Hyppää pääsisältöön

Ovatko eläintarhat eläinten keskitysleirejä?

Ovatko eläintarhat vain vankiloita, joissa eläimiltä on täydellisesti riistetty vapaus sekä kaikki mahdollisuudet käyttäytyä lajilleen ominaisella tavalla? Vankiloita, joissa eläimet ovat neuroottisia ja apaattisia? Retrospektiivinen dokumentti otti kantaa Suomen eläintarhojen tilanteeseen 1960- ja 1970-luvuilla.

Dokumentin selostamaton mustavalkoinen alkuosa on kuvattu vuonna 1969 Korkeasaaressa ja Tampereen eläintarhassa. Tylsistyneet eläimet makaavat häkeissään, muutamat kurottelevat kaltereiden välistä ulos. Tallennetta säestävät autenttiset eläinten ääntelyt.

Dokumentin värillinen loppuosa on lisätty vuonna 1976. Osuudessa Korkeasaaren intendentti Ilkka Koivisto kommentoi alkuperäistä filmiä sekä puhuu eri näkökulmista ja käsityksistä, joita eläintarhoista ja niiden oikeutuksisesta esitettiin.

Tampereen eläintarha oli suljettu jo vuonna 1972, koska sen tilat olivat eläintarhaksi sopimattomat. Tampereen eläintarhan oli tosin tarkoituskin toimia Sorsapuistossa vain väliaikaisesti, mutta sille ei koskaan löydetty uutta paikkaa. Eläintarhan paikalle rakennettiin myöhemmin vuonna 1990 Tampere-talo.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto