Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä - Miten kiitollisuus tekee hyvää ihmiselle?

Inhimillinen tekijä YLE TV1 perjantai 05.09.2014 Hauraampi keho, vahvempi henki. Miten kiitollisuus tekee hyvää ihmiselle? Anne Flinkkilän vieraina kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, tietokirjailija Kaija Maria Junkkari ja matkailuyrittäjä Pentti-Oskari K
Inhimillinen tekijä YLE TV1 perjantai 05.09.2014 Hauraampi keho, vahvempi henki. Miten kiitollisuus tekee hyvää ihmiselle? Anne Flinkkilän vieraina kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, tietokirjailija Kaija Maria Junkkari ja matkailuyrittäjä Pentti-Oskari K Kuva: Inhimillinen tekijä YLE TV1 perjantai 05.09.2014 Hauraampi keho, vahvempi henki. Miten kiitollisuus tekee hyvää ihmiselle? Anne Flinkkilän vieraina kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, tietokirjailija Kaija Maria Junkkari ja matkailuyrittäjä Pentti-Oskari K inhimillinen tekijä

Syyskauden avaa 5.9 ohjelma, jossa Anne Flinkkilän vieraina ovat kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, perheneuvoja, tietokirjailija Kaija Maria Junkkari ja muusikko, matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas. He puhuvat siitä, mitä kiitollisuus ja onnellisuus oikein ovat. Vieraamme haluavat muistuttaa, että nyt ei puhuta mistään söpöistä ja lällyistä tunteista, vaan vahvoista ja dynaamisista tunteista, joiden vaaliminen vaatii myös kipeitä ratkaisuja elämässä.

Inhimillinen tekijä palaa kesätauolta ruutuun ulkoisesti uudistuneena, mutta sisällön suhteen luotamme edelleen koskettaviin ja merkityksellisiin tarinoihin. Meille ohjelman tekijöille vieras on edelleen ykkönen ja haluamme kuunnella jokaisen tarinan herkällä korvalla.

Syyskauden avaa 5.9 ohjelma, jossa Anne Flinkkilän vieraina ovat kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, perheneuvoja, tietokirjailija Kaija Maria Junkkari ja muusikko, matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas.

He puhuvat siitä, mitä kiitollisuus ja onnellisuus oikein ovat. Vieraamme haluavat muistuttaa, että nyt ei puhuta mistään söpöistä ja lällyistä tunteista, vaan vahvoista ja dynaamisista tunteista, joiden vaaliminen vaatii myös kipeitä ratkaisuja elämässä.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on juuri toipunut rankoista syöpähoidoista. Viisi vuotta sitten todettu vatsayöpä on uusinut ja vienyt naisen taas hämärän rajamaille. Maarit sanoo, että moni on ollut iloisen hämmästynyt siitä, että hän vielä palasi takaisin. Nyt hän säteilee elämänhalua ja sanoo ottavansa jokaisesta päivästä kaiken irti. Kiitollisuus on väkevä tunne, joka saa hajut ja mautkin tuntumaan vahvemmilta.

Maarit arvelee, että on suorastaan röyhkeätä sanoa, että on nyt onnellisempi kuin ennen sairastumista. Viiden vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut kokonainen elämä: lapset ovat aikuistuneet, syntyi lapsenlapsi, Maarit tuli valituksi uudelleen eduskuntaan ja vielä rakastui tulisesti. Sairaus väijyy nurkan takana koko ajan, mutta sen äänen voi vaientaa

Muusikko, matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas muistetaan erityisesti Seitsemän seinähullua-orkesterista, jonka missiona oli hulvaton hauskanpito. Nelisen vuotta sitten Pentti-Oskari kuitenkin sairastui vakavasti ja se pisti miehen elämässä monta asiaa uusiksi. Rutiinileikkauksen jälkeen tuli tulehdus, johon antibiootit eivät tepsineet ja mies alkoi taistella hengestään. Perheelle ei luvattu toivoa ja Pentti-Oskari vaivutettiin koomaan. Löytyi kuitenkin lääke ja niin Pentti-Oskari sai opetella kaikki elämisen taidot uudestaan. Hän alkoi myös kirjoitella muistiin onnellisia tarinoita ja kohtaamisia ja jakaa niitä sähköpostilla ihmisille. Silloin huomasin, että olen onnellinen mies, hän sanoo.

Perheneuvoja, tietokirjailija Kaija-Maria Junkkari on paljon pohtinut ja kirjoittanut etenkin naisten elämänkaaren liittyvistä kysymyksistä. Kiitollisuus saa hänet pohtimaan laajemminkin sitä, mikä on elämän mieli ja tarkoitus, ja mitä tunteita liittyy siihen, että elämä menee hyvin paljon toisin kuin on suunnitellut. Kaija Maria sanoo, että vakava sairaus, kuolemanraja saa meidät usein kokonaan uuteen aikakäsitykseen. Sen allekirjoittavat myös Maarit ja Pentti-Oskari. Hetkessä eläminen ei ole vain elämäntapavalmentajan ohje, vaan täyttä totta heille.

Maarit, Kaija Maria ja Pentti-Oskari puhuvat aktiivisesta unohtamisesta, siitä, että menneisyyden miksi-kysymyksiin ei saisi jäädä kiinni. Voisi ajatella mieluummin, että kun näin kävi, miten tästä eteenpäin. He pohtivat myös sitä, että onnellisuus vaatii joskus koviakin tekoja. Maaritin raskas päätös oli ero aviomiehestä, ihmissuhteita on jäänyt taakse myös Kaija Marialta ja Pentti-Oskarilta. Inhimillisen tekijän vieraiden viesti on kuitenkin armollinen: vasta vastoinkäymisten kautta huomaa, millaisia kiitollisuuden ja onnen hetkiä elämässä on.

5.9 TV1 KLO 22 ja 7.9 TV1 KLO 17.10. YLE Areena 1 vuosi.

Kommentit