Hyppää pääsisältöön

Kutsukaa vanhukset koululle!

Työkalupakki kuvituskuva, vanhukset koululle
Työkalupakki kuvituskuva, vanhukset koululle Kuva: Yle lupa välittää

Mitä jos kutsuisitte naapuruston vanhukset tai ikääntyneet koulunne entiset oppilaat vierailulle kouluunne? Ohjelmanumerona voisi olla esimerkiksi perinteinen kuusijuhla tai voisitte kokata kotitaloustunnilla heille jouluaterian.

 1. Ottakaa yhteyttä SPR:n osaston tai piirin yhteyshenkilöön. Punaisen Ristin ihmisiltä on paljon kontakteja vanhainkoteihin sekä vanhoihin ja yksinäisiin ihmisiin, joita vapaaehtoiset ystävät käyvät tapaamassa ja jotka voisivat osallistua tapahtumaan koulullanne.
 2. Ideoikaa tapahtumaa oppitunnilla. Voitte pyytää SPR:n ihmisiä koululle kertomaan vanhusten yksinäisyydestä ja vapaaehtoistoiminnasta sekä jeesaamaan suunnittelussa ja toteutuksessa.
 3. Kun tapahtuman aika ja idea ovat selvillä, ilmoittakaa tapahtumasta Lupa välittää –kampanjasivulla.
 4. Voitte kutsua naapuruston vanhuksia mainostamalla tapahtumaa lähikaupan, terveyskeskuksen, kirjaston, seurakunnan tai SPR:n paikallisosaston ilmoitustaululla. Myös paikallislehtien menopalstat ovat hyvä paikka mainostaa tapahtumaa.
 5. Voitte myös kysyä oman lähipiirisi vanhuksilta, isovanhemmiltasi tai naapureiltasi, mikäli he haluaisivat osallistua Lupa välittää -tapahtumaan koulullasi.
 6. Ennen tapahtuman järjestämistä käykää vielä yhdessä läpi, mitä kukin tekee sekä missä ja milloin.
 7. Muistakaa raportoida tapahtumasta Lupa välittää -kampanjasivulle ja jakakaa tapahtuman tunnelmia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lupavälittää.
 8. Keskustelkaa pian tapahtuman jälkeen tapahtumien kulusta ja osallistujien tuntemuksista. Voitte pyytää SPR:n ihmisiä vetämään tämän keskustelun.
 • Välittämisaalto kasvaa!

  Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

 • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua