Hyppää pääsisältöön

Kokki Kolmonen varusmiesten juhannuksen soppamajurina

Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1984 hieman erilaisissa juhannustunnelmissa. Keittiömestari vietti päivää Hästö Busön linnakkeessa Hangon lähellä ja kokkasi silakkakeittoa linnakkeen varusmiesten kanssa soppatykillä.

Melko perinteinen silakkasoppa valmistetaan keittiömestari Kolmosen valvovan silmän alla. Valmistaminen aloitetaan liemen ja kasvisten osalta. Tovin kiehuttuaan keittoon leikataan vielä paloja pakastetuista silakkapötköistä ja lisätään myös kalan pakastefileitä. Jopa 500 henkilön tarpeisiin tehty keitto kypsyy soppatykissä parissakymmenessä minuutissa syötäväksi.

Keiton kiehuessa Kolmonen ottaa kenttäkeittiöiden ruoan kalori- ja ravintoarvot käsittelyynsä. Hän haastattelee pääesikunnan muonitustarkastaja Outi Reinikaista, joka kertoo, että puolustusvoimat pitävät kaiken ruoan osalta tarkkaa kirjaa käytettävien raaka-aineiden määrästä ja monipuolisuudesta.

Monipuolinen sekaruoka pitää sisällään kaiken tarpeellisen. Tarkkojen laskujen ansiosta myös valmistettavien ruokalajien kokoa voidaan aina muuttaa helposti jokaisen ruokailevan yksikön tarpeisiin.

Keiton valmistuttua Kolmonen hyppää veneeseen ja ajeluttaa itsensä saareen, jossa partioivat varusmiehet kokkaavat omat juhannusateriansa sissimuonasta trangia-retkikeittimillä. Ruokailun jälkeen on luvassa palan painikkeena kitaramusiikkia ja perinteinen juhannuskokkokin poltetaan.

Kommentit