Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Pakarakipu

"Olen 53-vuotias nainen, joka harrastaa kaikenlaista liikuntaa ja voimistelee tunnin ajan kolme kertaa viikossa. Kipeä pakaralihas vain on vaivannut jo ainakin kolme vuotta. Iltaisin kun menen nukkumaan, alkaa pakarassa oikealla kova kipu, joka repii, särkee ja antaa iskuja kivun muodossa. Ei päivisin, eikä lenkillä ollessa. Olen käynyt useamman kerran lääkärissä, röntgenkuva on otettu ja kortisonia pistetty. Onko mitään toivoa päästä tästä kauheasta vaivasta? En ole jäänyt makaamaan, vaan lähden lenkille joka päivä ja teen kaikkea mahdollista."

Syy voi olla toki itse pakarassa, vaikka limapussintulehdus, johon tuota kortisoniakin on ehkä laitettu. Mutta kipu voi säteillä ylempääkin, hermosärkynä. Yksi mahdollisuus on sekin, että Si-nivelen toiminnassa on jokin häiriö. Tätä me lääkärit emme monesti hoksaa. Tässä voi tarvita OMT-terapeuttia, kiropraktikkoa, naprapaattia tai jotakin lääkäriä, joka on tottunut tekemään manipulaatiohoitoja. Ei ole huono ajatus etsiä apua näiltä, jos kerran muut konstit on jo käytetty.