Hyppää pääsisältöön

Muinaisen Egyptin taideaarteet

Alastair Sooke sarjassa Muinaisen Egyptin taideaarteet
Alastair Sooke Alastair Sooke sarjassa Muinaisen Egyptin taideaarteet Kuva: BBC egypti

Taidekriitikko Alastair Sooke opastaa visuaalisesti upeassa sarjassa muinaisen Egyptin vuosituhantiseen taiteeseen, joka on muutakin kuin kultaa, kirjavia arkkuja ja pyramideja.


Egyptin valtakunta oli ihmiskunnan historian tähän saakka pitkäikäisin sivilisaatio. Egypti oli myös aikansa johtava suurvalta ja kulttuurien sulatusuuni, joka synnytti monia ylittämättömiä taideaarteita.

Kolmiosaisessa sarjassa tarkastellaan ensin Egyptin taidetta nykyaikaisen taiteenystävän silmin. Sen jälkeen Alastair Sooke kertoo, miten Egyptin kulta-ajan jumalkuninkaat ohjasivat taiteen kehitystä ja miten Egyptin uskonto ja politiikka näkyvät taiteessa, joka ensi silmäyksellä saattaa näyttää vain upporikkaiden ylellisyydeltä.

Lopuksi seurataan Egyptin taiteen rapistumista yhä omituisempiin muotoihin valtakunnan murentuessa – ja viimeistä kukoistusta, jonka taideperintö on jäänyt suurvalta-ajan varjoon.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Parasta sirkuksessa on kaikki

    Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

    “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema