Hyppää pääsisältöön

Berberian Sound Studio ja Kuoleman lintu: kauhun ääniä Teemalauantaissa

Berberian Sound Studio (2012), ohjaus Peter Strickland
Toby Jones taltioi kauhun ääniä. Berberian Sound Studio (2012), ohjaus Peter Strickland Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,berberian sound studio

Oletko kuullut hyviä kauhuelokuvia viime aikoina? Teemalauantaissa 13.9.2014 vietetään italialaisen kauhun ja upean äänisuunnittelun iltaa.
Elokuva Berberian Sound Studio uusitaan keskiviikkona 8.2.2017 klo 21.45.

Modernin elokuvan karmivimpia ja parhaan kuuloisia lajityyppejä oli 1960–70-lukujen italialainen giallo. Näille jännitystä, kauhua, erotiikkaa, väkivaltaa ja upeaa musiikkia sisältäville elokuville tekee kunniaa Peter Stricklandin ohjaama uusi brittielokuva Berberian Sound Studio.

Berberian Sound Studio kertoo englantilaisesta äänisuunnittelijasta Gilderoysta, joka saapuu 1970-luvun alussa työkeikalle Berberian-elokuvastudioille Italiaan. Hän ymmärtää vasta perille päästyään, että elokuva johon hänet on tilattu tekemään ääniä on aitoa kauhua, giallo-elokuva nimeltä Equestrian Vortex. Gilderoy joutuu myös tekemään foley-artistin töitä eli muun muassa murskaamaan meloneita ja rakentamaan näistä sinänsä viattomista äänistä ääniefektejä elokuvan kauheisiin tapahtumiin. Pääosaa esittää Toby Jones.

Berberian Sound Studio on kafkamainen elokuva, psykologinen kauhutarina sekä oudon kiehtova kuvaus minuuden ja todellisuuden hajoamisesta. Se on myös metaelokuva, hieno kunnianosoitus 1970-luvun italialaisille kauhuelokuville ja erityisesti näiden elokuvien äänimaailmoille. Elokuvan sekä elokuvassa tekeillä olevan Equestrian Vortexin musiikin sävelsi brittibändi Broadcast. Elokuvan tehosteäänet teki suomalainen foley-artisti Heikki Kossi.

Illan toinen elokuva onkin sitten aitoa gialloa, lajityypin tunnetuimman ohjaajan Dario Argenton esikoiselokuva Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piumi di cristallo, 1970) Tarina käynnistyy, kun Roomassa asuva amerikkalaiskirjailija joutuu iltakävelyllä puukotuksen todistajaksi kykenemättä auttamaan uhria. Kokemus on traumaattinen, ja kirjailija ryhtyy auttamaan poliisia hyökkääjän – mahdollisen sarjamurhaajan – etsinnässä. Yksi tärkeä johtolanka liittyy ääniin... Musiikin Argenton elokuvaan sävelsi itse elokuvamusiikin maestro Ennio Morricone.

Argenton elokuvaa on esitetty Suomessa myös nimellä Paratiisilinnun arvoitus. Pääosia elokuvassa esittävät Tony Musante, Suzy Kendall ja Enrico Maria Salerno. Kendallilla on pieni rooli myös Berberian Sound Studiossa – kirkujana.

HUOM! Argenton elokuvan ikärajan vuoksi Teemalauantai 13.9.2014 alkaa poikkeuksellisesti vasta kello 21.30.

  • Berberian Sound Studio, Britannia 2012. Ohjaus Peter Strickland. Pääosissa Toby Jones, Antonio Mancino, Fatma Mohamed, Cosimo Fusco. (16)
  • Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piume di cristallo), Italia 1970. Ohjaus Dario Argento. Pääosissa Tony Musante, Suzy Kendall, Eva Renzi, Enrico Maria Salerno, Umberto Raho. (18)
Kuva elokuvasta Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piume di cristallo)
Dario Argento: Kuoleman lintu. Kuva elokuvasta Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piume di cristallo) Teemalauantai,kauhuelokuva

Lisää aiheesta: Äänimies kauhutehtaassa, Peter Strickland Filmiryhmän haastattelussa torstaina 11.9.2014 klo 17.20 ja tiistaina 16.9. klo 21.15.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 7.2.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa