Hyppää pääsisältöön

2000-luvun alun Superpesis oli Jymyn ja Jyväskylän peliä

Sotkamon Jymy oli uuden vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmen ylivoimaisesti vahvin joukkue miesten SM-pesäpallossa. Jyväskylän Kirittäret hallitsi yhtä suvereenisti naisten sarjaa.

Vuosikymmenen ensimmäisen miesten SM-kullan otti jo edellisenä vuonna ykköseksi noussut Kiteen Pallo, joka palasi vielä vuonna 2005 yhdeksi kaudeksi kultakantaan.

Kiteelle vuoden 2000 finaalin hävinnyt Sotkamo otti mestarista seuraavan kauden lopussa revanssin. Samalla se aloitti nelivuotisen mestaruuskautensa.

Jymy palasi valtaistuimelle myös vuosina 2006 ja 2009 ja pysytteli koko vuosikymmenen ajan joka vuosi vähintään kolmen parhaan joukossa. Uusi kultaputki alkoi 2010-luvun alussa.

SM-kultamitalistien ensikertalainen oli raahelainen Pattijoen Urheilijat, joka voitti miesten Superpesiksen vuonna 2008 ja oli muutenkin näkyvästi mukana vuosikymmenen mitalitilastoissa.

Pattijoen naiset ylsivät kultaan ensi kertaa historiassaan jo vuonna 2000. Toinen mestaritulokas oli porilainen Pesäkarhut, joka osoittautui yhdeksi vuosikymmenen menestyneimmistä naisjoukkueista yhteensä seitsemällä SM-mitalillaan.

Naisten Superpesiksen varsinaiseksi valtiaaksi nousi kuitenkin Kirittäret. Joukkue voitti kultaa vuonna 2003, ja vuosina 2005-2010 seurasi katkeamaton kuuden mestaruuden sarjaa. Jyväskylä saavutti lisäksi kolme hopeaa, joten se pysyi lähes koko vuosikymmenen kahden parhaan joukossa.

Toiseksi menestyksekkäimpänä naisten joukkueena voi pitää Lapuan Virkiää, jolla oli jo aiemmin tilillään useita mestaruuksia. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä se kokosi kaksi kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia. 2010-luvun alussa myös Virkiälle avautui monivuotinen kultaputki.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto