Hyppää pääsisältöön

Historia: Marssi Washingtoniin 1963

Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta. Yle kuvapalvelu / NARA/ Smoking Dog Films
Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta. Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta. Yle kuvapalvelu / NARA/ Smoking Dog Films Kuva: NARA/ Smoking Dog Films historia: marssi washingtoniin 1963

TV1 sunnuntaina 29.1.2017 klo 10.00 - 11.00
Yle Areenassa 7 päivää

Ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King järjesti vuonna 1963 tukijoineen protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta.

Robert Redfordin tuottama dokumenttielokuva kertoo Pohjois-Amerikan suurimmasta yhteiskunnallisesta protestista ja kansalaisoikeusliikkeen vedenjakajasta. Dokumentti paljastaa, mitä valtavankokoisen tapahtuman järjestäminen vaati ja mikä johti marssin syntymiseen.

Legendaarinen puhe

Martin Luther King piti 250 000 kuulijan edessä kuuluisan I Have A Dream -puheensa unelmastaan rotuerottelun lopettamisesta.

Ääneen pääsevät muun muassa kansalaisoikeusaktivisti Harry Belafonte, näyttelijä-laulaja Diahann Carroll, Martin Luther Kingin asianajaja Clarence Jones, folk-laulaja Joan Baez ja mediamoguli Oprah Winfrey, sekä marssille osallistuneita tavallisia naisia ja miehiä.

The March. Ohjaus: John Akomfrah. Tuotanto: BBC, Britannia, 2013. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2014.

Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta.
Martin Luther King tukijoidensa keskellä. Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta. Kuva: NARA/ Smoking Dog Films yle tv1
Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta.
Laulaja Harry Belafonte ja näyttelijä Charles Heston. Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta. Kuva: © NARA/ Smoking Dog Films yle tv1
Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta.
Sadattuhannet ihmiset kokoontuivat Washingtoniin osoittamaan mieltään. Vuonna 1963 Martin Luther King tukijoineen järjesti protestimarssin Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta. Kuva: NARA/ Smoking Dog Films yle tv1

Elävä arkisto: Raportti köyhien marssista Washingtoniin

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.