Hyppää pääsisältöön

Katu-uskottavat tieteentekijät

Nervanderinkatu Helsingissä
Fyysikko ja meteorologi Johan Jakob Nervanderin mukaan nimetty katu Helsingissä Nervanderinkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen nervanderinkatu

En enää muista millä kadulla idea iski. Olisiko ollut Pietari Kalmin kadulla Kumpulassa? Siellä ainakin muistan ajatelleeni, että kukahan tuo Pietari Kalm oikein olikaan? Tästä pohdinnasta lähti syntymään radiosarja eri merkkihenkilöiden mukaan nimetyistä kaduista. Ja kun näin tiedetoimituksessa ollaan, niin mukaan valikoituvat eri tieteentekijöiden mukaan nimetyt kadut.

Helsingistä (valitettavasti tällä kertaa vain sieltä) löytyy parisenkymmentä tieteentekijöiden mukaan nimettyä katua. Se on muuten huomattavasti vähemmän kuin valtaapitävien tai sotilaiden mukaan nimettyjä katuja. Yritin miettiä nimiä, jotka eivät olisi suomalaisille liian tuttuja, sitten yritin vielä miettiä olisiko kadusta itsestään jotain sanottavaa.

Kun aloin perehtyä tieteilijöiden taustoihin, niin sieltä löytyikin mielenkiintoinen verkosto. Frans Michael Franzén on asunut H.G. Porthanin luona Turussa yksityisoppilaana. Ja Kalliossahan herrojen kadut ovat vielä tänä päivänäkin kivenheiton päässä toisistaan. M.A. Castrénin ystäväpiiriin puolestaan kuuluivat Lönnrot, Topelius, Runeberg ja Snellman, jotka kaikki ovat saaneet omat katunsa Helsingin kantakaupunkiin. Haartmaninkatua käsitellessäni opin, että se on nimetty lääketieteen professoreiden Johan Haartmanin ja Gabriel Erik von Haartmanin mukaan. Ja kun seuraavaksi aloin työskennellä Nordenskiöldinkadun kanssa, niin huomasin että kappas vaan, A. E. Nordenskiöldin isoisähän oli tuo jälkimmäinen Haartman. Maailma oli pieni siis jo tuolloin.

Allaolevaninteraktiivisen kartan nastoja klikkaamalla pääset kuulemaan kunkin kadun tarinan.

Katso kartta

Jos kartan käyttäminen tuntuu hankalalta niin ohjelmat löytyvät myös tästä alhaalta:

Mechelininkatu Helsingissä
Mechelininkatu Helsingissä Kuva: Yle/Seppo Heikkinen mechelininkatu
Väinö Auerin katu helsingissä
Väinö Auerin katu helsingissä Kuva: Yle/Seppo Heikkinen väinö auer
Porthaninkatu Helsingissä
Porthaninkatu Helsingissä Kuva: Yle/Seppo Heikkinen porthaninkatu
Messeniuksenkatu Helsingissä
Messeniuksenkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen messeniuksenkatu
Nervanderinkatu Helsingissä
Nervanderinkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen nervanderinkatu
Chydeniuksentie Helsingissä
Chydeniuksentie Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen chydeniuksentie
Haartmanninkatu Helsingissä
Haartmanninkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen haartmanninkatu
Nordenskiöldinkatu Helsingissä
Nordenskiöldinkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen nordenskiöldinkatu
Wallininkatu Helsingissä
Wallininkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen wallininkatu
Franzéninkatu Helsingissä
Franzéninkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen franzéninkatu
Castréninkatu Helsingissä
Castréninkatu Helsingissä Kuva: Seppo Heikkinen castréninkatu

Lisää ohjelmasta