Hyppää pääsisältöön

Satopihlaja on nähnyt kokonaisen sukupolven elinkaaren

Putkiremontti-sarjan taloyhtiö Satopihlajan piha.
Taloyhtiön talot rakennettiin vuonna 1970. Putkiremontti-sarjan taloyhtiö Satopihlajan piha. Kuva: Yle satopihlajan piha

Helsingin Pihlajistossa sijaitseva Satopihlajan taloyhtiö koostuu kolmesta kolmikerroksista rakennuksesta. Niiden pihapiirissä on juhlittu monta juhlaa ja leikitty monta leikkiä vuodesta 1970, jolloin talot rakennettiin. Satopihlajan kolmessa rakennuksessa on yhteensä seitsemän rappua ja niissä 64 asuntoa. Asunnot ovat kaksioita, kolmioita ja neliöitä.

ryhmäkuva logolla (ns. Areenan yläkuva)
ryhmäkuva logolla (ns. Areenan yläkuva) Kuva: Yle/Mikko Käkelä logolla ryhmä 1

Satopihlaja on pala suomalaista asumisen historiaa, sillä se oli arava-rahoitteinen. Arava-järjestelmä synnytettiin 1940-luvun lopulla helpottamaan pienituloisten asumista. Valtion myöntämillä edullisilla lainoilla asumisen kustannukset pidettiin siedettävinä, kun suomalaiset muuttivat sankoin joukoin maalta kaupunkeihin.

”Asukkaiden piti olla naimisissa”

Satopihlajan omilla verkkosivuilla asia kerrotaan näin:

“Talo oli aravayhtiö, jonka rakentamista ja asukasvalintaa valvoi asuntohallitus. Valitut asukkaat täyttivät tietyt tulorajat ja asukkaiden piti olla naimisissa. Suurempiin asuntoihin muutti lapsiperheitä ja kaksioihin muutti monta nuorta paria, joilta edellytettiin vihkitodistusta ennen muuttoa. Näin ollen arava on naittanut monet meistä vieläkin talossa asuvista.”

Seurauksena oli mahtava lapsibuumi.
Putkiremontti-sarjan taloyhtiö Satopihlaja ilmasta kuvattuna.
Putkiremontti-sarjan taloyhtiö Satopihlaja ilmasta kuvattuna. Kuva: Yle taloyhtiö ilmasta

“Seurauksena oli mahtava lapsibuumi, talossa jo asuvien lasten seuraksi syntyi alkuvuosina runsaasti vauvoja. Ennätys oli kymmenen vauvaa yhden vuoden aikana. Muutaman vuoden kuluttua talossa asui 70 lasta ja nuorta, joista puolet oli alle kouluikäisiä.”

Tästä juontuu taloyhtiön asukasyhdistyksenkin nimi. Satopihlajan Muksut ei enää juurikaan järjestele lastenhoitovuoroja. Sen sijaan aika kuluu miesten jokaviikkoisessa lautapeliporukassa ja naisten käsityö- ja taidekerhossa.

Käytössä kaksi eri remontointitapaa

Muutama vuosi sitten Satopihlajassa havahduttiin siihen, että taloissa alkoi tapahtua vesivahinkoja. Kun niitä sattui tarpeeksi monta, taloyhtiön hallitus teki ison mutta välttämättömän päätöksen: on tehtävä putkiremontti.

Satopihlajassa päädyttiin käyttämään kahta eri remontointitapaa. Taloyhtiön pohjaviemäri sukitettiin ja muut viemärit sekä käyttövesiputket uusittiin. Sukitus tarkoittaa sitä, että vanhat putket pinnoitetaan uudestaan. Sukituksessa putkia ei siis revitä irti, vaan niiden sisään ujutetaan uusi sisäosa – ”sukka”. Samalla, kun putket korjattiin ja kylpyhuoneet sekä vessat uusittiin, tehtiin taloyhtiössä myös sähkötöitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua