Hyppää pääsisältöön

Ykspihlajan öljyvaraston suurpalo pimensi Kokkolan taivaan

Kokkolan öljysatamassa Ykspihlajassa syttyi tulipalo aikaisin aamulla toukokuussa 1973. Tuli valtasi nopeasti koko varastoalueen ja polttoainesäiliöiden roihuava palo oli yksi Suomen tuhoisimmista.

Esson varastoalueella Ykspihlajan öljysatamassa oli polttoainetta useita satojatuhansia litroja. Kun palo syttyi aamuyöllä 23.5.1973, se levisi nopeasti roihuten kymmenmetrisin liekein.

Kokkolassa ei ollut omasta takaa erikoiskalustoa tällaisen palon sammuttamiseen ja palokuntia saapui paikalle Vaasaa, Seinäjokea ja Oulua myöten. Vaahtonesteitä kuljetettiin Kokkolaan ympäri maata maanteitse ja lentokoneilla. Vaahtosammutteen purkamisesta lentokoneesta Kokkolan lentokentällä on tallella mykkää uutiskuvaa.

Tuhoisasta tulipalosta on uutiskuvituksen lisäksi Ylen arkistoissa säilynyt kaksi radiojuttua. Ensimmäisessä radiouutisessa toimittaja Risto Pohjanpalo raportoi palopaikalta. Toisessa radiokoosteessa kuullaan raportoinnin lisäksi palopäällikkö Sulo Ölanderin, Esson edustajan tuomari Usko Santavuoren, palomestari Kari Ölanderin, palotarkastaja Matti Sinisalon ja palomestari Wikströmin haastattelut.

Uutissähkekuvituksessa nähdään tulipalosta taivaalle nouseva monikymmenmetrinen savupatsas ja seurataan Kokkolan lentokentällä vaahtosammutetynnyreiden purkamista lentokoneesta.

Kokkolassa sijaitsi myös useiden muiden öljy-yhtiöiden varastoja ja asiantuntijoiden mukaan minkä tahansa muun varastoalueen palo olisi ollut vieläkin hankalampi. Esson polttoainevaraston tulipaloa sammutettiin kaksi vuorokautta ja palopaikkaa jälkivartioitiin vielä viikon verran.

Suurpalosta tuli Kokkolassa yleisönähtävyys ja roihuavia liekkejä tultiin katsomaan sankoin joukoin, myytiinpä yleisölle kojusta nakkeja ja makkaraakin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto