Hyppää pääsisältöön

Lelupäivä - anna vähän armoa!

alaston barbie
alaston barbie Kuva: Marta Rostek / stock.xchng nukke

Ihan alkuun, miksi lelupäivä on lähes mahdoton muistaa? Päiväkodin eteisestä lähdetään lähes poikkeuksetta kohti kotia unohtunutta lelua hakemaan. Päivittäinen mantra ”mukaan tarhareppu, kumisaappaat, kuravaatteet, unilelu” ei sisällä lelupäivälelua. Lelupäivä – sekoitat pakan!

Kun lelu saadaan päiväkotiin asti, niin luonnollisesti se on erilainen kun kaverin lelu. Erilainen ei yleensä ole väärä, vaan mielenkiintoinen, mutta lelupäivä on poikkeus. Selitys on yksinkertainen: Maijalla, Ellillä ja Siljalla on Monster High -nuket, kun Wilmalla on keppihevonen. Väärä lelu on väärä lelu. Selittely ei auta. Voisiko keppihevonen tulla kylään ’monsterhaiden’ luo, vanhempi ehdottaa epätoivoisena päiväkodin eteisessä. Hmm, keppihevosesta ei saa ylimeikattua barbien hirviöserkkua. Lelupäivä – teet erilaisesta väärän!

Keppihevosesta ei saa mitenkään ylimeikattua barbien hirviöserkkua.

Lelupäiväkamaluus nousee potenssiin kaksi, kun on seksististä naiskuvaa vastustavan periaatteensa vuoksi kieltäytynyt ostamasta tuota pitkäjalkaista, kapealanteista, minihameeseen sonnustautunutta hirviözombieta tyttärelleen. Kääntyessäsi päiväkodin ovella näet yksinäisen lapsesi laulavan hiljaa keppihevoselleen ihhahhaata ja luovan kaipaavia katseita hirviönukkejen suuntaan. Päätät suunnata lelukauppaan jo samana iltana. Oikein kiero vanhempi laittaa isovanhemman ostoksille ja välttyy näin moraaliselta ongelmalta. Lelupäivä – murskaat vanhempien periaatteet!

Joskus tulee lelupäivä, kun lapsen valitsema lelu on sama kuin kaverilla, eikä lasta heivata ulos leikistä. Vanhemmat, joilla on vähemmän kokemusta, luulevat töihin kiiruhtaessaan, että lelupäivähelvetti on selätetty. Tähän räkäistä naurua: kuinka väärässä sitä ihminen voi olla?

Iltapäivällä alkaa lelupäiväkoettelemus numero neljä. Jokin lelun osa on hävinnyt, rikkoutunut tai vaihtunut. Siinä sitä sitten itketään koko kotimatka, kun paras lelu on hajalla, hävinnyt, mahdoton käyttää. Vanhemmalla ei kuitenkaan ole aikomustakaan ostaa uutta lelua tilalle, koska sen saisi tehdä jokaisen lelupäivän kunniaksi. Lelupäivä – saat meidät itkemään.

Vanhemmat, joilla on vähemmän kokemusta, luulevat töihin kiiruhtaessaan, että lelupäivähelvetti on selätetty.

Jäljelle jää järkevä aikuismainen piilosyyttely. Sitä harjoittaakseen kannattaa kysyä lapselta, miksi hän valitsi mukaan parhaimman lelun, kun tiesi riskit. Miksi hän ei pitänyt parempaa huolta lelustaan? Miksi hän lainasi sitä Jerelle, joka ei osaa arvostaa toisten tavaroita? Saatat myös painostaa lasta valitsemaan kestävämmän tai vähemmän rakkaan lelun seuraavaan lelupäivään. Lelupäivä - hitto, tuot todella esiin vanhempien parhaat puolet.

Syytellessään vanhempi tietää yhtä hyvin kuin lapsikin, että vaihtoehtoja ei ollut. Riski on otettava lelupäivä toisensa jälkeen. Syyttelyn aiheuttamassa syyllisyydentunnossa ajat kauppaan ostamaan uutta lelua rikkoutuneen tilalle – no, tämän kerran. Lelupäivä – tulet kalliiksi!

Riski on otettava lelupäivä toisensa jälkeen.

Kun vanhempi saapuu kotiin lelupäivän jälkeen, saa hän kuulla lelupäivätotuuden. Se menee näin: kaikilla muilla on enemmän, parempia ja kalliimpia leluja. Miksi sinun lapsellasi on vain yksi – sekin kirpparilta ostettu? Etkö rakasta häntä tarpeeksi ostaaksesi ainakin kymmenen saman sarjan lelua, joista valita lelupäivään, kysyy metrin korkeudella olevat surulliset silmät. Kiitos lelupäivä – olet oiva tilaisuus selittää lapselle materialismin peruskäsitettä sekä perheiden erilaisia taloustilanteita.

Joten come on lelupäivä, antaisit meille vanhemmille vähän armoa ja menisit kotiin. Me ei kaivata sinua päiväkotiin!

P.s. Vaikka lautapelipäivä on kyllä ihan paras keksintö!

Lue myös:
Äiti, tule leikkimään! (Enkä tule)
Kompromissi lahjakääreisiin
Kilpavarustelua vai lapsen tarve

Kommentit