Hyppää pääsisältöön

Oletko tirkistelijä vai narsisti somessa?

Some on rakennettu koukuttamaan käyttäjiä. Tutkijoiden mielestä some voi kasvattaa henkisesti, mutta väärinkäytettynä ne voivat herättää käyttäjässä jopa narsistisia piirteitä. Testaa oletko tirkistelijä vai narsisti.

facebookin ja instagramin logot // Kuva: EPA / ROLF VENNENBREND

Tutkijat uskovat, että sosiaalisen median väärinkäyttö aiheuttaa ihmisille psykologisia ongelmia, kertoo Yle Uutiset. Some tarjoaa käyttäjälleen mahdollisuuden tirkistelyyn ja eräänlaiseen itsensäpaljasteluun.

Turun yliopiston tutkija Matti Mäntymäki pitää sosiaalista mediaa, kuten Facebookia hyvänä, sosiaalista elämää rikastuttavana palveluna, mutta somesta pitää osata nauttia kohtuudella.

– Facebook voi lisätä ihmisen henkistä hyvinvointia, mutta siitä on myös haaste: milloin muiden käyttäjien seuraaminen tai omien kirjoitusten ja kuvien jakaminen saavuttaa sellaisen pisteen, että se ei olekaan enää kovin hyvä juttu mielen hyvinvoinnin kannalta.

Mediatutkimuksien mukaan tirkistely ja itsensäpaljastaminen ovat lähtöisin tosi-tv:stä. Tämä roolijako on nyt siirtynyt myös sosiaaliseen mediaan.

– Exhibitionistiset käyttäjät ovat niitä jotka tekevät Facebookin kaikkein mielenkiintoisimmaksi näille tirkistelijöille, Mäntymäki kertoo.

Testaa Yle Uutisten sivuilla, oletko tirkistelijä vai narsisti
Lue myös: "Onko Facebook narsistien ja tirkistelijöiden leikkikenttä?"

Lähteet: Yle Uutiset