Hyppää pääsisältöön

Vallatkaa vanhainkoti!

Työkalupakki kuvituskuva, vallatkaa vanhainkoti
Työkalupakki kuvituskuva, vallatkaa vanhainkoti Kuva: Yle lupa välittää

Vanhainkodit ja vanhusten palvelutalot ovat mainioita paikkoja järjestää Lupa välittää –tapahtuma. Tapahtuma tavoittaa useita vanhuksia kerrallaan ja ilahduttaa varmasti.

Vain taivas on rajana tapahtumaideaa suunnitellessa! Miltä kuulostaisi pikkujoulujuhlat joululauluineen ja -herkkuineen, arvokas itsenäisyyspäivän vastaanotto tai vaikka levyraati?

 1. Ottakaa yhteyttä SPR:n osaston tai piirin yhteyshenkilöön. Punaisen Ristin ihmisiltä on kontakteja vanhainkoteihin ja he ovat hyvin perillä laitosten käyttäytymissäännöistä ja muista ohjeista.
 2. Sopikaa SPR:n ihmisten kanssa yhteydenotosta vanhainkotiin. Ennen tapahtuman ideointia kannattaa keskustella vanhainkodin henkilökunnan kanssa mikä olisi paras aika järjestää tapahtuma ja minkälaisia ehtoja vanhainkodilla on tapahtuman järjestämiseen.
 3. Ideoikaa tapahtumaa oppitunnilla. Käyttäkää mielikuvitusta! Voitte pyytää SPR:n ihmisiä koululle jeesaamaan suunnittelussa ja kertomaan vanhainkotien säännöistä sekä vapaaehtoistyöstä yleensä.
 4. Muistakaa kertoa vanhainkodille tapahtumasuunnitelmastanne etukäteen.
 5. Kun tapahtuman aika ja idea ovat selvillä, ilmoittakaa tapahtumasta Lupa välittää -kampanjasivulla ja tiedottakaa tapahtumasta paikallisia tiedotusvälineitä.
 6. Ennen tapahtuman järjestämistä käykää vielä läpi, mitä kukin tekee, missä ja milloin.
 7. Muistakaa raportoida tapahtumasta Lupa välittää -kampanjasivulle ja jakakaa tapahtuman tunnelmia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lupavälittää.
 8. Keskustelkaa pian tapahtuman jälkeen tapahtumien kulusta ja osallistujien tuntemuksista. Voitte pyytää SPR:n ihmisiä vetämään tämän keskustelun.
 9. Lähettäkää kiitoskirje valokuvineen vanhainkotiin mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen.
Kommentit
 • Välittämisaalto kasvaa!

  Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

 • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua