Hammastahnoja on joka lähtöön. Paketeissa luvataan hohtavaa kiiltoa, raikasta hengitystä ja valkoisempia hampaita. Miten valita oikeanlainen tahna?
Antti Niskanen on hampaiden iensairauksien erikoishammaslääkäri, joka tekee myös paljon hampaiden valkaisuhoitoja. Niskasen mukaan hammastahnassa on tärkeintä riittävä fluorin määrä.
Fluori ehkäisee reikiintymistä ja vahvistaa hampaita. Fluoria onkin lähes kaikissa markkinoiden hammastahnoissa. Lasten tahnoissa fluoria on noin puolet aikuisille sopivasta määrästä.
Fluorihammastahnan käyttö onkin ainoa hammastahnoja koskeva suositus Suomessa. Kemikaaliasetus toki määrää, ettei hammastahnassa saa olla vaarallisia aineita.
Hammastahnassa olisi hyvä olla myös ksylitolia. Fluorin tavoin silläkin on hampaiden reikiintymistä ehkäisevä vaikutus.
Omat tahnat jokaiselle kohderyhmälle
Markkinoilla on hampaita valkaisevia, hammaskiven muodostumista ehkäiseviä ja hengitystä raikastavia tahnoja. On tahna ikääntymisen merkkejä vastaan ja oma tahna myös miehille.
Pepsodentin miesten hammastahnassa on valmistajan mukaan muita tahnoja voimakkaampi maku. Miesten oma tahna lupaa myös valkoisuuden vaikutelmaa.
Turun yliopiston dosentin ja hammaslääketieteen lisensiaatin Merja Laineen mukaan miesten hampaita hoidetaan kuitenkin ihan samoilla säännöillä kuin naistenkin hampaita.
- Miesten hammastahnassa ei ole mitään sellaista vaikuttavaa ainetta, mitä ei muissa hammastahnoissa jo olisi. Miehillä ei ole sen kummallisemmat hampaat kuin naisillakaan. Miehille suunnatulle hammastahnalle ei ole tieteellistä perustetta, Laine toteaa.
Myös erikoishammaslääkäri Antti Niskasen mielestä miesten hampaidenpesu ei eroa naisten hampaidenpesusta mitenkään.
Miehillä ei ole sen kummallisemmat hampaat kuin naisillakaan.
- Miehet pesevät huonommin ja harvemmin hampaita kuin naiset. Pesun määrää ja laatua ei voi korvata hammastahnalla tai purskuttelulla. Pitää vaan pestä ahkerammin ja muistaa puhdistaa myös hammasvälit päivittäin, Niskanen neuvoo.
Liian hankaava hammastahna kannattaa jättää hyllyyn
Kohderyhmälle brändätystä tahnasta ei siis välttämättä ole mitään haittaa, jos ei erityistä hyötyäkään. Silmäys tahnan tuoteselosteeseen kannattaa kaikissa tapauksissa.
Fluorin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota tahnan hankaavuuteen. Sitä mitataan niin sanotulla RDA-arvolla (Relative Dentin Abrasivity tai Radiotrace Dentin Abrasivity).
- Jos tahna on liian hankaava, eli RDA-arvo liian korkea, silloin hampaan pinta saattaa hankautua liikaa. Hampaan pinta ja kiille kuluu. Jos kiille kuluu kokonaan pois, hammas alkaa vihloa ja hampaat näyttävät entistä tummemmilta, koska kiilteen alla oleva hammasluu on monella keltainen, erikoishammaslääkäri Antti Niskanen kertoo.
Jos tahna on liian hankaava, eli RDA-arvo liian korkea, silloin hampaan pinta saattaa hankautua liikaa. Kiillevaurioita voivat aiheuttaa myös liian kovakourainen harjaustekniikka, happamien ruokien tai juomien nauttiminen juuri ennen harjausta.
Kiillevaurioita voivat aiheuttaa myös liian kovakourainen harjaustekniikka, happamien ruokien tai juomien nauttiminen juuri ennen harjausta tai esim. refluksitauti.
Suomessa RDA:lle ei ole annettu virallisia suosituksia, eikä Suomen hammaslääkäriliittokaan ole RDA:n ottanut kantaa. Maailmalla hammastahnojen hankaavuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota.
Amerikan hammaslääkäriyhdistys ADA on määritellyt hammastahnojen RDA:lle turvallisuusrajaksi 250. Sama ylin turvallisuusraja on kansainvälisessä ISO standardissa, jota hammastahnavalmistajat käyttävät.
Niskasen mielestä 250 on kuitenkin liikaa. Samaa mieltä ovat monet muutkin hammaslääkärit.
- Yli 100 hankausarvolla olevat hammastahnat ovat ihan liian hankaavia tahnoja, Niskanen toteaa.
Hankaavuusarvon avulla tahnoja voisi laittaa järjestykseen. RDA-arvoa ei kuitenkaan lue hammastahnatuubeissa.
Osa hammastahnavalmistajista pitää RDA-arvoja liikesalaisuutenaan
Kuningaskuluttaja kysyi RDA-arvoja suoraan valmistajilta. Osa valmistajista kertoi avoimesti RDA arvot. Esimerkiksi S-ryhmä toimitti kaupan brändituotenimeä kantavien hammastahnojensa RDA-arvot viipyilemättä.
S-ryhmän hammastahnojen RDA-arvot
Niskasen mielestä S-ryhmän hammastahnojen RDA-arvot vaikuttavat hyviltä. Erityisesti lasten tahnojen alhainen arvo saa kiitosta.
- Kun on lapsista tai nuorista kysymys niin ei saa olla sitäkään hankaavuutta kuin aikuisten tahnoissa, Niskanen kertoo.
Kesko puolestaan vastasi, että Pirkka-hammastahnojen RDA-arvoja ei ole mitattu.
Niskanen ihmettelee mistä kuluttaja voi tietää, että Pirkan hammastahnat ovat turvallisia.
- Lasten hammastahnassa RDA pitäisi olla pitkälle alle sadan ehkä alle 50. En tiedä ostaisinko, jos en tietäisi RDA-arvoa, Niskanen miettii.
Oxygenol ilmoitti, että sen lasten hammastahnat sijoittuvat alhaisen hankaavuuden tasolle ja kaikki aikuisten hammastahnat taasen keskitasolle.
Oxygenolin hammastahnojen RDA-arvot
Oxygenol lasten hammastahnat | RDA 0-70 |
Oxygenol aikuisten hammastahnat | RDA 70-100 |
GlaxoSmithKline ilmoitti Parodontax-hammastahnan RDA:ksi 65.
Oral-B ja Pepsodent ilmoittivat tahnojensa RDA-arvon hyvin summittaisesti.
Oral-B:n mukaan sen hammastahnojen hankaavuus on pitkälle "alle 250 RDA:n turvallisuusrajan". Saman vastauksen saimme myös Pepsodentilta.

Colgate ei kertonut mitään RDA lukuja, mutta vastasi noudattavansa suosituksia.
Tarkempia arvoja pyytäessämme monessa yhtiössä vedottiin liikesalaisuuteen. Oral-B:n mukaan RDA-arvo liittyy siihen, kuinka hyvin hammastahna poistaa plakkia, joten siksi se on liikesalaisuus.
Colgate, Pepsodent ja Oral-B myös kieltäytyivät haastattelusta. Oxygenolkin halusi jättää kommentoinnin muille.
Tarkkoja RDA-arvoja on siis vaikea saada selville edes kysymällä. Laki kun ei vaadi yrityksiä ilmoittamaan näitä tietoja.
Voiko lupaukseen valkoisemmista hampaista luottaa?
Hammaslääkäri Antti Niskasen mukaan valkaisevat hammastahnat –nimitys johtaa kuluttajaa harhaan. Hammastahnalla ei voi muuttaa hampaiden väriä.
– Kaikki valkaisevat hammastahnat on tarkoitettu vain pintavärjäämien poistoon tai piilottamiseen eri tekniikoilla. Niillä ei saa valkoisempia hampaita.
Valkaisevat hammastahnat perustuvat joko hankaavuuteen, entsyymeihin tai siniteknologiaan. Monessa hammastahnassa sininen väri saa hampaat näyttämään valkoisemmilta.
Joissain valkaisevissa hammastahnoissa voi olla korkea RDA-arvo.
Kaikki valkaisevat hammastahnat on tarkoitettu vain pintavärjäämien poistoon tai piilottamiseen eri tekniikoilla. Niillä ei saa valkoisempia hampaita.
- Valkaisevissakin hammastahnoissa tärkeintä on se, että miten tahnaa käyttää. Onko pehmeä vai kova harja, painaako liikaa. Jos on himoputsaaja, harjalla voi tehdä vaurioita.
Myös hammastahnalla on vaikutuksensa vaurioiden syntyy, jos tahna sisältää paljon hankaavia aineita.
Pelkkä korkea RDA-arvo hammastahnassa ei siis määrää sitä kuinka kuluttavaa hampaiden pesu on.
Ainoa tapa oikeasti valkaista hampaat on käydä hammaslääkärin vastaanotolla hampaiden valkaisussa vetyperoksidilla tai karbamidiperoksidilla, jotka valkaisevat kiilteen alapuolella olevan hammasluun.
Kalliin erikoistahnan tuotelupaus: ei turhia ainesosia
Suomessa valmistetaan hammastahnaa, joka väittää mainoslauseen mukaan, ettei siinä ole mitään turhaa. Siitä puuttuu makuaineet, väriaineet ja vaahtoavat aineet.
- Maku-, väri- ja vaahtoavat aineet ovat hyvin usein allergisoivia tai ärsyttäviä ja turhia siksi ne on jätetty pois, Salutemin toimitusjohtaja, erikoishammaslääkäri Jaakko Markkula kertoo.

Salutemin kaikissa hammastahnoissa RDA on 33 eli todella alhainen.
- Se on tarkoituksella ettei se ole liian hankaava ettei esim. arat hammaskaulat kulu, eikä kiille kulu, mutta se silti on semmoinen arvo, että puhdistaa tehokkaasti, mutta ei liikaa, Markkula toteaa.
Hammaslääkärin mielestä RDA 33 on riittävä.
- Jos henkilö käyttää sitä ja minä näen että saa hampaat sillä puhtaaksi, ja siinä on riittävä määrä fluoria ehkäisemään reikiä, Niskanen sanoo
Salutem on kuitenkin paljon kalliimpaa kuin muut hammastahnat. Markettien hammastahnojen hinnat ovat 70 sentistä yli neljään euroon. Salutem maksaa Apteekissa kahdeksan euroa. Syy korkeaan hintaan on pienet markkinat verrattuna markettien suuriin merkkeihin. Salutemia saakin vain apteekeista.
- Jos ei ole ongelmia, en näe syytä käyttää erikoistahnoja. Kaupasta satava perushammastahan on ihan riittävä. Hammastahnassa tulisi olla fluoria ehkäisemään reikiintymistä, mahdollisesti xylitolia ja ei kovin hankaava tahna, sanoo Niskanen.
Hammastahnan valintaan kannattaa siis kiinnittää huomiota. Vaikka ns. virallisia suosituksia hammastahnojen sisällyksistä ei ole, selvää on, että huono hammastahna voi pilata hymysi.