Hyppää pääsisältöön

Berberian Sound Studio ja Kuoleman lintu: kauhun ääniä Teemalauantaissa

Berberian Sound Studio (2012), ohjaus Peter Strickland
Toby Jones taltioi kauhun ääniä. Berberian Sound Studio (2012), ohjaus Peter Strickland Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,berberian sound studio

Oletko kuullut hyviä kauhuelokuvia viime aikoina? Teemalauantaissa 13.9.2014 vietetään italialaisen kauhun ja upean äänisuunnittelun iltaa.
Elokuva Berberian Sound Studio uusitaan keskiviikkona 8.2.2017 klo 21.45.

Modernin elokuvan karmivimpia ja parhaan kuuloisia lajityyppejä oli 1960–70-lukujen italialainen giallo. Näille jännitystä, kauhua, erotiikkaa, väkivaltaa ja upeaa musiikkia sisältäville elokuville tekee kunniaa Peter Stricklandin ohjaama uusi brittielokuva Berberian Sound Studio.

Berberian Sound Studio kertoo englantilaisesta äänisuunnittelijasta Gilderoysta, joka saapuu 1970-luvun alussa työkeikalle Berberian-elokuvastudioille Italiaan. Hän ymmärtää vasta perille päästyään, että elokuva johon hänet on tilattu tekemään ääniä on aitoa kauhua, giallo-elokuva nimeltä Equestrian Vortex. Gilderoy joutuu myös tekemään foley-artistin töitä eli muun muassa murskaamaan meloneita ja rakentamaan näistä sinänsä viattomista äänistä ääniefektejä elokuvan kauheisiin tapahtumiin. Pääosaa esittää Toby Jones.

Berberian Sound Studio on kafkamainen elokuva, psykologinen kauhutarina sekä oudon kiehtova kuvaus minuuden ja todellisuuden hajoamisesta. Se on myös metaelokuva, hieno kunnianosoitus 1970-luvun italialaisille kauhuelokuville ja erityisesti näiden elokuvien äänimaailmoille. Elokuvan sekä elokuvassa tekeillä olevan Equestrian Vortexin musiikin sävelsi brittibändi Broadcast. Elokuvan tehosteäänet teki suomalainen foley-artisti Heikki Kossi.

Illan toinen elokuva onkin sitten aitoa gialloa, lajityypin tunnetuimman ohjaajan Dario Argenton esikoiselokuva Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piumi di cristallo, 1970) Tarina käynnistyy, kun Roomassa asuva amerikkalaiskirjailija joutuu iltakävelyllä puukotuksen todistajaksi kykenemättä auttamaan uhria. Kokemus on traumaattinen, ja kirjailija ryhtyy auttamaan poliisia hyökkääjän – mahdollisen sarjamurhaajan – etsinnässä. Yksi tärkeä johtolanka liittyy ääniin... Musiikin Argenton elokuvaan sävelsi itse elokuvamusiikin maestro Ennio Morricone.

Argenton elokuvaa on esitetty Suomessa myös nimellä Paratiisilinnun arvoitus. Pääosia elokuvassa esittävät Tony Musante, Suzy Kendall ja Enrico Maria Salerno. Kendallilla on pieni rooli myös Berberian Sound Studiossa – kirkujana.

HUOM! Argenton elokuvan ikärajan vuoksi Teemalauantai 13.9.2014 alkaa poikkeuksellisesti vasta kello 21.30.

 • Berberian Sound Studio, Britannia 2012. Ohjaus Peter Strickland. Pääosissa Toby Jones, Antonio Mancino, Fatma Mohamed, Cosimo Fusco. (16)
 • Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piume di cristallo), Italia 1970. Ohjaus Dario Argento. Pääosissa Tony Musante, Suzy Kendall, Eva Renzi, Enrico Maria Salerno, Umberto Raho. (18)
Kuva elokuvasta Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piume di cristallo)
Dario Argento: Kuoleman lintu. Kuva elokuvasta Kuoleman lintu (L’Uccello dalle piume di cristallo) Teemalauantai,kauhuelokuva

Lisää aiheesta: Äänimies kauhutehtaassa, Peter Strickland Filmiryhmän haastattelussa torstaina 11.9.2014 klo 17.20 ja tiistaina 16.9. klo 21.15.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 7.2.2017.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!