Hyppää pääsisältöön

Armi Kuuselan paluu Muhokselle

Elokuussa 2014 koettiin Muhoksella historiallinen hetki. Maailman tunnetuin muhoslainen, vuonna 1952 Miss Universumiksi kruunattu Armi Kuusela vieraili vuosikymmenten tauon jälkeen kotikonnuillaan.

Aloite vierailuun oli tullut Kuuselalta (nyk. Kuusela-Williams) itseltään, joka 80-vuotispäivänsä kunniaksi halusi näyttää perheelleen lapsuutensa maisemia Suomessa.

Eräänlaisen elävän legendan aseman Suomessa saanutta Kuuselaa ei juurikaan ollut nähty julkisuudessa sitten 1970-luvun. Tieto hänen saapumisestaan Muhokselle aiheutti paikkakunnalla ennennäkemättömän mediamylläkän.

Osa yleisöstä oli tavannut Kuuselan aiemminkin. Eräs heistä oli Kuuselan lapsuudenystävän tytär Mirja Siira, jota Kuusela oli pitänyt sylissään tämän ollessa kuukauden ikäinen.

Teksti: Petra Himberg

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto