Hyppää pääsisältöön

Huumeet yhdistivät äidin ja tyttären

Äiti ja Pinja ottavat yhdessä lääkkeitä sohvalla
Äiti ja Pinja ottavat yhdessä lääkkeitä sohvalla Kuva: Yle/Tapio Sovijärvi dokumenttiprojekti: piripäiväkirja

Pinja on hakenut äidin huomiota pienestä lähtien. Murrosikää lähetessä koulukiusattu Pinja haki itseään. Hänen äitinsä oli ”magee”, erilainen kuin muut äidit. Näinhän Pinjakin koki olevansa, kun ei saanut kuulua muiden tavallisten joukkoon. Pinjan oli helppo valita mitä polkua lähtee kulkemaan ja siltä polulta löytyi myös aivan uudenlainen yhteys äitiin. Löytyi äiti jolla oli aikaa ja jonka seurassa sai vihdoinkin olla.

Lapselle oma äiti on aina rakkain, oli äiti muiden silmissä millainen tahansa. Pinjan elämässä läsnä kotona oli päihteitä ja väkivaltaisuutta, minkä johdosta Pinja huostaan otettiin nuorena. Sijaisperheessä jossa Pinja asui, käytettiin hänen mukaansa alkoholia runsaasti. Ainoa rakkaus jota Pinja koki, oli äidinrakkaus, äidiltä joka oli sekaisin ja jonka luona Pinja ei voinut asua. Vaikka sama äiti joskus unohti lapset naapuriin, tai ei tullut sovittuihin tapaamisiin useaan viikkoon sijaisperheeseen lupauksistaan huolimatta. Lapsi ei tuomitse siitä millainen äiti on, vaan äiti on aina äiti.

Pinja nojaa aitaan
Pinja nojaa aitaan Kuva: Yle/Tapio Sovijärvi dokumenttiprojekti: piripäiväkirja

Lopulta Pinja käytti äidin kanssa yhdessä päihteitä. Pinjan ollessa kamakoukussa, rotkon pohjalla, päätti äiti selvittää oman päänsä, jotta voisi huolehtia Pinjasta. Se oli äidin rakkautta. Äiti elää edelleenkin ilman piriä, huolehtien Pinjasta. Tosin nyt Pinja kokee, että se ”kaveri äiti”, jonka kanssa kamaa vedettiin oli mukavampi, kuin äiti joka hänellä nyt on. Selvinpäin oleva äiti joka välittää ja yrittää kannustaa tytärtään kuiville.

"Tapasin ihmisiä, joita kaikkia yhdisti päihdemaailma"

Kuvausprosessin aikana tutustuin Pinjaan ja Caritaan melko hyvin, sillä tapasimme toisiamme lähes kahden vuoden ajan. Pitkä prosessi toi meidät intensiivisesti lähelle toisiamme. Sain kurkistaa maailmaan, joka tuntui vieraalta ja jopa pelottavalta, omalla tavallaan. Tapasin ihmisiä, joita kaikkia yhdisti päihdemaailma. Opin että kovien aineiden käyttäjä retkahtaa useasti ennen kuin pääsee kuiville.

Hienoin paikka oli Mikkeli-yhteisö, johon meidät otettiin avosylin vastaan kuvaamaan Pinjaa katkolla. Siellä kuulin omaan mieleeni järkevältä tuntuvan lauseen eräältä työntekijältä perustuen heidän tarjoamaansa lääkkeettömään hoitomuotoon: "Eihän alkoholistiakaan paranneta antamalla viinahuikkaa, miten voidaan kuvitella parantavamme päihteiden käyttäjiä antamalla heille lisää päihteitä".

Pinja, Marja ja Carita
Pinja, Marja ja Carita-äiti Pinja, Marja ja Carita Kuva: Yle/Erkko Lyytinen dokumenttiprojekti: piripäiväkirja

Olen tehnyt useita yhteiskunnallisia dokumenttiohjelmia mm. vangeista, narkkareista ja teiniäideistä. Mielenkiintoni juontaa aiemmasta työkokemuksestani ja koulutuksestani. Tein töitä kymmenen vuoden ajan nuorisorikollisten parissa Lontoossa ja opiskelin itselleni kriminologian maisterin tutkinnon. Olen vierailut lähes jokaisessa Ison-Britannian nuorisovankilassa töiden puitteissa. Uskon väärällä polulla tallailevien nuorten voivan muuttaa elämänsä suuntaa, mutta he tarvitsevat paljon tukea ja apua. Toivon, että Pinja saa positiivisia ja kannustavia viestejä ohjelman katsojien kautta, se varmasti auttaa häntä jatkamaan yrittämistä.

Marja Kurikka

Artikkeli liittyy 1.9. esitettävään Dokumenttiprojektiin Piripäiväkirja.

Dokumentin musiikin tehnyt Tarja Merivirta ja Janne Haavisto sävelsivät Pinjalle omistetun kappaleen, Rauhaton. Kuuntele kappale alta.

Kommentit
 • Facebook - sosiaalisen median palvelusta globaaliksi manipulointikoneeksi

  Kuinka Facebookista tuli uhka demokratialle?

  Enää ei kannata kysyä, onko Facebook ongelmallinen yritys. Kysymys on lähinnä siitä, kuinka laajaa tuhoa yhtiö on jo aiheuttanut ja kuinka sitä pitäisi estää tekemästä entistä suurempia vahinkoja yhteisöille ja yhteiskunnille. Tämä näyttää olevan Frontlinen kaksiosaisen Facebook dilemma -dokumentin lopputulema, kirjoittaa Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

 • Seksuaalivähemmistöön kuuluva turvapaikanhakija jää usein yksin - “Miten voin todistaa maahanmuuttovirastolle olevani homo?”

  Vastaanottokeskuksissa pahoinpitelyitä, jopa raiskauksia.

  Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Henkisen väkivallan ja uhkailun lisäksi vastaanottokeskuksissa tapahtuu pahoinpitelyitä, jopa raiskauksia. Moni LGBT -turvapaikanhakijoista ei uskalla tuoda seksuaalisuuttaan edes Suomessa julki vaan jatkaa elämistään kaapissa. He myös kokevat hyväksikäyttöä ja rasismia valtaväestön suunnalta. Baher of Finland- dokumentin tekeminen avasi silmiäni. Baher of Finland -dokumentin tekeminen avasi silmäni näkemään sen ahdistavan pelon ilmapiirin, joka turvapaikanhakijoita ympäröi, kirjoittaa ohjaaja Pia Asikainen.

 • Ylen ohjelma synnytti somemyrskyn Kataloniassa

  Pertti Pesosen Ulkolinjasta kertova artikkeli viikon luetuin

  Ylen Ulkolinja Espanjalainen kosto on synnyttänyt kovan kohun ja somemyrskyn Kataloniassa. Barcelonassa ilmestyvän La Vanguardia-lehden nettiversiossa julkaistu juttu on ollut lehden ehdottomasti luetuiin ja kommentoiduin juttu kuluvalla viikolla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.