Hyppää pääsisältöön

Historian erottamat sisarukset löysivät toisensa

Matti Ikävalko näki televisiossa naisen, joka etsi isäänsä valokuvan perusteella. Valokuvan mies oli Itävalkolle tuttu: "Ei helkkari, kyllä tää näin on, ei kysymystäkään – kyllä siinä faija oli." Kuvaa pitelevä nainen oli siis hänen siskonsa, sekä yksi sadoista suomalaisille sotilaille jatkosodan aikaan syntyneistä aviottomista lapsista. Vuonna 2011 sotamies-Erkin lapset kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa Karjalan Aunuksessa.

Vuonna 1941 suomalaissotilaat hyökkäsivät Neuvostoliittoon ja onnistuivat miehittämään Itä-Karjalan. Kolmen miehitysvuoden aikana sotilaat seurustelivat karjalaisten ja venäläisten naisten kanssa. Näistä suhteista syntyi tutkimuksien mukaan jopa noin 900 lasta. Kun Itä-Karjalasta sitten jouduttiin luopumaan 1944, suurin osa naisista ei päässyt evakuoinnin mukana Suomeen vaan jäi lapsineen Karjalaan.

Suomalaisnaisten suhteista saksalaissotilaiden ja neuvostovankien kanssa on puhuttu julkisuudessa, mutta suomalaissotilaan univormu pidettiin puhtaana. Karjalan-suhteet haudattiin arkistoihin ja totuudesta vaiettiin paitsi ystävien kesken.

Niin olivat vaienneet isiensä henkilöllisyydestä myös Aleksander Gerasimov, Eino Vasilijev ja Valentina Nikitina. Kunnes maaliskuussa 2011 he etsivät suomalaisia isiään Ajankohtaisessa kakkosessa.

Gerasimovin äiti Anna Utitsina oli seurustellut jatkosodan aikana suomalaisen Erik Helenin kanssa. Sodan päättyessä hänen oli tarkoitus lähteä miehen mukana Suomeen, mutta tämä oli muualla lomailemassa, ja nainen jäi Itä-Karjalaan. Ajankohtaisen kakkosen erikoisjaksossa Gerasimov yhdessä äitinsä kanssa näki ensimmäistä kertaa velipuolensa kuvan.

Vasiljeville paljastui totuus hänen oikeasta isästään, kun hänen venäläinen isänsä Pavel kuoli. Vasiljevillen sisaruksista maksettiin leskeneläkettä, mutta hänestä itsestään ei. Kävikin ilmi, että asiakirjat, joissa hänet oli merkitty Pavelin pojaksi, olivat virheellisiä. Toiset asiakirjat paljastivat Vasiljevin oikeaksi isäksi suomalaisen Frans Vilosen.

Aunuksessa suomalaissotilaiden yhtenä tehtävänä oli rakentaa puolustuslinjoja ja korsuja. Työmaalla heitä auttoivat myös paikalliset, kuten Nikitinan äiti Natalia. Hän oli töissä ruokalassa, jossa sotilaat söivät töiden lomassa. Kaikki, mitä nainen isästään tiesi, oli vain äidin kertomaa. Tilanne muuttui, kun Nikitina sai puhelun Matti Ikävalkolta Suomesta.

Ajankohtainen kakkonen seurasi Nikitinan koskettavaa ensimmäistä tapaamista velipuolensa Ikävalkon kanssa. Samalla Nikitina tutustui myös serkkuunsa ja veljentyttäreensä. Ilo yhdistyneestä perheestä on rajaton.

Teksti: Sonja Fogelholm