Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Irti riippuvuuksista

Pelaaminen ja päihteet koukuttivat Kimmo Rasilan jo nuorena. Häpeä ja velat ajoivat hänet yrittämään itsemurhaa, jopa 13 kertaa. Vaimo Tiina Rasila pysyi miehensä rinnalla läpi pahimpienkin hetkien. Pariskunta pääsi lopulta yhdessä kuntoutukseen, josta alkoi uusi elämä.

Kimmon syöksykierre oli jo alkanut, kun hän tapasi Tiinan. Ensimmäinen 18-vuotiaana solmittu avioliitto oli päättynyt eroon ja yhteinen firma mennyt konkurssiin. Kimmo koki 26-vuotiaana menettäneensä kaiken elämässään ja turrutti tuskaansa päivittäin alkoholilla, lääkkeillä ja pelaamisella.

Kimmon itsemurhayritykset tulivat tutuiksi Tiinalle heti seurustelun alkuvaiheista lähtien. Oman äitinsä alkoholismia katseltuaan Tiina piti Kimmon käyttäytymistä normaalina, kun ei muunlaisesta elämästä tiennyt. Kun Kimmo ryhdistäytyi, kävi töissä ja elämä tuntui tasaantuneen, pariskunta päätti mennä naimisiin ja tehdä lapsia.

Kimmo ei pystynyt lopettamaan päihteiden käyttöä eikä pelaamista ja välillä jopa keksi riidan Tiinan kanssa, jotta sai syyn lähteä kotoa ryyppäämään ja pelaamaan. Perheen rahat menivät Kimmon pelaamiseen. Välillä Tiina antoi Kimmolle rahaa, kun Kimmo valehteli velkojien olevan niskan päällä ja joskus Kimmo varasti pankkikortin ja höyläsi Tiinan tilin tyhjäksi.

Häpeä ja syyllisyys ajoivat Kimmon itsemurhayrityksiin, joita hän ehti tehdä vajaan kuuden vuoden aikana peräti 13. Niistä noin puolet oli Kimmon mielestä avunhuutoa, mutta oli myös yrityksiä, jolloin Kimmo halusi vaan kuolla. Itsetuhoinen tunne-elämän vuoristorata jopa viehätti Kimmoa enemmän kuin tasainen perhe-elämä.

Kuntoutuksella raittiuteen

Lastensuojeluviranomaiset puuttuivat lopulta perheen tilanteeseen siten, että lapset uhattiin ottaa huostaan, ellei pariskunta suostu kuntoutukseen. Tiina oli halukas, mutta Kimmo empi, koska pelkäsi elämää ilman viinaa ja lääkkeitä. Juttutuokiot kuntoutuksen valvojan kanssa auttoivat Kimmoa ymmärtämään tilanteensa ja jättämään myös lääkkeet. Tiina tajusi puolestaan kuntoutuksessa sairastuneensa itsekin, kun oli kyennyt huolehtimaan vain toisista, mutta ei itsestään.

Kimmo, 40, on nyt ollut kahdeksan vuotta raitis ja seitsemän vuotta pelaamatta. Paniikkihäiriöön Kimmolla on mielialalääke, mutta kolmiolääkkeitä hän ei enää käytä. Perhe-elämään panostaminen on Kimmolle tärkeää. Hän haluaa myös auttaa päihteistä ja pelaamisesta riippuvaisia ihmisiä kertomalla oman elämänsä vaiheita. Tiina on palannut töihin ja lapset nauttivat rauhoittuneesta perhe-elämästä.

Kommentit