Hyppää pääsisältöön

Huumeet yhdistivät äidin ja tyttären

Äiti ja Pinja ottavat yhdessä lääkkeitä sohvalla
Äiti ja Pinja ottavat yhdessä lääkkeitä sohvalla Kuva: Yle/Tapio Sovijärvi dokumenttiprojekti: piripäiväkirja

Pinja on hakenut äidin huomiota pienestä lähtien. Murrosikää lähetessä koulukiusattu Pinja haki itseään. Hänen äitinsä oli ”magee”, erilainen kuin muut äidit. Näinhän Pinjakin koki olevansa, kun ei saanut kuulua muiden tavallisten joukkoon. Pinjan oli helppo valita mitä polkua lähtee kulkemaan ja siltä polulta löytyi myös aivan uudenlainen yhteys äitiin. Löytyi äiti jolla oli aikaa ja jonka seurassa sai vihdoinkin olla.

Lapselle oma äiti on aina rakkain, oli äiti muiden silmissä millainen tahansa. Pinjan elämässä läsnä kotona oli päihteitä ja väkivaltaisuutta, minkä johdosta Pinja huostaan otettiin nuorena. Sijaisperheessä jossa Pinja asui, käytettiin hänen mukaansa alkoholia runsaasti. Ainoa rakkaus jota Pinja koki, oli äidinrakkaus, äidiltä joka oli sekaisin ja jonka luona Pinja ei voinut asua. Vaikka sama äiti joskus unohti lapset naapuriin, tai ei tullut sovittuihin tapaamisiin useaan viikkoon sijaisperheeseen lupauksistaan huolimatta. Lapsi ei tuomitse siitä millainen äiti on, vaan äiti on aina äiti.

Pinja nojaa aitaan
Pinja nojaa aitaan Kuva: Yle/Tapio Sovijärvi dokumenttiprojekti: piripäiväkirja

Lopulta Pinja käytti äidin kanssa yhdessä päihteitä. Pinjan ollessa kamakoukussa, rotkon pohjalla, päätti äiti selvittää oman päänsä, jotta voisi huolehtia Pinjasta. Se oli äidin rakkautta. Äiti elää edelleenkin ilman piriä, huolehtien Pinjasta. Tosin nyt Pinja kokee, että se ”kaveri äiti”, jonka kanssa kamaa vedettiin oli mukavampi, kuin äiti joka hänellä nyt on. Selvinpäin oleva äiti joka välittää ja yrittää kannustaa tytärtään kuiville.

"Tapasin ihmisiä, joita kaikkia yhdisti päihdemaailma"

Kuvausprosessin aikana tutustuin Pinjaan ja Caritaan melko hyvin, sillä tapasimme toisiamme lähes kahden vuoden ajan. Pitkä prosessi toi meidät intensiivisesti lähelle toisiamme. Sain kurkistaa maailmaan, joka tuntui vieraalta ja jopa pelottavalta, omalla tavallaan. Tapasin ihmisiä, joita kaikkia yhdisti päihdemaailma. Opin että kovien aineiden käyttäjä retkahtaa useasti ennen kuin pääsee kuiville.

Hienoin paikka oli Mikkeli-yhteisö, johon meidät otettiin avosylin vastaan kuvaamaan Pinjaa katkolla. Siellä kuulin omaan mieleeni järkevältä tuntuvan lauseen eräältä työntekijältä perustuen heidän tarjoamaansa lääkkeettömään hoitomuotoon: "Eihän alkoholistiakaan paranneta antamalla viinahuikkaa, miten voidaan kuvitella parantavamme päihteiden käyttäjiä antamalla heille lisää päihteitä".

Pinja, Marja ja Carita
Pinja, Marja ja Carita-äiti Pinja, Marja ja Carita Kuva: Yle/Erkko Lyytinen dokumenttiprojekti: piripäiväkirja

Olen tehnyt useita yhteiskunnallisia dokumenttiohjelmia mm. vangeista, narkkareista ja teiniäideistä. Mielenkiintoni juontaa aiemmasta työkokemuksestani ja koulutuksestani. Tein töitä kymmenen vuoden ajan nuorisorikollisten parissa Lontoossa ja opiskelin itselleni kriminologian maisterin tutkinnon. Olen vierailut lähes jokaisessa Ison-Britannian nuorisovankilassa töiden puitteissa. Uskon väärällä polulla tallailevien nuorten voivan muuttaa elämänsä suuntaa, mutta he tarvitsevat paljon tukea ja apua. Toivon, että Pinja saa positiivisia ja kannustavia viestejä ohjelman katsojien kautta, se varmasti auttaa häntä jatkamaan yrittämistä.

Marja Kurikka

Artikkeli liittyy 1.9. esitettävään Dokumenttiprojektiin Piripäiväkirja.

Dokumentin musiikin tehnyt Tarja Merivirta ja Janne Haavisto sävelsivät Pinjalle omistetun kappaleen, Rauhaton. Kuuntele kappale alta.

Kommentit
 • #metoo muutti kaiken

  Klassikot täynnä häirintää.

  “Ajatella, että olen tutkinut kirjallisuutta vuosikymmeniä tajuamatta täysin, mitä oikein luen!” Näin tokaisee kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattström. #metoo oli hänelle ravisuttava kokemus, ja nyt hän lukee kirjallisuuden klassikoita uusin silmin. Suomenruotsalainen vaikenemiskulttuuri katkesi kun #dammenbrister (pato murtuu) projekti keräsi yli 900 tarinaa seksuaalisesta häirinnästä.

 • Pidätyksiä, terrorismisyytöksiä, nettisensuuria ja kiellettyjä konsertteja - Venäjällä vallanpitäjät haluavat kitkeä nuorten aktivismin kovin keinoin

  Venäjällä nuorten aktivismia kitketään kovin ottein.

  Venäjällä useita nuoria aktivisteja uhkaavat raskaat rikossyytteet ja pitkät vankeusrangaistukset. Monia syytetään nettikeskustelujen perusteella vallankaappauksen valmistelusta. Ihmisoikeusaktivistien mielestä kyse on näytösoikeudenkäynneistä, joiden tarkoituksena on kitkeä nuorista halu harrastaa politiikkaa. Samaan aikaan internet halutaan yhä tiukempaan valtion valvontaan.

 • Hengellinen väkivalta voi satuttaa yhtä pahasti kuin fyysinen väkivalta

  Uskonyhteisöjen ongelmat tulevat yleensä päivänvaloon.

  Uskonyhteisöjen ongelmat tulevat päivänvaloon, mutta toisinaan siinä kestää vuosia tai vuosikymmeniä ja sillä aikaa tuhannet ihmiset kokevat julmia kohtaloita, kirjoittaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua