Hyppää pääsisältöön

Natsien varastamaa taidetta yhä hukassa

Taulun omistushistoriasta kertova merkintä
Taulun omistushistoriasta kertova merkintä Kuva: Yle, MOT taideaarteet

Natsi-Saksa teki historian suurimman taideryöstön takavarikoimalla ja kuljettamalla miljoonia taide-esineitä Saksaan. Erityisesti juutalaisilta 1930- ja 1940-luvuilla vietyjä taideaarteita on edelleen kateissa satoja tuhansia.

Lähes 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen kiistanalaisia taideaarteita löytyy niin yksityiskotien kuin museoidenkin seiniltä. Pari vuotta sitten taiteenkeräilijä Cornelius Gurlittin asunnosta löytyi yli tuhat kadoksissa ollutta maalausta, joiden arvo oli satoja miljoonia euroja.

Myös Suomesta saattaa löytyä natsien varastamaa taidetta. Saksalaiset taidekauppiaat kävivät 1930-luvun puolivälin jälkeen useita kertoja Suomessa myymässä keräilijöille vanhaa ulkomaista taidetta.

Suomalaisten taiteenkeräilijöiden ja taidekauppiaiden saksalaiskumppanit Erik Burg Berger ja Max J. Friedländer olivat joutuneet Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n edeltäjän OSS:n mustalle listalle. Heillä oli laajat kontaktit natsi-Saksan taideliikkeisiin, joissa pakkohuutokaupattiin juutalaisilta varastettua omaisuutta.

Helsingin taidehallin johtajalla ja Serlachius-säätiön hallituksen jäsenellä Bertel Hintzellä oli puolestaan läheiset yhteydet Adolf Hitlerin ja Hermann Göringin lähipiirissä toimineisiin taidekauppiaisiin.

Lontoossa asunut saksalaissyntyinen taidekauppias Karl Louis Richter oli tärkein välittäjä suomalaisille keräilijöille. Britannian pääkaupunki oli 1930-luvun puolivälistä vuoteen 1941 yksi tärkeimmistä natsien anastaman taiteen jakelupaikoista.

Richterin tärkein asiakas oli Gösta Serlachius. Tehtailijan laajat kokoelmat ovat nykyisin Serlachiuksen taidemuseossa Mäntässä.

Museonjohtaja Pauli Sivosen mielestä Serlachius-museoiden kokoelmia on tutkittu varastetun taiteen osalta eikä ”tämmöisiä ongelmatapauksia” ole tullut vastaan. Hän myöntää, että asia vaatii lisää tutkimusta koko Suomen tasolla.

Valtion taidemuseot Ateneum, Sinebrychoff ja Kiasma kuuluvat Kansallisgalleriaan. Sen pääjohtaja Risto Ruohonen pitää mahdollisena, että Suomen taidekokoelmiin on päätynyt teoksia, jotka ovat aiemmin kuuluneet natsien vainoja paenneille juutalaisille.

Taideteosten oikeiden omistajien jäljittäminen on työlästä ja museokokoelmien alkuperäselvitykset hitaita ja kalliita. Suurissa eurooppalaisissa museoissa provenienssitutkimus (alkuperätutkimus) on pidemmällä kuin Suomessa. Kansallisgallerian kokoelman määrä huomioiden Ruohonen pitää kuitenkin tutkimuksen tasoa hyvänä.

Serlachiuksen taidesäätiön hallitus päätti hiljattain aloittaa kaikkien kokoelmaan kuuluvien taulujen provenienssitutkimukset.

”Meitä kiinnostaa tämä kysymys, ja me toivotamme myös kaikki ulkopuoliset tutkijat tutkimaan sitä. Meidän arkistomme ovat täysin avoinna”, museonjohtaja Sivonen sanoo MOT:lle.

Toimittaja Boris Salomon

Kommentit