Hyppää pääsisältöön

Latinistae Finlandenses nuntios in totum terrarum orbem redigunt

Nuntii Latini Ohjelman tiimi
Auctores Nuntiorum Latinorum ab sinistra dextrorsum: Satu Tuominen, Suvi Randén, Outi Kaltio, Virpi Seppälä-Pekkanen, Reijo Pitkäranta, Tuomo Pekkanen, Saara Honkanen, Laura Nissin, Antti Ijäs. Imago: Laura Mainiemi/Yle Kuvapalvelu Nuntii Latini Ohjelman tiimi Kuva: Laura Mainiemi/Yle Kuvapalvelu latinan kieli,Yle,Nuntii Latini,uutiset

Nuntii Latini, conspectus rerum septimanalis a Radiophonia Finnica Generali (Yle) divulgatus, Kalendas Septembribus hoc anno viginti quinque annos complebunt. Nuntiis redigendis intersunt etiam nunc programmatis auctores principales Reijo Pitkäranta et Tuomo Pekkanen. Nuntii Latini sunt ubique terrarum noti et omnium longinquissimus conspectus rerum, qui regulariter Latine redigitur.

Tietolaatikko

Adiutrix Nuntiorum Latinorum, studens doctoralis linguae Latinae Laura Nissin dicit:
”Nuntios Latinos facere iucundum est."

Eruditio antiquissima adhuc vivit

Conspectus rerum septimanalis ab docente Reijo Pitkäranta, professore emerito linguae Latinae Tuomo Pekkanen et lectrice linguae Latinae Virpi Seppälä-Pekkanen redigitur. Praeterea in redactione opus subsidiarium faciunt sex latinistae ambitiosi.

Reijo Pitkäranta narrat Latinam, linguam illam cosmopolitam, iam per plus viginti quinque saecula adhiberi et usum eiusdem linguae vivum usque ad initium saeculi vicesimi active cultum esse.

Adiutrix Nuntiorum Latinorum, studens doctoralis Laura Nissin admonet statum, quem lingua Anglica hodie, linguam Latinam in saeculo undevicesimo habuisse. “Lingua”, inquit, “in Nuntiis Latinis usurpata grammaticaliter exemplum optimorum scriptorum antiquorum sequitur”.

Pitkäranta meminit Finnos annis sexagesimis multo melius quam hodie Latine scivisse, Latinitatem nihilo minus etiam nunc magni momenti in rebus scientificis esse; linguam Italicam, Francogallicam, Hispanicam originem suam ex Latina trahere atque Anglicam partem vocabularii ex Latina derivavisse.

Auscultatores electrogrammatis litterisque redactores Nuntiorum Latinorum laudant. Quinque et viginti his annis epistulae ex omnibus terrarum orbis partibus acceptae sunt, inter alios ex ipso Pontifice Romano. Pitkäranta laetus commemorat encyclopaediam rerum classicarum nomine Der Neue Pauly ad Nuntios Latinos referre.

Cum lucerna studii incenditur

Nuntii Latini vim habent ad ipsas auctrices. Adiutrix Nuntiorum Latinorum, magistra universitaria ordinis theologorum Outi Kaltio sentit commotionem programmate effectam, cum aedibus radiophonicis appropinquat, et praecipue, cum lucerna studii tandem incenditur.


 
Laura Nissin fatetur se semper emissione ita permotam esse, ut paululum adrenalini in venis suis fluentem sentit. Dicit in orbe Latino internationali Nuntios Latinos notissimos esse et se nonnumquam ab hominibus ignotis ex voce radiophonica recognosci.

Virpi Seppälä-Pekkanen iam viginti tres annos apud Nuntios Latinos operata est. "Hominibus", inquit, "cordi est de rebus naturalibus arctois comperire, quae rarius nuntiis vulgaribus enarrantur. Exempli gratia nuntius de certamine scridatorio vigilia Sancti Iohannis acto praecipue conspicuus erat."

Lingua Latina aliquid speciale in vitam adducit

Aliqui lingua Latina utendo e ceteris distingui volunt. Seppälä-Pekkanen censet nostris temporibus punctiones Latinas et ipsos anulos sponsalicios inscriptionibus Latinis ornatos in more esse.

Virpi Seppälä-Pekkanen. Imago: Laura Mainiemi/Yle Kuvapalvelu

Pitkäranta aestimat inter alia sententiam ”ne desperaveris umquam” Latine redditam in favore populari esse. Pekkanen quidem commemorat sermonem Latinum gloriam sui generis habere, quippe qui praecipue in orbe academico in occasionibus sollemnibus recitetur.

Quae cum ita sint, anniversarium vicesimum quintum Nuntiarum Latinorum certe sollemnitatis est dignum, cum ipsa lingua ad caerimonias pertineat.

Programma mirissimum

Productor Nuntiorum Latinorum Mika Salomaa contentus est programmate auctoribusque eius:
”Programma nostrum", inquit, "mirissimum apparet, si cum aliis programmatis comparatur. Fortasse quaerat quispiam, quam ob rem Radiophonica Finnica Generalis programma emittat redditum lingua, quam tantum pauci in Finnia intellegant. Quisquis autem significationem Latinitatis deliberare coepit, sine dubio eam vitae cotidianae adesse cernit. Exempli gratia medici diagnoses Latine dant et ipsae relationes clinicae expressionibus Latinis admixtis componuntur. Praeterea sunt nomina scientifica plantarum animaliumque ex lingua Latina derivata."

"Programma extra fines Finniae acceptum Radiophoniam Finnicam Generalem in omnibus terrarum partibus pervulgat. Auscultatores redactioni electrogrammata mittunt: alii gratias agunt pro materia institutoria eximii generis, alii auxilium petunt, si aliquem neologismum non intellexerunt."

"Gaudeo operari cum hominibus, qui linguam Latinam tanta pietate colunt. Assevero, si fas est, conspectus semptimanales adeo accurate componi, ut ne unum quidem iota in iis perperam sit.”

Audi per radiophoniam et interrete

Nuntii Latini anniversarium quintum vicesimum celebrant emissione festiva, quae die Veneris 29.8. hora 18.15 per Yle Radio 1 audietur. Textus nuntiorum atque glossarium programmatis in interreti eduntur (http://www.yle.fi/nuntii).

Collegit:
Sanna Sutela

Latine reddidit:
Antti Ijäs

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!