Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Risto Laitila vastaa

Auttaako hunaja yskään?
Auttaako hunaja yskään? Auttaako hunaja yskään? Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Eteisvärinä ja pahoinvointi

"Minulla todettiin eteisvärinä kolme kuukautta sitten, syön marevania. Kuuluuko tähän taudinkuvaan ajoittaista pahoinvointia ja heikkoutta? Lääkäri ei ole kertonut sen kummemmin oireiluista, totesi vain taudin ja antoi lääkityksen."

Kyllä eteisvärinään saattaa liittyä pahoinvointiakin. Verenpaine saatta pudota, ja siitä voi tulla heikotuksen ja huimauksen tunnetta. Ja joillakin potilailla saattaa tuo Marevankin heikottaa, ainakin aluksi. Ikävä kyllä pahoinvoiti on niin yleinen oire, ettei sen aiheuttajasta aina oikein helposti pääse perille. Kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Tarvittaessa voidaan ottaa vaikka EKG vuorokauden ajalta, jotta päästään paremmin selville, onko sydämen rytmissä jotain erikoista.

Pakarakipu

"Olen 53-vuotias nainen, joka harrastaa kaikenlaista liikuntaa ja voimistelee tunnin ajan kolme kertaa viikossa. Kipeä pakaralihas vain on vaivannut jo ainakin kolme vuotta. Iltaisin kun menen nukkumaan, alkaa pakarassa oikealla kova kipu, joka repii, särkee ja antaa iskuja kivun muodossa. Ei päivisin, eikä lenkillä ollessa. Olen käynyt useamman kerran lääkärissä, röntgenkuva on otettu ja kortisonia pistetty. Onko mitään toivoa päästä tästä kauheasta vaivasta? En ole jäänyt makaamaan, vaan lähden lenkille joka päivä ja teen kaikkea mahdollista."

Syy voi olla toki itse pakarassa, vaikka limapussintulehdus, johon tuota kortisoniakin on ehkä laitettu. Mutta kipu voi säteillä ylempääkin, hermosärkynä. Yksi mahdollisuus on sekin, että Si-nivelen toiminnassa on jokin häiriö. Tätä me lääkärit emme monesti hoksaa. Tässä voi tarvita OMT-terapeuttia, kiropraktikkoa, naprapaattia tai jotakin lääkäriä, joka on tottunut tekemään manipulaatiohoitoja. Ei ole huono ajatus etsiä apua näiltä, jos kerran muut konstit on jo käytetty.

Hivenaineet ja koululaisen kasvu

"Kuinka turvaisi hoikan koululaisen energiansaannin? Tarvitaanko vitamiineja tai hivenaineita?"

Tämä varmaan askaruttaa monessa kodissa. Monesti huoli lapsen kasvusta on kuitenkin turha. Jos lapsi kasvaa omalla kasvukäyrällään ilman isoja heittoja, on kaikki kunnossa.
Lähtökohtaisesti monipuolisesta ruoasta saa kaiken tarvittavan. Välipalojen tulee olla toki terveellisiä, usein ruokavalion heikkoudet ovat niissä.
D-vitamiinin kohdalla saattaa suomalaisilla olla vajausta, mutta ei juuri muiden vitamiinien tai hivenaineiden. Mutta vaikka monivitamiinivalmisteiden tehosta ei näyttöä olekaan, ei siinä väärääkään tee, jos sellaisen päivittäin koululaiselle antaa.

Hunajaa yskään

"Olen jo vuosikaudet hoitanut satunnaista flunssayskääni hunajalla. Ruokalusikallinen hunajaa hampaanharjauksen jälkeen illalla suuhun. Naapurit ovat nauraneet, mutta kun se tuntuu auttavan. Onko siinä hunajassa oikeasti jotain taikaa?"

Kyllä hunaja on aikamoinen luonnon tehoaine. Ja aivan tutkimustenkin mukaan hunaja saattaa olla parempi apu yskään kuin apteekin yskänlääkkeet. Taikaa siinä ei taida kumminkaan olla, vaan yskään auttanee hunajan sisältämä sokeri. Oikeaoppisesti hunaja otetaan yskää vastaan sellaisenaan, ei siis minkään teen tai muun seassa. Lusikallinen hunajaa laitetaan nukkumaan mennessä suuhun ja annetaan valua hitaasti kurkusta alas, kannattaa kokeilla.

Lisää ohjelmasta

Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa.
Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa. Kuva: Yle / Seera Rytkölä Akuutti,Pituuskasvu
Nainen kurkistaa peiton alta.
Nainen kurkistaa peiton alta. Kuva: Unsplash uni (biologiset ilmiöt),nukkuminen
Kommentit