Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Vuoden paras musiikkivideo on Sakari Lerkkasen ohjaus Le Roi - Lintu

Ruutukaappaus Le Roi -yhtyeen videosta Lintu (Ohjaus: Sakari Lerkkanen)
Ruutukaappaus Sakari Lerkkasen ohjaamasta videosta Le Roi: Lintu Ruutukaappaus Le Roi -yhtyeen videosta Lintu (Ohjaus: Sakari Lerkkanen) Kuva: Oulun musiikkivideofestivaali sakari lerkkanen

Oulun musiikkivideofestivaaleilla 2014 palkittiin lauantai-iltana 30.8. Pumpeligaalassa vuoden parhaat kotimaiset musiikkivideot. Pääpalkinnon, Kultapumpelin, voitti Sakari Lerkkanen ohjauksellaan Le Roi - Lintu. Katso kaikki palkitut videot alta sekä lue tuomariston kommentit ja Lerkkasen haastattelu.

Kultapumpeli - Sakari Lerkkanen

Le Roi: Lintu

Tuomariston perustelut: "Vahvalla otteella ohjattu video ei anna valmiita vastauksia vaan hypnotisoi katsojan palaamaan sen pariin yhä uudelleen. Videon tarina tukee kappaleen rohkeuteen kannustavaa sanomaa ja elokuvallinen sekä ammattitaitoinen toteutus ovat hunajaa aisteille. Kiehtovat henkilöhahmot ovat mysteerisiä ja ruokkivat mielikuvitusta."

Sakari Lerkkanen voitti Oulun musiikkivideofestivaalien 2014 pääpalkinnon
Sakari Lerkkanen ja Kultapumpeli Sakari Lerkkanen voitti Oulun musiikkivideofestivaalien 2014 pääpalkinnon Kuva: Raisa Koskela / Oulun juhlaviikot kultapumpeli

Sakari Lerkkanen, mitä palkinto sinulle merkitsee?

Se merkitsee ihan mielettömästi. Tämä on yksi uran tärkeimpiä tunnustuksia. Jos ihan rehellisesti sanon, se on mun uralle tärkeimpiä juttuja, että joku sanoo, että olet tehnyt parhaan videon tänä vuonna. Absurdi olo.

OMVF on kansainvälisesti arvostettu musiikkivideoalan festivaali ja suomalaisen näkökulmasta yksi Pohjoismaiden tärkeimpiä. Suomalaisen musiikkivideon kannalta tämä tapahtuma on törkeän tärkeä, koska se on ainoa tapahtuma, joka pystyy markkinoimaan suomalaista musiikkivideo-osaamista kansainvälisesti. Asuinpaikastani Lontoosta katsottuna sen huomaa, kuinka tärkeää työtä OMVF tekee. En olisi lentänyt tänne asti, ellen arvostaisi tätä festivaalia.

Hienoa on, että Oulun musiikkivideofestivaalilla mennään video edellä. Täällä kiinnitetään siihen huomiota, miten musa pelaa videon kanssa yhteen eikä vain siihen, miten musa myy tai miten video myy. Kokonaisuutta arvostetaan ja se on tärkeää.

Mitä halusit videolla sanoa?

Halusin sanoa sanoa täysin sen, mistä biisikin kertoo: Älä pelkää tehdä sitä, mitä haluat tehdä tai sitä, mitä haluat olla. Siksi halusin näyttää videolla yhteiskunnan ulkopuolisia hahmoja. Videolla esiintyy oikeita henkilöitä, jotka ovat omia itsejään. Esimerkiksi videon tatuoitu mies oli 90-luvulla Lontoon kuuluisin DJ. Myöhemmin hän ajautui elämässään sellaiseen pisteeseen, että oli jossain vaiheessa roskien kerääjä. Vastaavasti muut tyypit olen bongannut rooleihin suoraan kadulta.

Miten video syntyi?

Ensinnäkin iso kiitos Le Roille, että bändi antoi minulle täyden vapauden tehdä sellaisen videon kuin halusin. He sanoivat sen ihan suoraan. Tällaiseen ei useinkaan törmää musavideopuolella. Harvoin tulee tällaisia artisteja vastaan, jotka antavat täsyin vapaat kädet. Kuvausvaihe oli lyhyt, mutta ideointi oli pitkä prosessi. Le Roi antoi aikaa minulle tekemiseen.

Video on kuvattu yhdessä Pohjois-Lontoon vanhimmista makasiineista. Rakennus oli purku-uhan alla ja juuri ennen kuvauksia ei edes tiedetty, onko talo paikallaan. Saatiin kuvattua video juuri ennen talon purkamista ja samalla ehkä pelastettua se videokuvausten takia.

Mikä on sinun viesti suomalaisille videontekijöille?

Jos kansainvälisessä mittakaavassa miettii, niin yleisesti Suomessa ideoiden pitäisi olla parempia ja samoin täällä pitäisi olla myös markkinointikanavia enemmän.

Itse videontekijöille viesti on yksinkertainen: tehkää omaa juttuanne. Se, mitä haluatte oikeasti sanoa ihmisille, on se mikä kantaa uraa loppupeleissä. Jos koko oma tuotanto on sellainen, jonka takana pystyt seisomaan, olet vahvoilla. Tärkeää ohjaajan näkökulmasta on myös, että jaksaa painaa omaa hommaa ja omaa näkemystä eteenpäin. Se voi vaatia vuosien vuosien työtä - teet ja teet uudestaan. Pitää jaksaa tehdä ja olla rehellinen itselle.

Palkitut videot

OMVF-tuomaristo 2014: Mikko Mällinen, Misko Iho ja Mikko Meriläinen
OMVF-tuomaristo 2014 OMVF-tuomaristo 2014: Mikko Mällinen, Misko Iho ja Mikko Meriläinen Kuva: Joni Rajaniemi mikko meriläinen

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi mainos- ja musiikkivideo-ohjaaja Misko Iho. Lisäksi jäseninä toimivat AV-arkin levityskoordinaattori ja musiikkivideo-ohjaaja Mikko Mällinen sekä musiikkilehti Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen. Raati valitsi Kulta- ja Teinipumpelin voittajat sekä jakoi kuusi kunniamainintaa ansioituneille videoille. Kansanpumpelin kohtalo ratkesi kaikille avoimella yleisöäänestyksellä. Esiraati seuloi kotimaiseen kilpailuun 129 videota ja yleisönsuosikkia äänestettiin 383 teoksen joukosta.

Tuomariston luonnehdinta kilpailun yleistasosta kuului seuraavasti: "Hyvä jengi! Suomalainen musiikkivideo elää ja voi hyvin, videoiden tekninen laatu on selvästi noussut viime vuosina ja joukosta löytyi rohkeita ideoita ja puhuttelevia teoksia. Kannustammekin kaikkia tekijöitä mietittimään tulevaisuudessa entistä oivaltavampia, tunteikkaampia ja hallitumpia kokonaisuuksia. Menkää ja tehkää videoita, mutta ei Merihaassa. Kiitos."

Katso alta loput voittaja- sekä kunniamainintavideot. Tuomariston perustelun voi lukea kunkin videon jälkeen.

Teinipumpeli - Mirkka Kallio

Olavi Uusivirta: Ollaanko tämä kesä näin?

"Huolettomasti kesäromanssia ja rakkautta koskettava aihe saa täysin uuden, hauskan ja absurdin ilmeen joka tuntuu luontevalta ja saattaa hyvälle mielelle. Lennokkaasti ohjattu ja leikattu video etenee kuin juna pysähtymättä kertaakaan paikoilleen ja jaksaa yllättää loppuun asti."

Kansanpumpeli - Jouni Kallio

Stam1na: Panzerfaust

Kunniamaininnat

1. Sami Joensuu

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana: Ne burnaa

"Viihdyttävä ja hyvin näytelty kotimaisella vivahteella höystetty tarina kulkee sujuvasti letkeiden playback-osuuksien rinnalla. Video muodostaa kokonaisuuden, jonka avulla suomalainen hip hop kulkee kevyesti omilla jaloillaan myös maailmalla."

2. Niko Hatara & Iiro Hokkanen

Milla Rumi: Luulaulu

"Kappaleen parisuhdetta omalaatuisesti käsittelevä tunnelma toistuu varmalla otteella ohjatussa ja huolellisesti suunnitellussa videossa. Video esittelee artistin kiinnostavasti ja tyrkyttämättä. Yksinkertainen idea kantaa ja kestää katsomista."

3. Jukka Metsäaho

Ameeba: Vanhasielu

" 'Välillä täytyy pysähtyy, hengittää syvään sisään.' Nykyelämän hektisyyttä hyvin käsittelevä sanoitus on osattu kuvittaa virkistävästi. Tunnelma on autenttinen ja uskottava."

4. Mika Ronkainen

Jonna Tervomaa: Tikapuut

"Raskasta aihepiiriä käsittelevän kappaleen tunne on saatu videossa nostettua esiin pienillä ja hienovaraisilla keinoilla aihetta liikaa dramatisoimatta. Artistin luonteva rooli nostaa esiin aitoja tunteita."

5. Ezra Gould

Gracias: Levels (Stream Fast, Die Young)

"Kuoleman ja elämän suuret teemat on käsitelty maanläisesti ja rauhallisesti. Hienovaraisesti käytetyt digiefektit ovat perusteltuja ja tukevat sanoitusta. Arkiset henkilöhahmot ovat aitoja."

6. Teemu Niukkanen

Paleface: Mull' on lupa

"Perusoikeuksia käsittelevään sanoitukseen on tartuttu sopiva pilke silmäkulmassa ilman tarpeetonta saarnaavaa asennetta. Kiinnostavat henkilöhahmot rohkaisevat kaikkia olemaan oma itsensä."

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua