Hyppää pääsisältöön

6.9. Teemalauantai: Elvis, liekehtivä tähti

Puoliverinen (1960), ohjaus Don Siegel
Puoliverinen (1960), ohjaus Don Siegel Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman elokuvat,Teemalauantai

”Liekehtii tähti kohtalon, liekehtii. Tiedän sen mutta vielä mä näe en, vielä paljon tehtävää kesken on…”

Teemalauantait siirtyvät syyskuuhun Elvis Presleyn seurassa. Don Siegelin vuonna 1960 ohjaama Flaming Star eli Puoliverinen on Elvis Presleyn parhaana pidetty elokuva. Se on vakava western uudisraivaajaperheestä, joka Texasin rajaseudulla joutuu valkoisten ja kiowa-intaanien välisten kahnausten keskelle. Elvis Presley esittää puoliveristä Pacer Burtonia, intiaaniäidin ja karjatilallisen lasta, kahden maailman kasvattia, jonka on nyt valittava puolensa.

Puoliverinen ei ole musiikkielokuva, eikä se sisällä kuin kaksi laulua, mutta nimikappale Flaming Star kuuluu Elvis Presleyn parhaisiin. Laulu kertoo meille jokaiselle kuuluvasta omasta tähdestä, joka seuraa meitä takanamme ja jonka näkeminen merkitsee kuolemaa. Suomeksi kappale tunnetaan nimellä Kohtalon tähti.

Komean cinemascope-elokuvan jälkeen luvassa on vielä musiikkia pitkän elokuvan verran: illan päättää Elvis kiertueella (Elvis On Tour), tähden viimeiseksi elokuvaksi jäänyt dokumenttielokuva 15 kaupunkiin ulottuneelta konserttikiertueelta huhtikuussa 1972. Mukana on myös haastatteluja ja arkistomateriaalia.

  • Puoliverinen (Flaming Star), USA 1960. Ohjaus Don Siegel. Pääosissa Elvis Presley, Barbara Eden, Dolores del Río, Steve Forrest, John McIntire. (16)
    Elvis kiertuella (Elvis On Tour), USA 1972. Dokumenttielokuva, ohjaus Robert Abel ja Pierre Adidge.
Elvis Presley konsertissa vuonna 1972
Elvis Presley konsertissa vuonna 1972 Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis kiertueella,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa