Hyppää pääsisältöön

Ykspihlajan öljyvaraston suurpalo pimensi Kokkolan taivaan

Kokkolan öljysatamassa Ykspihlajassa syttyi tulipalo aikaisin aamulla toukokuussa 1973. Tuli valtasi nopeasti koko varastoalueen ja polttoainesäiliöiden roihuava palo oli yksi Suomen tuhoisimmista.

Esson varastoalueella Ykspihlajan öljysatamassa oli polttoainetta useita satojatuhansia litroja. Kun palo syttyi aamuyöllä 23.5.1973, se levisi nopeasti roihuten kymmenmetrisin liekein.

Kokkolassa ei ollut omasta takaa erikoiskalustoa tällaisen palon sammuttamiseen ja palokuntia saapui paikalle Vaasaa, Seinäjokea ja Oulua myöten. Vaahtonesteitä kuljetettiin Kokkolaan ympäri maata maanteitse ja lentokoneilla. Vaahtosammutteen purkamisesta lentokoneesta Kokkolan lentokentällä on tallella mykkää uutiskuvaa.

Tuhoisasta tulipalosta on uutiskuvituksen lisäksi Ylen arkistoissa säilynyt kaksi radiojuttua. Ensimmäisessä radiouutisessa toimittaja Risto Pohjanpalo raportoi palopaikalta. Toisessa radiokoosteessa kuullaan raportoinnin lisäksi palopäällikkö Sulo Ölanderin, Esson edustajan tuomari Usko Santavuoren, palomestari Kari Ölanderin, palotarkastaja Matti Sinisalon ja palomestari Wikströmin haastattelut.

Uutissähkekuvituksessa nähdään tulipalosta taivaalle nouseva monikymmenmetrinen savupatsas ja seurataan Kokkolan lentokentällä vaahtosammutetynnyreiden purkamista lentokoneesta.

Kokkolassa sijaitsi myös useiden muiden öljy-yhtiöiden varastoja ja asiantuntijoiden mukaan minkä tahansa muun varastoalueen palo olisi ollut vieläkin hankalampi. Esson polttoainevaraston tulipaloa sammutettiin kaksi vuorokautta ja palopaikkaa jälkivartioitiin vielä viikon verran.

Suurpalosta tuli Kokkolassa yleisönähtävyys ja roihuavia liekkejä tultiin katsomaan sankoin joukoin, myytiinpä yleisölle kojusta nakkeja ja makkaraakin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto