Hyppää pääsisältöön

Vuosi kuuden päivän sodan jälkeen

Toimittaja Paula Porkan neliosaisessa reportaasissa Vuosi sodan jälkeen tutkitaan kuuden päivän sotaa neljältä eri kantilta, neljän eri osapuolen silmin. Porkka kysyy kiperiä kysymyksiä, kuten voittiko Israel todella, mitä palestiinalaisuus tarkoittaa ja miten Jordanian valtio selviää sodan jälkeen.

Kuuden päivän sota (linkki avaa uuden artikkelin) oli kesäkuussa 1967 käyty kolmas täysimittainen sota Israelin ja sitä ympäröivien arabimaiden välillä.

Voittiko Israel, kysyy sarjan ensimmäinen osa. Israel oli kaikin keinoin mitattuna sodan voittaja, mutta mitä se oli hävinnyt ja mikä sen poliittinen tilanne oli sodan jäljiltä. Ainakin sen puoluekenttä oli hajaannuksessa.

Toimittaja Porkka myös epäili, että aseellinen voitto ei ole tie rauhaan ja että seuraavalla kerralla salamavoitto ei välttämättä ole vaihtoehto.

"Kun Israel sanoo, että sen on varustauduttava ja käytävä sotaa, koska jotkut arabivaltiot uhkaavat heittää sen mereen, polemisoidaan tähän arabipuolelta, että 20 vuoteen ketään ei ole heitetty mereen, vain palestiinalaiset on heitetty erämaahan", Porkka selostaa.

Jaksossa hän kiertää Israelia haastatellen maan poliittisia ja sotilaallisia ajattelijoita Israelin tilasta ja juutalaisten ja muslimien rinnakkaiselon mahdollisuuksista.

Toinen osa katsoo Jordaniaan, joka menetti suuren osan hedelmällisintä osaansa sodassa. Jordanian kuningas Husseinin diplomaattisista yrityksistä huolimatta Jordan-joen länsiranta pysyi Israelin miehittämänä. Jordan-joen länsiranta oli liitetty osaksi Jordaniaa, kun Israelin valtio oli syntynyt.

Miehitetyn alueen asukkaat elävät tulituksen ja kontrollin välissä. Silti kuivalla alueella länsirannan hedelmällinen maaperä pitää maanviljelijät kotialueellaan. Muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

Kolmannessa osassa tutkaillaan Egyptiä, kun se pyrkii toipumaan sodasta, silti valmistautuen uusiin konflikteihin Suezilla.

Porkan mielestä arabisosialistisen puolueen uudelleenjärjestäytyminen tarkoittaa kuitenkin uutta alkua Egyptin suhteessa Israeliin. Ensimmäinen askel on kuitenkin suurvaltojen otettava.

Egyptiläinen politiikan asiantuntija tohtori Muhammed Fasan al-Sayed sysää vastuuta rauhasta Israelille, joka ei ollut vahvistanut YK:n turvallisuusneuvoston kirjelmää sodanjälkeisen alueen rauhoittamisesta.

Neljäs osa kertoo palestiinalaisista kansana. Ohjelmassa vieraillaan muun muassa Shatilan pakolaisleirillä Beirutissa. Porkka epäilee Shatilan jäävän väliaikaiseksi leiripaikaksi, mutta vielä vuonna 2013 leiri oli pystyssä. Silloin sohvasurffaajat -sarjan reissaajat yöpyivät suurkaupungiksi laajentuneessa leirissä.

"Pakolaisongelma on tällaisenaan jo miltei ratkaisematon. Minkälainen siitä tulisi, jos suur-Israelista haaveilevat toteuttaisivat unelmansa ja jos Israelin väkiluku nostettaisiin uusilla siirtolaisilla viiteen miljoonaan", pohti toimittaja Porkka jo vuonna 1968. Vuonna 2011 Israelin valtion väkiluku oli jo yli kahdeksan miljoonaa.

Ohjelmat ovat tekstittämättömiä. Jaksojen kaikki haastattelut ovat englanninkielisiä, paitsi neljännessä jaksossa Tulen Palestiinasta on yksi lyhyt haastattelu ruotsiksi.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto