Hyppää pääsisältöön

Menkää vanhuksen kotiin!

Työkalupakki kuvituskuva, menkää vanhuksen kotiin
Työkalupakki kuvituskuva, menkää vanhuksen kotiin Kuva: Yle lupa välittää

Tunnetteko yksin asuvia vanhuksia? Monet heistä kärsivät yksinäisyydestä. Lupa välittää –tapahtuman järjestäminen yksinäisen vanhuksen tai miksei useammankin kotona tuo vanhuksille joulumielen!

Kotivierailulla voi tehdä vaikka mitä! Järjestäkää glögikestit, koristelkaa vanhuksen koti tekemillänne joulukoristeilla tai auttakaa vaikka lumitöissä.

 1. Ottakaa yhteyttä SPR:n osaston tai piirin yhteyshenkilöön. Punaisen Ristin ihmisiltä on paljon kontakteja vanhoihin ja yksinäisiin ihmisiin, joita vapaaehtoiset ystävät käyvät tapaamassa ja jotka saattaisivat ilahtua Lupa välittää –tapahtumasta kotonaan.
 2. Voitte myös kysyä oman lähipiirisi vanhuksilta, isovanhemmiltasi tai naapureiltasi, mikäli he haluaisivat Lupa välittää –kampanjan tapahtuman kotiinsa.
 3. Ideoikaa vierailua oppitunnilla. Voitte pyytää SPR:n ihmisiä koululle kertomaan vanhusten yksinäisyydestä ja vapaaehtoistoiminnasta sekä auttamaan päivän suunnittelussa.
 4. Kun tapahtuman aika ja idea ovat selvillä, ilmoittakaa tapahtumasta Lupa välittää –kampanjasivulla. Kertokaa tempauksesta tuttavillesi ja kutsukaa paikalliset tiedotusvälineet mukaan tapahtumaan.
 5. Ennen tapahtuman järjestämistä käykää vielä läpi, mitä kukin tekee, missä ja milloin.
 6. Muistakaa raportoida tapahtumasta Lupa välittää -kampanjasivulle ja jakakaa tapahtuman tunnelmia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lupavälittää.
 7. Keskustelkaa pian tapahtuman jälkeen tapahtumien kulusta ja osallistujien tuntemuksista. Voitte pyytää SPR:n ihmisiä vetämään tämän keskustelun.
 8. Lähettäkää kiitoskirje valokuvineen vanhukselle mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen.
Kommentit
 • Välittämisaalto kasvaa!

  Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

 • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua