Hyppää pääsisältöön

Vallan kaupungit

Brittidiplomaatti Sir Christopher Mayer matkustaa suurkaupungeissa.Yle kuvapalvelu.
Brittidiplomaatti Sir Christopher Mayer matkustaa suurkaupungeissa.Yle kuvapalvelu. Kuva: Brittidiplomaatti Sir Christopher Mayer matkustaa suurkaupungeissa. Yle kuvapalvelu. kiehtova maailma: vallan kaupungit

TV1 sunnuntaisin 26.4. - 31.5.2015 klo 12.15 - 13.00, uusinta tiistaisin n. 23.45
Yle Areenassa 30 päivää

Kuusiosaisessa sarjassa entinen diplomaatti Sir Christopher Meyer vierailee kuudessa maailman merkittävässä kaupungissa. Matkoillaan hän tapaa vaikutusvaltaisia ihmisiä ja tutkailee kaupunkien toimintaa.

Kuka pyörittää miljoonakaupunkia?

Mumbai, Lontoo, Moskova, New York, Rooma ja Los Angeles. Mayer selvittää, kuinka ja miten suurkaupungit toimivat. Kenellä on vaikutusvaltaa, rahaa ja verkostoja?

Entinen suurlähettiläs tuntee kaupungit hyvin ja puhuu sujuvaa espanjaa, italiaa ja venäjää. Hän ei tapaa vain poliitikkoja ja muita valtaapitäviä vaan vierailee esimerkiksi ghetto-kortteleissa, joissa vaikutusvalta on yhteisön pastoreilla tai muilla johtohahmoilla.

Slummeja ja tornitaloja

Ensimmäisessä jaksossa Christopher Meyer tarkastelee Mumbaita. Tiiviisti asutetussa kaupungissa on vierekkäin slummeja ja miljonäärien tornitaloja. Nopeasti kasvava talous on siivittänyt monet pois köyhyydestä. Bollywood-tähdet aiheuttavat massahysteriaa.

Toinen jakso vie Venäjälle ja Moskovaan. Nykyvenäjää ei voi ymmärtää tuntematta maan historiaa. Perinteiseen tapaan merkkihenkilöt ympäröivät itsensä luottoihmisillään. Varallisuutta on nykyään monilla, mutta todellinen valta on yhä Kremlissä.

Poliitikkoja, mediaa ja mafiaa

Amerikkalaisen unelman mukaisesti menestykseen voi ahkeralla työllä nousta kuka vain. Vallan kaupunkien kolmas kohde on New York. Tiiviissä kaupungissa kiinteistöjen omistajalla on valtaa. Pormestarin päätökset vaikuttavat miljoonien arkeen.

Ikuisessa kaupungissa eli Roomassa valtaa on poliitikkojen ja median lisäksi myös mafialla. Ammattiliitoilla on voimaa ja vahva lakkoase, jolla voi laittaa kaupungin sekaisin. Paavin vaikutus ulottuu kaikkialle maailmaan.

Viidennen jakson kaupunki on Los Angeles. Isojen filmitähtien aika on mennyt, mutta rahalla saa yhä vaikutusvaltaa. Oikea ulkonäkö ja imago ovat elokuvakaupungissa tärkeitä. Latinoväestöllä on merkittävä edustus kaupungin johtopaikoilla.

Viimeisessä jaksossa Meyer matkaa nykyiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen.

Networks Of Power. Britannia, 2012. Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä vuonna 2014.

Kommentit