Hyppää pääsisältöön

Mitä kuvaa kuljetat aina lompakossa?

Kaksivuotias Sara Paavolainen nojaa isänsä Grundig magnetofoniin. Taustalla nukke ja nalle.
Kaksivuotias Sara Paavolainen nojaa isänsä Grundig magnetofoniin. Taustalla nukke ja nalle. Kuva: Jussi Paavolainen lapsuus

Näyttelijä ja kaupunginvaltuutettu Sara Paavolaisen lompakossa on aina mukana tämä kuva. Isä ikuisti esikoisensa 1961. Sara oli tuolloin kaksivuotias ja omien sanojensa mukaan ujo ja säikähtelevä.

- Näen tässä ihan söpön ja hyvin ajattelevaisen pienen tytön. Ingrid Bergman nojasi flyygeliin, minut isä laittoi nojaamaan nauhuriin, Sara Paavolainen nauraa.

Valokuvilla on ilmaisuvoimaa. Rakas valokuva lompakossa on kuin voimaa-antava amuletti.

Valokuvista voi myös lukea ajan henkeä ja ihanteita. Ei ole sattumaa, että 1960-luvun alun kuvassa tytöllä on sievä mekko ja nahkakengät. Kiinnostavat suomalaiset avaavat kuva-aarteistojaan tänä syksynä. Kuvat julkaistaan Ylen nettisivulla ja niistä keskustellaan radio-ohjelmassa.

Ensimmäisenä avautuu näyttelijä Sara Paavolaisen kuuden kuvan kokoelma, josta ammentava keskustelu kuullaan Yle radio 1:ssä lauantaina 6.9. kello 11.00-11.45. Kuvien läpi ja ohi välähtää kohtauksia elämästä kehitysvammaisen tyttären omaishoitajana, palkittuna näyttelijänä ja kaupunginvaltuutettuna.

Kuusi kuvaa -sarja perustuu valokuviin. Päähenkilö valitsee viisi merkityksellistä valokuvaa elämänsä eri vaiheista. Elämänhistoriaa avataan näiden kuvien avulla. Kuudes kuva on kuitenkin ottamatta ja se täytyy kuvitella. Onko se haavekuva vai kauhukuva? Sen saa kukin päähenkilö itse päättää.

Albuminsa (tai kenkälaatikkonsa) ovat luvanneet syksyn mittaan avata ainakin venäjän kielen ja kirjallisuuden professori Arto Mustajoki, ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme, pianotaiteilija Laura Mikkola ja taitoluistelija, yrityskonsultti Susanna Rahkamo.

Mitkä kuvat sinä valitsisit, jos kertoisit elämäsi tarinaa kuuden kuvan kautta? Entäpä mikä on sellainen kuva, joka on jäänyt ottamatta?