Hyppää pääsisältöön

Yksinäinen asemapäällikkö

Pter Dinklage, Patricia Clarkson ja Bobby Cannavale elokuvassa Yksinäinen asemapäällikkö
Finbar (Peter Dinklage), Olivia (Patricia Clarkson) ja Joe (Bobby Cannavale) Pter Dinklage, Patricia Clarkson ja Bobby Cannavale elokuvassa Yksinäinen asemapäällikkö peter dinklage

Yksinäinen asemapäällikkö on hyväntuulinen ja alleviivaamaton elokuva eristäytyneisyydestä ja yksinäisyydestä sekä kaipuusta toisenlaiseen elämään.

Tämä Tom McCarthyn ohjaama ja kirjoittama elokuva esitteli laajemmin elokuvayleisölle Peter Dinklagen, joka on sittemmin noussut vielä kovempaan maineeseen Game of Thrones –sarjassa. Muissa pääosissa näyttelevät Patricia Clarkson, Bobby Cannavale ja Michelle Williams.

Yksinäinen asemapäällikkö kertoo lyhytkasvuisesta Finbarista, jonka suuri harrastus ovat junat niin aitoina yksilöinä kuin pienoismalleina. Yllättäen hän perii ystävältään oikean rautatieaseman keskeltä ei-mitään mutta tämä autius viehättää nauruun, ivaan ja tuijotukseen kyllästynyttä Finbaria.

Finbarin harvoja tuttavia ovat aseman edessä hotdog-kojua pitävä Joe, masennuksesta kärsivä Olivia, junista kiinnostunut Cleo ja nuori kirjastonhoitaja Emily. Heidän välilleen alkaa kehittyä orastavia ystävyyssuhteita ja Finbar joutuu huomaamaan, ettei erakkomaista yksinäisyyttä ei niin vain saavutetakaan.

Yksinäinen asemapäällikkö onkin kertomus miehestä, joka haluaisi olla enemmän tekemisissä junien kuin ihmisten kanssa. Hän yrittää torjua myös ne, jotka hänestä aidosti välittävät, kunnes onneksi alkaa ymmärtää että hekin tarvitsevat häntä, ei vain hän muita.

Samalla tavoin elokuva on ajatuksekas mutta usein myös hykerryttävän hauska elokuva yksinäisyydestä, samalla kertaa surullinen ja hymyilyttävä pieni elokuva täynnä suuria tunteita.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Yksinäinen asemapäällikkö (The Station Agent), USA 2003. Ohjaus Tom McCarthy. Pääosissa Peter Dinklage, Patricia Carlson, Bobby Cannavale
Kommentit

Yle Teema