Hyppää pääsisältöön

Mikä tauti isorokon tilalle? Ehdokkaita löytyy

Arvo Ylpön 1918–1920 Saksassa teettämät vahamallit esittävät isorokkorakkuloita sekä isorokon arpia lapsen kasvoilla. Kuva: Timo Huvilinna.
Arvo Ylpön 1918–1920 Saksassa teettämät vahamallit esittävät isorokkorakkuloita sekä isorokon arpia lapsen kasvoilla. Kuva: Timo Huvilinna, Helsingin yliopistomuseon kuvapankki Arvo Ylpön 1918–1920 Saksassa teettämät vahamallit esittävät isorokkorakkuloita sekä isorokon arpia lapsen kasvoilla. Kuva: Timo Huvilinna. arvo ylpön 1918–1920 saksassa teettämät vahamallit esittävät isorokkorakkuloita sekä isorokon arpia lapsen kasvoilla. kuva: timo huvilinna.

Mitä tapahtuu isorokko-virukselta tyhjäksi jääneessä ekolokerossa? Änkeääkö joku toinen rokko ihmiskunnan vaivoiksi? Tarjolla taudiksi isorokon tilalle olisi zoonooseja eli eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja. Pelätyn isorokon sukulaisista löytyy ainakin apinarokkoa ja lehmärokkoa.

Karjakoilla oli kaunis iho - ei rokonarpia

Näitä molempia, isorokkoa muistuttavia rakkulaisia ihotulehduksia tavataan myös ihmisissä. Lisäksi ainakin apinarokko tarttuu myös ihmisestä toiseen.

Jo muinaisen Mansikin ajoista lehmärokko (Vaccinia-virus) lievempänä tautina suojasi karjapiikoja isorokkotartunnalta. Näppärästi Mr. Edward Jenner hoksasi 1700-luvulla käyttää lehmärokkoa isorokkorokotteena.

Isorokkorokote puolestaan suojasi myös lehmä- ja apinarokoilta, joten ne pysyivät vuosisatoja muiden lajien vaivoina

Homo sapiens, viisas ihminen, hävitti oman tautinsa

Isorokolla ei ole eläinkunnassa säilymöä eli reservuaaria - toisin kuin influenssoilla, joilla on lintunsa ja possunsa. Ja pelätyllä ebolallakin on säilymönään hedelmälepakot.

Koska viruksella ei ole ihmisen lisäksi muita isäntäeläimiä, pelkkä ihmiskunnan rokottaminen riitti sen nujertamiseen.

Globaalien rokotusurakoiden jälkeen 1980 WHO julisti isorokon (Variola major) luonnosta hävitetyksi. Julistus ei tietenkään hävittänyt yleisvaarallista virusta USA:n ja Venäjän "suht koht" sotilaallisista laboratorioista. Mutta se olisi sitten toinen tarina.

…ja kas, lehmärokko tulee takaisin, mutta lehmää siitä ei voi syyttää

Jäikö isorokolta siis tyhjä ekolokero muille taudeille? Lehmärokko tai apinarokko ainakin voisivat tulla sen tilalle.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoo, että Suomessakin rokotusten loputtua nuoremmat voivat saada lehmärokkoinfektioita - ja ovat saaneetkin .

Lehmärokkoa ja sitä aiheuttavaa virusta meillä on Suomen luonnossa paikoin runsaastikin pikkujyrsijöissä. Niistä se voi tarttua suoraan tai esimerkiksi kissan välityksellä ihmiseen. Tällaisia tapauksia on nyt havaittu. Aikaisemmin niitä ei ollut, koska ihmiset ovat olleet rokotettuja isorokon kylkiäisenä myös lehmärokkoa vastaan.

Lehmärokon nimi ei ole enne, se on vale

Nimistään huolimatta lehmä- ja apinarokot eivät ole lehmän ja apinan tauteja, vaan niitä levittävät pikkujyrsijät.

Lehmän lisäksi sen nimikkorokko vaivaa ainakin hiiriä, myyriä, kissoja, koiria, hevosia, ilveksiä, ihmisiä ja villijyrsijöitä.

Kommentit