisesti tämä kombinaatio on erityisen huono. Silloin yhdistelmäehkäisypillereitä ei tulisi määrätä. Reilu ylipaino on vasta-aihe myös, ja jos suvussa tai tällä potilaalla on ollut laskimotukos, niin heille ei myöskään yhdistelmäehkäisypillereitä tulisi määrätä, Piltonen muistuttaa.

Myös aurallinen migreeni ja taipumus korkeaan verenpaineeseen ovat tavallisia syitä, jonka takia pillerit jäävät määräämättä. Myös kourallinen ei niin yleisiä seikkoja voi olla este pillereiden käytölle.

e-pillereiden käytön vasta-aiheita
Kaikille e-pillerit eivät sovi. Riskitekijät on syytä kartoittaa tarkasti. e-pillereiden käytön vasta-aiheita Kuva: Yle/ Akuutti riskitekijät

Lääkärin tulee huomioida kaikki tämä, kun reseptiä kirjoittaa. Paljon on myös naisen omalla vastuulla, sillä esimerkiksi käytön jälkeen aloitettu tupakointi tai reilu lihominen voi muuttaa tilanteen toiseksi.

–Mikä tietenkin antaa vastuuta enemmän sille lääkärille, joka ensimmäistä kertaa on e-pillerit määrännyt. Että kaikki käyttäjät olisivat hyvin tietoisia näistä riskeistä, että jos ne riskitekijät muuttuvat, niin niistä sitten otettaisiin matkan varrella yhteyttä, painottaa Piltonen ja huomauttaa, että reseptejä uusitaan monesti potilasta näkemättä.

Runsaasti vaihtoehtoja

Jos e-pillerit eivät syystä tai toisesta sovellu, tai niitä ei muuten halua käyttää, löytyy ehkäisymarkkinoilta vaihtoehtoja. Laskimotukosriski on liitetty nimenomaan estrogeeniin, jota käytetään e-pillereiden lisäksi ehkäisyrenkaassa ja ehkäisylaastarissa. Minipillereissä ja hormonikierukassa ei estrogeeniä ole, vaan vaikuttava aine on keltarauhashormoni. Jos puolestaan hormoniton vaihtoehto kiinnostaa, on tarjolla kuparikierukkaa ja kondomia.

Erilaisia ehkäisymenetelmiä löytyy runsaasti.
Ehkäisymenetelmistä löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja. Erilaisia ehkäisymenetelmiä löytyy runsaasti. Kuva: Yle/ Akuutti ehkäisymenetelmät

–Ei-hormonaalisista yleisin vaihtoehto on kondomi. Kondomin puolesta kannattaa aina puhua, sillä sehän on tietysti näistä ehkäisyvalmisteista ainut, joka ehkäisee sukupuolitaudeilta, Piltonen painottaa.

Kondomiin ovat monet päätyneet myös epäonnistuneiden pillerikokeilujen päätteeksi. Hormonaalisten valmisteiden yksilöllisiä haittavaikutuksia ei sovi vähätellä.

–Mielialanlaskua ja samoten seksuaalisen halukkuuden vähenemistä raportoidaan aika usein. Toki nämä saattavat väistyä jonkin ajan kuluttua käytön myötä, mutta kyllä noin kymmenen prosenttia naisista kokee yhä puolen vuoden käytönkin jälkeen, että heillä on yhä erinäisiä haittavaikutuksia, ja niitä ei sovi vähätellä. Jos nainen näitä ilmoittaa, niin kannattaa puolen vuoden kokeilun jälkeen kyllä sitten miettiä, että kannattaako vaihtaa toiseen yhdistelmäehkäisyvalmisteeseen, jossa on erilainen keltarauhaskomponentti tai sitten vaihtaa pelkkää progestiinia sisältävään valmisteeseen tai hormonittomaan valmisteeseen.

Positiivisia vaikutuksia yhdistelmäehkäisyvalmisteilla on muun muassa ihoon. Aknetaipumus voidaan saada kuriin e-pillereiden käytön myötä. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät valmisteet saattavat puolestaan jopa lisätä näppylöiden määrää, ainakin käytön alkuvaiheessa. Toisaalta nämä valmisteet soveltuvat myös imettäville äideille.

Hormonikierukkaa käytetään ehkäisyn lisäksi myös vaihdevuosioireisiin, sillä se vähentää vuotoja – joillakin jopa lopettaa ne. Se on myös edullinen vaihtoehto, sillä viiden vuoden ehkäisy hoituu yhdellä kierukalla, joka maksaa viitisenkymmentä euroa. E-pillereistä hinnakkaimpia ovat uusimmat tulokkaat, kohussa suurennuslasin alle joutuneet neljännen polven pillerit. Edullisempia vaihtoehtoja löytyy pidempään käytössä olleista kolmannen polven pillereistä.

-Siellä on paljon geneerisiä valmisteita tullut markkinoille, jotka ovat huomattavankin edullisia, huomioi Piltonen. Myös kondomien hinnat ovat tulleet alas, erityisesti nettikaupassa.

tutkijalääkäri Terhi Piltonen
Tutkijalääkäri Terhi Piltonen muistuttaa, että vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta. tutkijalääkäri Terhi Piltonen Kuva: Yle, Akuutti terhi piltonen

Ehkäisy tulevaisuudessa?

Kaikkien tarjolla olevien ehkäisymenetelmien hyödyistä, haitoista, riskitekijöistä ja muista ominaisuuksista ollaan työstämässä nyt Käypä hoito –suositusta terveydenhuollon henkilökunnan työkaluksi. Työryhmä on juuri aloittanut suosituksen työstämisen, ja sen pitäisi olla käytössä parin vuoden kuluessa.

–Omalta osaltani haluaisin muistuttaa näistä riskiasioista ja myös metabolisesta riskistä, jonka yhteyttä pitkäaikaiseen e-pillereiden käyttöön tutkitaan. Puhutaan sokeriaineenvaihdunnan heikkenemisestä, rasva-aineenvaihdunnassa tapahtuvista muutoksista ja tämmöisestä kroonisesta matala-asteisesta tulehduksesta, jotka kaikki on sitten osana sydän- ja verisuonisairauksien syntyyn. Tällä hetkellä se tieto näistä on kuitenkin rajallista, työryhmässä mukana oleva Piltonen kertoo.

Ylipäätään suomalaisnaisten tietoisuus ehkäisyasioista on valtavan hyvä.

-Suomen raskaudenkeskeytystilastot näille ei-toivotuille raskauksille ovat pienet, ja voidaan kyllä röyhistää rintaa, että meillä todellakin on Suomessa pienimmät raskaudenkeskeytystilastot muihin pohjoismaihin verrattuna. Esimerkiksi Ruotsissa on tuplasti raskaudenkeskeytyksiä, mitä Suomessa populaatioon suhteutettuna.

Ehkäisyrintamalla tapahtuu koko ajan, ja uusia valmisteita tulee markkinoille. Vähän kauempana tulevaisuudessa voisi häämöttää unelmien ehkäisymenetelmä, johon Piltonen listaa aivan uusiakin ominaisuuksia turvallisuuden lisäksi.

–Se ei pelkästään ehkäisisi raskautta, vaan käyttäjät saisivat samalla hyviä terveysvaikutuksia. Ja tietenkin sitä pystyisi käyttämään eri-ikäiset ihmiset. Se olisi myös sukupuolisuunnaton eli sitä pystyisivät käyttämään sekä naiset että miehet.

Asiantuntija: TERHI PILTONEN, tutkijalääkäri, synnytysten ja naistentautien klinikka, OYS

Kommentit