Hyppää pääsisältöön

Docventuresin Riku ja Tunna yrittivät lahjoittaa rahaa Suomelle – Näin siinä kävi

Docventures-kaksikko avasi illan teeman omalla aktivismillaan. Näin kävi, kun he yrittivät lahjoittaa rahaa Suomen valtiolle.

Docventures – aktivismi.

Docventures-kaksikko Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin perustama Hyvinvointivaltion kummit ry kertoo, että rahan lahjoittaminen Suomen valtiolle on tehty yllättävän hankalaksi. Kaksikko yritti aluksi lahjoittaa 2100 euron summan suoraan Uudenmaan verotoimistoon, mutta siellä 5 euron seteleillä täytettyä muovipussia ei voitu ottaa vastaan.

Syyksi kerrottiin Rantalan ja Milonoffin mukaan se, ettei viraston ohjeistuksessa ole kohtaa, joka mahdollistaisi rahan vastaanottamisen.

– Meille jäi Formaatti-Finlandia -palkinnosta sukan varteen, joten ajateltiin auttaa uhria, kommentoi Docventures-ohjelman ohjaaja Tunna Milonoff tiedotteessa.

Kyseessä on Docventures-kaksikon mukaan hanke, jolla halutaan kiinnittää huomiota siihen, miten helppoa on verojen välttely, kun taas vapaaehtoinen vapaaehtoinen lisäveron maksaminen on tehty vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi.

Lahjoitusidean taustalla on viime viikkoina otsikoissa ollut sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn verojen välttely, kun hän muutti lääkärintyöstä saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi sekä vähättelevänä pidetty kommentti pienituloisten määrästä Suomessa.

Lahjoituksen Suomen valtiolle kerrotaan onnistuneen lopulta suoraan Valtionkonttorin tilille. Rahalla täytettyä muovipussia ei Valtionkonttorissakaan suostuttu ottamaan vastaan.

Hyvinvointivaltion Kummit ry haluaa kiinnittää lahjoituksellaan myös huomiota siihen, että Suomessa on jo toimiva lahjoitus- ja hyväntekeväisyysjärjestelmä, jota kutsutaan nimellä verotus.

– Se on demokraattisin, oikeudenmukaisin, avoimin ja parhaaseen asiantuntijatietoon perustuva järjestelmä, jonka alasajoon Rädyn kaltaiset puliveivarit ovat jo vuosia pyrkineet. Hyvinvointivaltion Kummit taistelee tätä politiikkaa vastaan, sanoo Kummien vt. toiminnanjohtaja Riku Rantala tiedotteessa.

Docventures-kaksikon yhdistys toivoo, että tulevaisuudessa yhteiskunnan heikko-osaisten asiaa ei jätetä omaa asiaansa ajavien lahjoittajien vastuulle, kuten heidän perustamansa yhdistyskin on.

Lue myös: Docventuresin kakkoskauden yllätys: Virtuaaliläpän lisäksi kisastudioita

Lähteet: Hyvinvointivaltion kummit ry