Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Miten ruskea muuttuu punaiseksi

Iso Paja syksyllä.
Iso Paja syksyllä. Kuva: Seppo Sarkkinen ruska

Vuosia sitten, kun olin ensimmäistä kertaa syksyllä Lapissa muutaman päivän patikoinnilla, ällistelin vuodenajan etenemisen suuntaa. Syyskuun alussa Urho Kekkosen kansallispuistossa oli silloin tattiaika parhaimmillaan, vaikka etelässä se oli sinä vuonna jo käytännössä ohi. Toisaalta pohjoisessa oli juuri alkamassa ruska, joten se olisi etelässä vasta parin kolmen viikon kuluttua.

Olin ihmeissäni. Olin aina luullut, että syksy tulee pohjoisesta etelään, mutta nyt tajusin, että toinen syksyn merkeistä – sieni- ja marja-aika – etenee etelästä pohjoiseen ja toinen – ruska – pohjoisesta etelään. Talven merkki ensilumi, sentään etenee yleensä yksiselitteisesti pohjoisesta etelään.

Skip Twitter post

Ruska on joka vuosi yhtä hämmästyttävä iloisten värien ilotulitus. Eräässä elokuvassa on kohtaus, jossa taidemaalari Vincent van Gogh laskee kotinsa läheisen jokivarren puustosta kymmeniä eri vihreän sävyjä. Syksyllä täällä Pohjolassa tuo vihreyksien kirjo vaihtuu puiden lehtien väriaineiden karotenoidin ja ksantofyllin tutkielmaksi siitä, miten keltainen vaihtuu oranssista punaiseksi ja ruskeaksi.

Ja sitten lehdet jo putoavatkin puista, päivä lyhenee ja lyhyen väriräjähdyksen jälkeen koittaa ensilumeen saakka kestävä väritön tummanharmaus. Dramaattista touhua on suomalainen syksy!

Mutta mistä suomen kielen sanat eri väreille tulevat? Ovatko ne omia sanoja vai lainasanoja? Miksi punainen on nen-päätteinen mutta vihreä ei? Miksi oranssi on suomessa väri ja englannissa appelsiini? Suomen kielen professori Kaisa Häkkinen vie meidät nyt värikkäälle matkalle kielen yhdelle näkyvimmistä osa-alueista.
Lokakuu 2013.

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

Mauno Koski: Värien nimitykset suomessa ja lähisukukielissä. SKS, Savonlinnan kirjapaino, Savonlinna 1983
Värit (wikipedia)
Tiedeykkönen: Uutta tieteestä: Ruskan värit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri