Hyppää pääsisältöön

2000-luvun alun Superpesis oli Jymyn ja Jyväskylän peliä

Sotkamon Jymy oli uuden vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmen ylivoimaisesti vahvin joukkue miesten SM-pesäpallossa. Jyväskylän Kirittäret hallitsi yhtä suvereenisti naisten sarjaa.

Vuosikymmenen ensimmäisen miesten SM-kullan otti jo edellisenä vuonna ykköseksi noussut Kiteen Pallo, joka palasi vielä vuonna 2005 yhdeksi kaudeksi kultakantaan.

Kiteelle vuoden 2000 finaalin hävinnyt Sotkamo otti mestarista seuraavan kauden lopussa revanssin. Samalla se aloitti nelivuotisen mestaruuskautensa.

Jymy palasi valtaistuimelle myös vuosina 2006 ja 2009 ja pysytteli koko vuosikymmenen ajan joka vuosi vähintään kolmen parhaan joukossa. Uusi kultaputki alkoi 2010-luvun alussa.

SM-kultamitalistien ensikertalainen oli raahelainen Pattijoen Urheilijat, joka voitti miesten Superpesiksen vuonna 2008 ja oli muutenkin näkyvästi mukana vuosikymmenen mitalitilastoissa.

Pattijoen naiset ylsivät kultaan ensi kertaa historiassaan jo vuonna 2000. Toinen mestaritulokas oli porilainen Pesäkarhut, joka osoittautui yhdeksi vuosikymmenen menestyneimmistä naisjoukkueista yhteensä seitsemällä SM-mitalillaan.

Naisten Superpesiksen varsinaiseksi valtiaaksi nousi kuitenkin Kirittäret. Joukkue voitti kultaa vuonna 2003, ja vuosina 2005-2010 seurasi katkeamaton kuuden mestaruuden sarjaa. Jyväskylä saavutti lisäksi kolme hopeaa, joten se pysyi lähes koko vuosikymmenen kahden parhaan joukossa.

Toiseksi menestyksekkäimpänä naisten joukkueena voi pitää Lapuan Virkiää, jolla oli jo aiemmin tilillään useita mestaruuksia. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä se kokosi kaksi kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia. 2010-luvun alussa myös Virkiälle avautui monivuotinen kultaputki.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit