Hyppää pääsisältöön

Intifada ja unelma Palestiinan valtiosta

Palestiinan valtio on ollut unelmana palestiinalaisille Israelin valtion synnystä vuonna 1948 lähtien. Vuonna 1989 elettiin intifadan eli palestiinalaisten kansannousun toista vuotta ja unelma omasta valtiosta eli vahvana.

"Intifada jatkuu vielä pitempään, kunnes olemme saaneet oikeutemme", kertoi kasvonsa peittänyt palestiinalaismies Sinikka Artevan toimittamassa Ulkomaanraportissa Palestiinan valtio: toteutuuko unelma?

Israel oli kuitenkin toista mieltä. Sillä oli aseellinen ylivalta, jolla se pystyi kurittamaan palestiinalaisia, muun muassa julistamalla ulkonaliikkumiskieltoja. Noita kieltoja valvoivat sotilaat, eikä niiden kestoa ilmoitettu.

"Me kaikki uskomme, ettei tällainen valtio ratkaisisi mitään, vaan se loisi aikapommin, joka räjähtää jälleen", sanoi Israelin puolustusministeri Yizhak Rabin Artevan haastattelussa.

Yhdessä vai erikseen?

Israelin sisäpoliittinen tilanne oli luonut uudenlaista toivetta Palestiinan valtion synnystä vuonna 1986, selviää Ulkomaanraportista vallanvaihdon aika Israelissa. Tuolloin jo 17 prosenttia Israelin valtion asukkaista oli arabeja ja heidän osuutensa vain kasvoi.

Israelin sisällä oli myös syntynyt vanhoillisten sionistien vastustajien liike. Jerusalemin kaduilla saattoi nähdä julisteita, joissa luki: sionistit eivät ole juutalaisia, vain rasisteja.

Silti juutalaisten valtiolle arabienemmistö oli uhka. Niinpä juutalaisia houkuteltiin muuttamaan Israeliin muun muassa Neuvostoliitosta, Pohjois-Afrikasta ja Etiopiasta.

Edes Israelissa kaikki eivät kuitenkaan kannattaneet miehitettyjen alueiden liittämistä Israelin valtioon. Kirjailija Amos Os ei pidä yhdessä elämistä mahdollisena tai tavoiteltavana.

Hänen mielestään Gaza ja Länsiranta eivät auta Israelia millään tapaa, vaan lisäisivät vain turvattomuutta.

"Niiden haltuunotto saattaa muuttaa Israelin toiseksi Pohjois-Irlanniksi", hän kertoi. Os myös ajoi palestiinalaisalueiden demilitarisointia ja puolueettomuutta. Tämän hän näki ehdoksi rauhaan palestiinalaisten kanssa.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.