Hyppää pääsisältöön

Pääministeri Holkeri kehotti suomalaisia syömään silakkaa

Pääministeri Harri Holkeri
Harri Holkeri (1980). Pääministeri Harri Holkeri Harri Holkeri,poliitikot

Kun Suomen talous alkoi vajota entistä ankarampaan taantumaan 1990-luvun alussa, kansalaisilta alkoi kantautua päättäjien korviin valituksia elinkustannusten noususta ja erityisesti elintarvikkeiden korkeista hinnoista. Mutta kokoomuslaisen pääministerin Harri Holkerin mielestä syy korkeisiin ruokamenoihin johtui suomalaisista itsestään.

Pääministeri Harri Holkeri otti radion Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa kantaa elokuussa vuonna 1990 suomalaisten vaikerointiin elinkustannusten noususta, jota eivät palkat ja eläkkeet seuranneet samassa tahdissa.

Pääministeri väitti, että suomalaisten ruokakori oli kallis, koska he ostivat liian kalliita elintarvikkeita. Holkeri kysyikin, miksi suomalaiset ovat mitoittaneet ruokatottumukset sellaisiksi, että puhutaan kalliista elintarvikkeista. Olisi siis parempi siirtyä huokeampiin eineksiin. Esimerkkinä pääministeri mainitsi silakan, joka hänen huomionsa mukaan oli haastatteluaamua edeltäneenä päivänä maksanut vain 8 markkaa kilo Kauppatorilla Helsingissä.

"Silakan käyttöä tulisikin lisätä ja sisäfileen käyttöä vähentää", Holkeri opasti. Eivätkä pääministerin suositukset muuttuneet, vaikka yksi paikalla olleista toimittajista muistutti silakan elohopeapitoisuudesta. "Ja mitä vielä!" Holkeri tokaisi ja sai toimittajat tirskumaan.

Saman vuoden lokakuussa eläkeläiset osoittivat mieltään eduskuntatalon edessä vaatien korotuksia eläkkeisiin ja helpotuksia niiden verotukseen. Mielenosoittajat lähettivät television kautta Holkerille ja tämän hallitukselle kipakat terveiset: "Holkerin hallitus ei tee mitään. Se vaan käskee syömään silakoita", mielenosoituksessa ollut nainen totesi. Hän muistutti, että silakka maksaa itse asiassa 12 markkaa kilo. Lisäksi hän epäili, syökö pääministeri lainkaan silakkaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto