Hyppää pääsisältöön

Brittiterveydenhuollon hämmästyttävä tavoite: Lapsi, jolla on kolme vanhempaa

Jo muutaman vuoden sisällä koeputkihedelmöityksellä voi syntyä lapsia, jotka perivät geenejä kahdelta naiselta ja yhdeltä mieheltä.

äiti ja vauva // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Britannian parlamentti käsittelee syksyn aikana niin sanotun kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen laillilstamista. Menetelmä ei ole tällä hetkellä sallittua missään maassa. Yle Uutisten mukaan Britannian hallitus on jo aiemmin antanut tukensa lain muuttamiselle.

Uudella menetelmällä voitaisiin estää lapsia saamasta tietynlaisia vakavia sairauksia. Britannian terveysministeriön ehdotuksen mukaan vain pariskunnat, joita nämä perinnölliset sairaudet uhkaavat, voisivat hakeutua kolmen vanhemman koeputkihedelmöitykseen.

Suomeen kolmen vanhemman koeputkihedelmöitys ei ole lähivuosina tulossa, Helsingin yliopiston lisääntymislääketieteen professori, Hyksin Naistenklinikan osastonylilääkäri Aila Tiitinen kertoo. Hänen mukaansa Suomessa ole paikkaa, jossa olisi rahaa ja osaamista sen toteuttamiseen.

- Tällaisissa teknistä osaamista ja isoa rahaa vaativissa asioissa tämäntyyppiset maat kuin Yhdysvallat ja Britannia menevät aina edellä, Tiitinen sanoo

Menetelmällä on myös kiivaat vastustajansa Britanniassa ja etenkin Yhdysvalloissa, missä kolmen vanhemman koeputkihedelmöitystä on myös tutkittu. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että se johtaa ennen pitkää geneettisesti paranneltujen design-vauvojen luomiseen.

Jos Britannia tai Yhdysvallat sallii ihmiskokeiden aloittamisen, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mikään viranomainen antaa luvan yhdistää kolmen ihmisen perimää tavalla, joka periytyy eteenpäin.

- Nyt ollaan menossa askel lähemmäs kloonausta. Ammattilaisena on vaikea nähdä, että sitä voisi estää, mutta riskit pitää tiedostaa, Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikan johtaja, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset