Hyppää pääsisältöön

5 Syytä miksi Obama vieraili Virossa eikä Suomessa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tehnyt valtiovierailun naapurimaahamme Viroon. YleX selvitti miksi Obama vieraili juuri Virossa eikä Suomessa.

Barack Obama ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves tapasivat Tallinnassa // Kuva: EPA / VALDA KALNINA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tänään vieraillut naapurimaassamme Virossa. Obama tapasi valtiovierailullaan Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen. Vierailullaan presidentti Obama puhui myös lehdistölle ja kertoi, että Viro on Yhdysvaltojen hyvä kumppani.

Barack Obama ei kuitenkaan tällä kertaa vieraillut Suomessa, mutta Helsinki-Vantaan lentokenttä kelpasi Yhdysvaltain presidentin varalentokoneen laskupaikaksi. YleX haastattelu Ulkopoliittisen instituutin vanhempaa tutkijaa, Charly Salonius-Pasternakia, joka valotti valtiovierailun taustoja.

Tässä 5 syytä miksi Obama vieraili Suomen sijasta Virossa.

1. Viro on Naton jäsenmaa, Suomi ei
Suomi on solminut sotilasliitto Naton kanssa yhteistyösopimuksen, joka ei tee kuitenkaan Suomesta Naton jäsenmaata. Viro liittyi Natoon yli kymmenen vuotta sitten. Viro on myös yksi itäisimmistä Naton jäsenmaista ja Venäjän rajanaapuri.

Viro on Naton jäsen // Kuva: crossed-flag-pins.com

2. Virosta on tullut itsenäinen demokratia
Viro oli osa Neuvostoliittoa, mutta se itsenäistyi sen hajottua vuonna 1991. Viro on siis muuttunut lyhyessä ajassa länsimaiseksi demokratiaksi. Yhdysvallat haluaa osoittaa Venäjälle, että sen rajanaapuri, piskuinen Viro on sille tärkeä kumppani idässä.

Viro on itsenäinen demokratia // Kuva: challenger23.com

3. Ukrainassa on meneillään sota

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei todennäköisesti olisi tehnyt valtiovierailua Viroon, ellei Ukrainassa olisi meneillään sota. Ulkopoliittisen instituutin arvion mukaan Obama olisi lentänyt suoraan Walesiin Naton huippukokoukseen, jos tilanne Ukrainassa olisi toinen.

Ukrainassa soditaan // Kuva: gifbay.com

4. Vierailu on Yhdysvaltojen voimannäyttö Venäjälle

Sen lisäksi, että Obama vierailee itäisessä Nato-maassa, hän haluaa myös lähettää viestin Venäjälle ja presidentti Vladimir Putinille: Yhdysvallat pysyy liittolaistensa rinnalla, tapahtui mitä hyvänsä.

Yhdysvallat haluaa osoittaa Venäjälle, että Nato-maat tukevat toisiaan. // Kuva: mtv.tumblr.com

5. Viron sijainti kartalla

Viro kuuluu maantieteellisesti Baltian maihin. Ulkopoliittisen instituutin mukaan Nato tulee todennäköisesti lisäämään sotakalustoa ja joukkojaan Baltian alueella. Baltiaan sijoitettavat Nato-joukot tulevat sen eri jäsenmaista.

Viro sijaitsee Baltiassa. // Kuva: tumblr.com

Lähteet: Ulkopoliittinen instituutti, Yle Uutiset, Giphy.com