Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Silmien laserleikkauksissa monia erilaisia ja eri hintaisia menetelmiä

Silmätutkimus
Silmätutkimus silmätutkimus

Laserilla tehtäviä taittovirheleikkausmenetelmiä ja niiden variaatioita on useita. Yhteistä on, että leikkaus tapahtuu silmän ulointa kerrosta eli sarveiskalvoa muokkaamalla. Näin silmä saadaan taittamaan valoa uudella tavalla.

Laserleikkauksella voidaan korjata noin +4:stä noin -10:een yltävä taittovirhe. Leikkaustulos ja sen pysyvyys ovat yleensä sitä parempia, mitä pienempää taittovirhettä korjataan.

Tutustu myös: Silmäleikkauksen saa Virossa halvalla - miten on laadun kanssa?

PRK-leikkaus

PRK-leikkaus on vanhin laserleikkausmenetelmä. Niitä ei tehdä enää Suomessa kovin paljon. PRK:ssa leikkaus tehdään sarveiskalvon pintaan. Menetelmän etuna pidetään edullisuutta, helppoutta ja vakavien komlikaatioiden riskin pienuutta.

PRK:n huonoina puolina on pidetty kivuliaisuutta, suurempaa (mutta ohimenevää) valonarkuutta leikkauksen jälkeen ja pidempää toipumisaikaa muihin menetelmiin verrattuna. Työkuntoon päästään yleensä viikon sisällä.

PRK ei sovellu suurimpiin korjauksiin.

PRK-leikkauksen hinta:

Viro alk n. 900 €
Suomi alk n 2100 €

Lasik-leikkaus

Lasik-leikkaukseksi kutsutaan menetelmää, jossa sarveiskalvon pintaan tehdään mekaanisella terällä läppä. Läppä avataan kuin auton konepelti. Varsinainen sarveiskalvon muokkaus tehdään laserilla läpän alla. Lasikin etu on nopeampi toipuminen PRK:hon verrattuna.

Mekaanisella terällä suoritettavia lasik-leikkauksia ei tehdä Suomessa enää kovin paljon.

Lasik-leikkauksen hinta:

Viro alk n. 1600 €
Suomi alk n. 2700 €

Femto-leikkaus

Femto-leikkaus, jota kutsutaan Suomessa myös Femtolasik-kauppanimellä, on perinteisemmän lasik-leikkauksen uudistettu versio. Femto eroaa perinteisemmästä lasikista niin, että sarveiskalvon läppä tehdään mekaanisen terän sijasta laserilla.

Klinikat mainostavat femto-menetelmää mm. sillä, että riski vakavaan sarveiskalvon pullistumaan on saatu pienemmäksi vanhempaan lasik-menetelmään verrattuna.

Toipuminen on nopeaa mutta sairausloman tarve tapauskohtaista. Kilpailevien klinikoiden mielestä Femtossa on myös huonot puolensa.

Femto-leikkauksen hinta:

Viro n. 1900 €
Suomi alk n. 3000 €

Smile-leikkaus

Smile-leikkausta voidaan pitää femton kehitysversiona. Smilessäkin sarveiskalvon muokkaus tehdään sarveiskalvon sisäosaan, mutta läppää ei nosteta ylös. Smile on eräänlainen tähystysleikkaus. Poistettava osa sarveiskalvoa vedetään pois viiltohaavasta.

Smilen etuna pidetään vanhempiin lasik-tyyppisiin menetelmiin verrattuna sitä, että sarveiskalvo jää tukevammaksi. Ei sovellu kaikkein pienimpiin korjauksiin eikä plus-näön korjaamiseen.

Kuivasilmäisyyttä ilmenee Smile-leikkauksen jälkeen vähemmän kuin muissa lasik-tyyppisissä menetelmissä. Kilpailevien klinikoiden mielestä Smilessä on myös huonoja puolia muihin menetelmiin verrattuna.

Smile-leikkauksen hinta:

Suomi n. 4000 €

Leikkaustapa potilaan mukaan

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri Timo Tervon mielestä leikkaustapa pitää valita potilaan yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Sopiva menetelmä riippuu mm. taittovirheen laadusta ja määrästä, sarveiskalvon rakenteesta ja potilaan elämäntyylistä.

Sopiva menetelmä riippuu mm. taittovirheen laadusta ja määrästä, sarveiskalvon rakenteesta ja potilaan elämäntyylistä.

Esimerkiksi kamppailulajin harrastajalle voi olla viisasta valita menetelmä, jossa leikkausläpän irtoamisen riski on mahdollisimman pieni. PRK:ssa ja muissa pintalaserointimenetelmissä läppää ei ole ollenkaan.

Tervon mielestään vanhemmat PRK- ja Lasik tuottavat ainakin pienimpien taittovirheiden korjauksissa yhtä hyviä lopputuloksia kuin uudemmat ja kalliimmat Femto ja Smile.

- Kannattaako siis maksaa Smile-leikkauksesta 4000 euroa, jos vanhalla PRK-leikkauksella saa ainakin pienissä taittovirheissä yhtä hyvän tuloksen 2000 eurolla?

- Keskeinen ero on, että uudemmat menetelmät paranevat nopeammin, ovat kivuttomampia ja tulokseltaan ennustettavampia kuin PRK, vastaa Kimmo Liesto terveyspalveluja tuottavasta Mehiläinen-konsernista.

- PRK:ssa on ongelmana myös se, että silmä on vuoden ajan herkkä uv-valolle, jatkaa Liesto.

Eri menetelmien hyvistä ja huonoista puolista löytyy paljon keskustelua ja tietoa netissä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.