Hyppää pääsisältöön

Pääministeri Holkeri kehotti suomalaisia syömään silakkaa

Pääministeri Harri Holkeri
Harri Holkeri (1980). Pääministeri Harri Holkeri Harri Holkeri,poliitikot

Kun Suomen talous alkoi vajota entistä ankarampaan taantumaan 1990-luvun alussa, kansalaisilta alkoi kantautua päättäjien korviin valituksia elinkustannusten noususta ja erityisesti elintarvikkeiden korkeista hinnoista. Mutta kokoomuslaisen pääministerin Harri Holkerin mielestä syy korkeisiin ruokamenoihin johtui suomalaisista itsestään.

Pääministeri Harri Holkeri otti radion Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa kantaa elokuussa vuonna 1990 suomalaisten vaikerointiin elinkustannusten noususta, jota eivät palkat ja eläkkeet seuranneet samassa tahdissa.

Pääministeri väitti, että suomalaisten ruokakori oli kallis, koska he ostivat liian kalliita elintarvikkeita. Holkeri kysyikin, miksi suomalaiset ovat mitoittaneet ruokatottumukset sellaisiksi, että puhutaan kalliista elintarvikkeista. Olisi siis parempi siirtyä huokeampiin eineksiin. Esimerkkinä pääministeri mainitsi silakan, joka hänen huomionsa mukaan oli haastatteluaamua edeltäneenä päivänä maksanut vain 8 markkaa kilo Kauppatorilla Helsingissä.

"Silakan käyttöä tulisikin lisätä ja sisäfileen käyttöä vähentää", Holkeri opasti. Eivätkä pääministerin suositukset muuttuneet, vaikka yksi paikalla olleista toimittajista muistutti silakan elohopeapitoisuudesta. "Ja mitä vielä!" Holkeri tokaisi ja sai toimittajat tirskumaan.

Saman vuoden lokakuussa eläkeläiset osoittivat mieltään eduskuntatalon edessä vaatien korotuksia eläkkeisiin ja helpotuksia niiden verotukseen. Mielenosoittajat lähettivät television kautta Holkerille ja tämän hallitukselle kipakat terveiset: "Holkerin hallitus ei tee mitään. Se vaan käskee syömään silakoita", mielenosoituksessa ollut nainen totesi. Hän muistutti, että silakka maksaa itse asiassa 12 markkaa kilo. Lisäksi hän epäili, syökö pääministeri lainkaan silakkaa.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto