Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Viikon sitaattivinkki

Visualition Trillion
Visualition Trillion Kuva: Wikipedia Commons trillion

Suomessa lukutaito on lähes sata prosenttia. Ikävä kyllä tämä ei aina yllä taitoon käyttää lukuja. Valppaat lukutaitoisemmat kuulijamme ovat jälleen tehneet tukun ilmiantoja, joita yhdistää kansainvälinen tunnelma.

Nimimerkki Sypa löysi helmikuisesta Iltalehdestä maininnan, jonka mukaan: Sotshin Olympialaiset ovat Venäjälle biljoonien eurojen ponnistus.

Sypa ihmettelee järisyttävää hintalappua ja toteaa, että miljardit olisivat lähempänä totuutta. Virhe vihjaa siihen, että juttu on käännetty yhdysvaltalaisesta lähteestä, koska kuten Sypa muistuttaa: ”amerikkalainen biljoona on meillä miljardi, Suomessa biljoona on tuhat kertaa enemmän”.

amerikkalainen biljoona on meillä miljardi, Suomessa biljoona on tuhat kertaa enemmän

Samaan ansaan meni Yle Radio 1:n ohjelma nimeltään Aristoteleen kantapää, joka lainasi heinäkuussa Wikipedian määritelmää valovuoden mittasuhteista ja uskotteli viattomille kuulijoille, että: 9,46 petametriä on 9461 biljoonaa kilometriä.

Pitäisi siis olla vain miljardia kilometriä, kuten huomasi ilmiantajamme Matti.

Nimimerkki Entinen matemaatikko taas ihmetteli tammikuussa Helsingin Sanomien uutista, joka käsitteli maapallon miljardöörien omaisuutta näin: Heidän omaisuutensa yhteenlaskettu arvo on 5,4 triljoonaa dollaria.

Kuuntele mistä entinen matemaatikko muistuttaa Aristoteleen kantapään kuuntelijoita ja mikä on Pasi Heikuran neuvo.

Suuren lukujen nimet Wikipediassa

Kommentit
  • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

    Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

    "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

    Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

    "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri