Hyppää pääsisältöön

Voice of Finland -kitaristin urakka: Täytyy ottaa haltuun 50 biisiä päivässä

50 biisiä päivää kohti, viisi päivää nauhoituksia. Seuraavan Voice of Finland -kauden kuvaukset alkavat lokakuussa.

Internet ja musiikki. // Kuva: iStockphoto

VOF-bändin kitaristi Matti Ojan mukaan Voice of Finland -ohjelmanteko vaatii muusikoilta nopeaa omaksumiskykyä ja hyvää soittokuntoa. Hän varautuu urakkaan espressokeittimellä.

Kitaristi Matti Oja lähtee mukaan Nelosen formaattiohjelmaan Voice of Finland, jossa tähtivalmentajat valitsevat talliinsa haluamansa laulajat tavallisten ihmisten joukosta. Näistä valikoituu kauden lopuksi paras.

Oja on osa laulajia säestävää bändiä. Hän ei tässä vaiheessa tiedä nauhoitusprosessista vielä paljon. Tarvittavien biisien nimiä saa tietää etukäteen, mutta satojen kappaleiden opettelu etukäteen ei tunnu järkevältä:

– Kun viisi päivää nauhoitetaan ja biisejä on päivää kohti 50, ei ole järkeä ruveta opettelemaan sitä määrää.

Toisaalta kappale sovituksineen muotoutuu lopulliseen kuosiin vasta viime vaiheessa. Pikaisimmillaan homma menee Ojan mukaan niin, että soittajille kerrotaan biisi ja annetaan nuotti. Kipale kuunnellaan läpi ja samalla kapellimestari Lenna-Kalle Taipale kertoo oman näkemyksensä kappaleen kulusta. Yhden harjoitusoton jälkeen biisi vedetään nauhalle laulajan kanssa. Sitten tuleekin jo seuraava kappale.

– Näin olen antanut itseni ymmärtää, että siinä ei paljon ehdi miettimään. Aika hereillä saa olla ja espressokeitin mukana, Oja kertoo.

Omaksuttavana kevyen musiikin koko kirjo

Virheitä ei parane tulla. Jos tulee, ne myös menevät. Uusiksi otot eivät olisi reiluja laulajallekaan, muistuttaa Oja. Siksi pitääkin olla skarppina, ja se taas vaatii hyvää soittokuntoa ja kuntoa muutenkin.

– Pitää myös osata omaksua nopeasti paljon erilaisia tyylejä ja soundimaailmoja. Siinä on kevyen musiikin koko kirjo.

Ojalle työskentelytapa sopii:

– Nautin tällaisista tilanteista aivan suunnattomasti. Olen aina nauttinut siitä, että joku kuvailee että soita näin ja näin. Se on aina tuntunut omalle tavalle lähestyä soittamista.

Voice of Finlandin kuvaukset alkavat lokakuussa. Finaali on vuorossa maaliskuun lopussa. Kuvausten väliin mahtuu Ojalla muun muassa Katri Helenan konserttikiertue. Mies ei ole ollut aiemmin mukana tällaisessa tuotannossa.

– Todella odotan innolla, nälkä on suuri.

Lähteet: Yle Uutiset