Hyppää pääsisältöön

Tutkija selvitti Suomen taitavimmat räppärit

Tutkijan kehittämä ohjelma selvittää suomiräpin kovimman riimittelijän ja rikkaimman sanavaraston.

rap-artisti Asa // Kuva: Hanne Kautto / YleX

Aalto-yliopiston tutkija Eric Malmi on kehittänyt tietokoneohjelman, joka selvittää tieteen keinoin suomalaisen räpin kovimman riimittelijän ja rikkaimman sanavaraston haltijan. Malmin kehittämä algoritmi tottelee nimeä Raplysaattori.

– Toteutin ohjelman, joka analysoi suomalaisten räppärien sanoituksia. Räppiä kuunnellessani olen huomannut, että artistit pyrkivät kirjoittamaan mahdollisimman pitkiä riimejä. Siitä tuli mieleeni, että näitä riimejä voisi tunnistaa automaattisesti tekstistä. Ohjelma laskee siis artistille keskimääräisen riimin pituuden, jonka perusteella räppärit voidaan laittaa järjestykseen, Malmi kertoo YleX:lle.

Malmin mukaan tutkimuksen tulokset ovat tietyllä tavalla ennalta arvattavia: yleensä tunnetuimmat räppärit, kuten Cheek, sijaitsi riimilistan kärkipäässä. Yllättävää oli sen sijaan se, että varsin suosittu Elastinen sijoittuu riimien pituudessa listan häntäpäähän.

– Elastisen sijoitus hieman yllätti, mutta tulos osoittaa, että riimittely ei välttämättä kulje käsi kädessä suosion kanssa.

Cheek lienee kiistattomasti Suomen ykkösräppäri, pitkien riimiensäkin ansiosta, mutta sanavaraston laajuudessa hän hukkuu suomiräpin keskikastiin. Yksi suomiräppäreistä erottuu kuitenkin selvästi sanavarastonsa laajuudella.

– Sanavarastonsa perusteella Cheek menee listan keskikastiin. Suomalaiset räppärit ylipäänsä ovat aika pitkälti samalla tasolla, kun katsotaan sanavaraston laajuutta. Yksi artisti kuitenkin erottuu selkeästi uniikkien sanojen määrässä, nimittäin Asa, hänellä näyttää olevan merkittävästi laajempi sanavarasto, Eric Malmi sanoo.

Sisältö määrää

Malmi arvelee, että uniikkien sanojen määrään voi vaikuttaa räppärin kappaleiden sisältö. Jos useimmat biisit kertovat naisista ja autoista, ei sanavarasto kartu.

– Asa erottuu joukosta, koska hänen kappaleidensa aihepiirit ovat erittäin monipuoliset.

Räpissä kyvykkyyden mittatikkuna käytetään hyvin useasti flow'ta, eli kykyä sujuvaan ilmaisuun. Malmi myöntää, että Raplysator ei täysin flow'ta kykene määrittelemään, mutta se antanee osviittaa.

– Riimikerroin, eli keskimääräinen riimin pituus on yksi osa-alue flow'ssa. Se vaan kuulostaa hyvältä, jos räppäri sylkee pitkiä riimejä. Riimien pituus ei tietenkään yksinään määrittele flow'n hyvyyttä. Flow'n automaattinen mittaaminen olisi kyllä kiinnostava jatkotutkimuksen kohde, Malmi pohtii.

Eric Malmi uskoo, että hänen kehittämästään algoritmistä voisi olla apua aloitteleville räppäreille.

– Uraansa aloitteva räppäri voisi tutkia Raplysaattorilla lyriikoidensa toimivuutta ja riimiensä mittaa. En kuitenkaan usko, että sanoitusten riimikertoimen loputtomasta kasvattamisesta olisi mitään hyötyä. Jos tällaista algoritmin tuloksia noudattaisi orjallisesti, niin sanoitusten sisältö kärsisi pahemman kerran.

Suomen pisimmät riimit Top 5:

1. Skandaali (riimikerroin 1.43)
2. Huge L (riimikerroin 1.22)
3. Paleface (riimikerroin 1.22)
4.Cheek (riimikerroin 1.19.)
5.Brädi (riimikerroin 0.99) 

Katso koko lista Eric Malmin blogista.

Eric Malmin algoritmin pohjalta tehty taulukko, josta käy ilmi riimikerroin sekä uniikkien sanojen määrä: // Kuva: Eric Malmi

Lähteet: Eric Malmi