Hyppää pääsisältöön

Iikka Kivi: Naurun tasapaino - Koomikon heittäytymisharjoitus

Naurun tasapaino-koomikot: Peter Sapiano, Päivi Kuuva, Janne Westerlund
Naurun tasapaino-koomikot Peter Sapiano, Päivi Kuuva ja Janne Westerlund Naurun tasapaino-koomikot: Peter Sapiano, Päivi Kuuva, Janne Westerlund Kuva: Iikka Kivi naurun tasapaino

Kaksi vuotta sitten päätin, että en enää koskaan osallistu yhteenkään stand up-kilpailuun. Vuonna 2014, Naurun tasapainoon osallistuttuani, olen iloinen siitä, ettei tuo päätös pitänyt.

Tuolloisen päätökseni takana oli paitsi surkea menestykseni, myös ajatus siitä, että taidelajeissa kilpaileminen on täysin järjetöntä hommaa. Ja onhan se. Onko DaVinci parempi taidemaalari kuin Michelangelo? Onko Spielberg parempi tekemään elokuvia kuin Cameron? Onko Cheek vielä huonompi sanoittaja kuin Neumann? Taiteen kokeminen on niin perustavalla tavalla subjektiivinen asia, että taidekisaamisessa ei tuntunut olevan tolkun hippua.

Mutta yhtä aspektia en ottanut silloin huomioon: jos kilpaileekin itseään ja aiempia käsityksiään vastaan, hommassa alkaakin yhtäkkisesti olla järkeä. Suurin kehitys tapahtuu epämukavuusalueilla, ei oman ankkalammikon lämmössä. Naurun tasapainoa kuvatessamme epämukavuudesta tuli ystävä - ei kaikkein leppoisin kaljoittelukamraatti vaan se realistinen paskahousu, joka ei sano nätisti vaan suoraan ja rehellisesti.

Täysin vieraisiin aiheisiin tutustuminen, niistä lyhyessä ajassa kirjoittaminen ja kyseisten juttujen esittäminen yleisölle, jolle asia on syämmen lähellä, oli pelottavaa, rankkaa, väsyttävää - ja aivan mielettömän palkitsevaa. Väitän, että yksi Naurun tasapainon keikka vastaa kahtakymmentä normikeikkaa, ellei enemmänkin. Ujous ja arkailu oli pakko heittää syrjään ja heittäytyä. Kaikki vanhat käsitykset siitä, mistä voi kirjoittaa ja miten kirjoitetaan, joutuivat ankaraan myllyyn eivätkä kaikki selvinneet. Hyvä niin.

Paitsi että meille tarjoutui ainutlaatuinen mahdollisuus kehittyä koomikkona, pääsimme ohjelman myötä myös tutustumaan toinen toistaan mielenkiintoisempiin ja mukavampiin ihmisiin. Myytti suomalaisten hiljaisuudesta sai moukarista päähänsä: emme me ole vaiteliaita, meiltä vain ei ole kukaan kysynyt. Ja kun kysyy, niin tarinaa piisaa. Ja tarinoista syntyy lavajuttu, tiivistetty hauskuuspala matkastamme äärettömän maailmankaikkeuden halki.

Ja ne jutut todella ovat hauskoja, vaikka itse sanonkin. En voi kuin ihmetellä sitä, miten taitava porukka tämän kauden tekemiseen osallistui. Aihe kuin aihe, hyviä juttuja irtosi jokaiselta. Etukäteen pelkäämäni kilpailumentaliteetti puuttui porukastamme kokonaan - me olimme mukana kollegoina ja ystävinä. Tukevaa olkapäätä, piristävää kuittia tai oman jutun parantamiseen kohdistuvaa vinkkiä ei jäänyt koskaan vaille. Tarkoituksenamme ei ollut tehdä tuomareiden tehtävästä mahdollisimman vaikeaa, mutta niin siinä kävi. Hyvän yhteishengen koomikkopoppoon sisälle mahdollisti asiantunteva ja koomikoiden puolella oleva tuotantotiimi, joka pysytteli miellyttävän kaukana kaikenlaisesta tositeeveedraamailusta.

Taidekilpailuilla ja realitylla on huono maine syystä, mutta Naurun tasapainon ei tarvitse välittää muiden perseilyistä pätkäkään. Tässä ohjelmassa on kyse komiikan tekemisestä ja siksi me olimme siinä niin täysillä mukana - ja siksi uskon, että kokemamme tekemisen riemu, yhteenkuuluvuuden ilo ja seikkailun kutkutus välittyy myös kotikatsomoihin saakka.

Iikka Kivi
Kilpailija ja koomikko
Naurun tasapaino

Naurun Tasapaino Yle TV2 -kanavalla torstaisin klo 21, alkaen 4.9.
Luvassa on kahdeksan jaksoa sekä live-finaali. Nähtävissä myös Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua