Hyppää pääsisältöön

Aikuiset ulos lelukaapista!

Tutkija Kati Heljakka Yyterissä
Tutkija Kati Heljakka Yyterissä (Kuva: Petri Vilén) Tutkija Kati Heljakka Yyterissä Kuva: Photo © Petri Vilén kati heljakka (kuva: petri vilén)

Me elämme yhteiskunnassa, jossa leikki on lasten työtä ja aikuisten pitäisi keskittyä tärkeämpiin asioihin.

Silti samaan aikaan listataan leikin hyötyjä: leikkivä ihminen on luovempi ja tuottavampi työntekijä ja tutkimusten mukaan hänellä on jopa 63 prosenttia pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.
Pitäisikö sitä siis heittäytyä leikkimään - aikuisenakin?

Eivät aikuiset leiki! – Kylläpäs!

Kun brittiläinen hotelliketju muutama vuosi sitten halusi palauttaa 75 000 hotelleihin unohtunutta nallea oikeille omistajilleen, paljastui, että aika monen nallen omistaja olikin aikuinen ja nallet olivat heidän unikavereitaan. Tempauksen yhteydessä tehdyssä kyselytutkimuksessa selvisi, että jopa 35 prosenttia aikuisista briteistä nukkuu nalle kainalossa.

- Leikkiminen aikuisiässä ei ole salonkikelpoista, mutta kyllä aikuisetkin leikkivät - myös Suomessa, sanoo lelututkija Kati Heljakka, joka väitteli reilu vuosi sitten tohtoriksi nimenomaan aikuisten lelukulttuurista.

Nukke Notre Damella
Nukke Notre Damella nukke notre damella

- Aikuisten on vaikea mieltää toimintaansa leikiksi tai puhua leikistä, vaikka lelun kanssa tapahtuva kanssakäyminen on mitä suurimmissa määrin juuri leikkiä. Tämä nykyinen elämäntilanne ja hektinen tyyli takoa rautaa työelämässä ja tehdä tulosta ja käyttää aikamme hyödyllisesti on luonut elämälle sellaiset raamit, että vapaaseen leikkiin on vaikea heittäytyä. Jos niin teet – ja etenkin jos niin teet lelujen kanssa aikuisiällä – niin siinä katsotaan olevan jotain epäsovinnaista, Heljakka naurahtaa.

Miten olisi leikkisä selfie?

Kun Prisma Studio julisti perjantain Viralliseksi Lelupäiväksi ja haastoi ihmisiä viemään lelun mukaan työpaikalle ja lähettämään itsestään kuvan lelun kanssa työtilanteessa, kuvia lähetettiin vain kaksi. Miksi näin?

Hassua on, että nimenomaan sosiaalinen media ja sinne ladatut kuvat olivat yksi lähtökohta Kati Heljakan tutkimukselle ja todiste siitä, että aikuisten leluleikkejä on olemassa.

- Havahduin siihen, että tässä täytyy olla aikuiset asialla tuottamassa lelukuvastoa. Ja se oli hurmaava oivallus, että aikuiset tuottavat tätä kuvallista materiaalia oivaltamatta itse, että he tekevät kulttuurihistoriallisesti merkittävää työtä säilyttämällä tätä lelukulttuuria, Heljakka sanoo.

Nukke laukussa
Nukke laukussa nukke laukussa

Heljakka ryhtyi itsekin väitöskirjaa tehdessään uudelleen leikkimään ymmärtääkseen aikuisten leikkiä paremmin. Hänelle leikki on lelujen valokuvaamista eli kuvaleikkiä. Siinä perspektiivillä ja kuvakulmilla leikkien yritetään saada lelu ikään kuin heräämään henkiin. Heljakka kuvaa Blythe-nukkea, jolla on päällä samanlaiset vaatteet kuin sen omistajalla. Eräänlainen avatar siis.

- Lelusta voi myös rakentaa alter egoa tai fantasiaminää itselle. Se on ikään kuin fantastinen versio itsestä. Luovuus ja identiteetin rakentaminen on tärkeä osa aikuisten leluleikkiä.

30 päivän keinuhaaste ja muita leikin hyötyjä

Aikuisten leikin esteet eivät taida olla vain sosiaalisia, vaan myös ihan fyysisiä. Esimerkiksi heppana konttaaminen lattialla tuntuu kurjalta polvissa. Näin ei ollut lapsena eikä ole lapsilla. Miksi nyt aikuisuudessa?

- Ihmiskeho on olennaisesti erilainen lapsuudessa eli siinä on suhteessa enemmän vettä, rasvaa ja toisaalta rustot eivät ole vielä täysin luutuneet eli elimistö on hyvin elastinen. Murrosiässä sen pehmeän rustokudoksen osuus pitkissä kasvavissa luissa vähenee ja lopulta se korvaantuu täysin kovalla luulla. Kun aikuistyyppinen kehon rakenne on saavutettu ja vanheneminen alkaa, niin kudosten elastisuus heikkenee ja kipuherkkyys lisääntyy, vastaa solu- ja kehitysbiologian dosentti Jorma Paranko.

Leikin yhteydessä ajatus hyödyistä on kuitenkin oikeastaan älytön

Miten aikuiset saataisiin leikkimään? Tehokas keino voisi olla pukea leikki haasteeksi ja koristella se pitkällä listalla leikin mukana tuomia hyötyjä. Jos ensi viikolla sosiaalisessa mediassa alkaisi kiertää 30 päivän keinuhaaste, jossa keinuminen julistettaisiin parhaaksi mahdolliseksi luonnolliseksi vatsalihastreeniksi, niin aikuiset olisivat kai pian valtaamassa leikkipuistoja.

Leikin yhteydessä ajatus hyödyistä on kuitenkin oikeastaan älytön. Leikki on tekemistä, joka ei tähtää mihinkään hyötyyn, vaan on kivaa ja palkitsevaa ihan itsessään.

Lapsena ihminen on riippuvainen siitä, mihin annetaan lupa, mitä saa tehdä ja mitä ei, mutta eikö aikuisuuden pitänyt olla lupaus vapaudesta? Siitä, että saa tehdä mitä haluaa? Lähdetäänkö leikkimään, ihan huvikseen?

Aikuisten leikkimisestä puhutaan syksyn ensimmäisessä Prisma Studiossa tiistaina 2. syyskuuta klo 20.00, TV1

 • Kesäpäivänseisaus - päivä jolloin maapallon ympärysmitta selvisi

  240 eaa tehtiin havainto: maapallo on pyöreä ja valtava!

  Tänään on kesäpäivänseisaus eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä. Paitsi yötöntä yötä, tänään voi juhlistaa tieteellistä havaintoa, joka tehtiin Egyptissä yli 2000 vuotta sitten: maapallo on pyöreä ja valtava! Aurinko paistaa tänään kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä.

 • Olenko tarpeeksi hullu ollakseni nero?

  Tutkijoita pitäisi arvioida heidän hulluutensa perusteella.

  Tieteentekijöitä ei pitäisi arvioida julkaistujen artikkelien määrällä tai yliopiston kassaan kilahtaneilla euroilla, vaan hörhöydellä. Onhan hyvin tiedossa, että mitä suurempi tutkija, sitä enemmän pihalla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Tieteellisen työni määrää ja laatua mitataan erilaisilla numeroilla. Kuinka monta artikkelia julkaisin viime vuonna?

 • Katse taivaalle kesäpilviin

  Katse taivaalle kesäpilviin

  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.

 • "Sinä et kuole tänään”, hoitajan sanat levinnyttä rintasyöpää sairastavalle Anitalle

  Luuston etäpesäkkeet muuttivat Anitan elämän.

  Viisikymppinen Anita sai tietää rintasyöpähoitojen alkuvaiheessa, että luustosta löytyi pari etäpesäkettä. Syöpä oli siis levinnyt. Tällöin rintasyövän ennuste on ankarampi kuin sairauden, jossa syöpäkasvaimia löytyy rinnasta ja/tai kainalosta. Levinneessä taudissa keskimääräinen elossaoloaika on kolme vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Kesäpäivänseisaus - päivä jolloin maapallon ympärysmitta selvisi

  240 eaa tehtiin havainto: maapallo on pyöreä ja valtava!

  Tänään on kesäpäivänseisaus eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä. Paitsi yötöntä yötä, tänään voi juhlistaa tieteellistä havaintoa, joka tehtiin Egyptissä yli 2000 vuotta sitten: maapallo on pyöreä ja valtava! Aurinko paistaa tänään kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä.

 • Katse taivaalle kesäpilviin

  Katse taivaalle kesäpilviin

  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.

 • Olenko tarpeeksi hullu ollakseni nero?

  Tutkijoita pitäisi arvioida heidän hulluutensa perusteella.

  Tieteentekijöitä ei pitäisi arvioida julkaistujen artikkelien määrällä tai yliopiston kassaan kilahtaneilla euroilla, vaan hörhöydellä. Onhan hyvin tiedossa, että mitä suurempi tutkija, sitä enemmän pihalla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Tieteellisen työni määrää ja laatua mitataan erilaisilla numeroilla. Kuinka monta artikkelia julkaisin viime vuonna?

 • Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.