Hyppää pääsisältöön

30.8. Teemalauantai: Mustalaisiks' syntyneet

Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan), 2006.
Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan), 2006. dokumentit,Teemalauantai

Karavaani kulkee! Teemalauantait palaavat ruutuun romanimusiikin tahdissa, Sound Tracker -sarjaa kompaten.

Syksyn ensimmäisen Teemalauantain avaa Romanien tie, upeaa musiikkia pursuava dokumenttielokuva neljästä maasta tulevien romanimuusikoiden Gypsy Caravan -kiertueesta. Sen jälkeen nähdään pitkästä aikaa 1970-luvun suurmenestys, dramaattinen musiikkielokuva Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.

Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan) on romanimusiikin Buena Vista Social Clubiksi kutsuttu värikäs ja vauhdikas dokumenttielokuva, jossa musiikki yhdistää ja vie mukanaan silloinkin kun tie muuttuu mutkaiseksi. Elokuvassa seurataan neljästä maasta tulevien, yhdeksää eri kieltä puhuvien romanimuusikoiden yhteistä Gypsy Caravan -kiertuetta Pohjois-Amerikassa. Matkalla koetaan kulttuurien ja musiikkien huikeita yhteentörmäyksiä ja yhteensulautumisia.

Makedoniasta, Romaniasta, Intiasta ja Espanjasta tuleviin kiertueen huippumuusikkoihin ja -yhtyeisiin kuuluvat romanimusiikin supertähti Esma Redžepova, intialaisen Bachu Khanin yhtye Maharaja, romanialaiset Fanfare Ciocarlia ja Taraf de Haïdouks sekä Antonio el Pipan flamencoryhmä. Romanimusiikin lumosta dokumentissa puhuu myös Taraf de Haïdouksin kuuluisiin faneihin kuuluva Johnny Depp.

Jasmine Dellalin ohjaamassa elokuvassa käydään myös muusikoiden kotiseuduilla Rajastanista Andalusiaan. Elokuvan toisena kuvaajana toimi legendaarinen dokumentaristi Albert Maysles.

Illan päättää 1970-luvun suuriin kansainvälisiin menestyksiin kuulunut dramaattinen musiikkielokuva Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Maksim Gorkin novelliin perustuva elokuva kertoo hevosvaras Zobarin ja mustalaistyttö Raddan kohtalokkaan rakkaustarinan 1900-luvun alun Bessarabiassa eli nykyisessä Moldovassa. Moldovalaisen Emil Lotjanun ohjaama neuvostoelokuva on jatkanut menestystään musikaaliversiona teattereissa ympäri Suomea näihin päiviin asti, mutta aikanaan huippusuosittua elokuvaa ei ole esitetty Suomessa kahteenkymmeneen vuoteen. Musiikin tähän Mosfilmin tuottamaan elokuvaan sävelsi moldovalainen Jevgeni Doga.

Romanimusiikin teemailta liittyy Teemalla 25.8. alkavaan sarjaan Sami Yaffa - Sound Tracker.

  • Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan), Britannia 2006. Dokumenttielokuva, ohjaus Jasmine Dellal.
    Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen (Tabor uhodit v nebo), Neuvostoliitto 1975. Ohjaus Emil Lotjanu. Pääosissa Svetlana Toma, Grigore Grigoriu. (16)
Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen (1976), elokuvan still-kuva
Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen (1976), elokuvan still-kuva teeman elokuvat,Teemalauantai

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa