Hyppää pääsisältöön

Tahallaan vai vahingossa? – Pääministeri Stubb puhuu hitaammin kuin koskaan

Nopeana puhujana tunnettu Alexander Stubb on hidastanut puhetahtiaan pääministeriksi tultuaan.

alexander Stubb/YleX Aamu // Kuva: Alma Hätönen

Ulkoministeri Alexander Stubb oli YleX:n vieraana 10. joulukuuta 2013. YleX Aamun lähetyksessä Stubbin puhevauhti oli YleX:n laskujen mukaan lähes 160 sanaa minuutissa. 160 sanaa minuutissa on erittäin nopea puhevauhti. Cheek räppää Kuka muu muka -biisinsä säkeistöt noin 162 sanan minuuttitahdilla. Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäisen 1980-luvulla tehdyssä Tampereen yliopiston lisensiaatintyössä mainitaan, että epävirallisempien keskustelujen tyypillinen puhevauhti suomen kielessä on 144 sanaa minuutissa.

Vuonna 2011 Stubbin ollessa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri, hän vastasi Ylen aamu-tv:ssä kysymyksiin Euroopan Unionin raha-asioista 159 sanan minuuttivauhdilla. Vertailun vuoksi Paavo Lipponen vastaili vuonna 2011 Ylen presidenttivaalitentissä kysymyksiin tahdilla 115 sanaa per minuutti ja vuonna 2011 MTV3:n Torstaikabinetissa tahdilla 90 sanaa per minuutti.

Viime sunnuntaina pääministeri Alexander Stubb osallistui ensimmäistä kertaa Pääministerin haastattelutuntiin. Haastattelutunnilla Stubbin puhevauhdista oli kadonnut noin neljäsosa: tahti oli enää noin 120 sanaa minuutissa.

- Pääministerinä Stubbin asema on muuttunut valtiomiesmäisemmäksi. Suomalaiseen puhe- ja esiintymiskulttuuriin kuuluu se, että valtiomiehen tulee esiintyä tietyllä tavalla, johon kuuluu varsin asiallinen ja asiapitoinen puhetyyli, joka on kieleltään aika muodollinen, puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio sanoo.

Tilanne vaikuttaa puhenopeuteen

Jyväskylän yliopiston puheviestinnän lehtori Maritta Stoor-Lehtosen mukaan ihmisen peruspuhenopeus vaihtelee persoonan ja viestintätaitojen mukaan. Puhevauhtia voivat nopeuttaa esimerkiksi innostuneisuus ja jännitys. Jännitys voi toimia myös nopeuden vähentäjänä.

Yksittäisessä hetkessä tärkeä puhevauhtiin vaikuttava tekijä on myös tilanne, jossa henkilö puhuu: esimerkiksi hautajaisissa puhutaan eri nopeudella ja eri tavalla kuin jalkapallokatsomossa.

- Jos vaikka ajatellaan uutistenlukijoita, niin heidän puhenopeutensa ja -tapansa on harkittua, Stoor-Lehtonen sanoo.

Tahallaan vai vahingossa?

Stubbin kohdalla puhenopeuden ja puhetavan muutos on Mustakallion ja Stoor-Lehtisen mukaan mitä luultavimmin opeteltua. Mustakallio nostaa kuitenkin esille toisen mahdollisen syyn muutokselle.

- Pääministerinä Stubbin alaan kuuluu yhä enemmän asioita, jotka ovat aika monimutkaisia. Tämän vuoksi pääministerin tulee usein asetella sanansa hyvin huolellisesti. Jos haluaa olla huolellinen ja tiedostaa mitä sanoo, on pakko hieman hidastaa puhenopeutta, Mustakallio kertoo.

Mustakallion ja Stoor-Lehtosen mukaan rauhallinen puhetyyli luo uskottavuutta.

- Stubbin esiintymisestä näkee, että hän on todella ajatellut puhumista keskimääräistä enemmän, mikä mahdollistaa sen, että hän voi kehittää puhumistaan tarpeen vaatiessa, Mustakallio sanoo.

Lue myös:

Stubb some-kritiikistä: Twitter on keskustelua varten

Stubbin twiiteistä mediakohu – näin pääministeri twiittaili triathlon-kisoista

Alexander Stubb hurahti suomiräppiin: Cheek, Elastinen ja Uniikki ovat huikeita